Hirdetés

A szaktárca visszautasítja az LMP vádaskodását a parlagfűirtással kapcsolatban

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a lehető leghatározottabban visszautasítja a Lehet Más a Politika (LMP) felvetéseit, vádaskodásait a parlagfűirtásra szánt pénz elosztásával kapcsolatban - mondta az FM parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

parlagfűirtás, mezőgazdaság, környezetvédelem |

MTI Hírek12

Nagy István sajnálatosnak tartja, hogy az LMP lebecsüli a civil szervezetek munkáját, a civil kezdeményezésben rejlő erőt.

Szerdán az Országos Sajtószolgálat útján közzétett közleményében újabb parlagfű-gate-ről ír az LMP, a párt úgy véli: másodszor is lenyúlta az FM az irtásra szánt pénzeket. A közlemény szerint tavaly is kiderült, hogy 642 millió forintnyi egy százalékos szja-felajánlást "pofátlanul elsíbolta", majd (...) többnyire olyan felkészületlen, nem közhasznú szervezeteknek osztotta ki, amelyek nagy részének egyáltalán nincs gyakorlata ebben az ügyben. A közleményt Sallai R. Benedek (LMP), az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke jegyezte.

Nagy István az MTI-nek hangsúlyozta: az FM minden esetben ellenőrzi, hogy a pályázati támogatást igénybe vett civil szervezetek végeznek-e parlagfű-mentesítési tevékenységet. A szervezetek a program megvalósításáról szakmai beszámolót és tételes pénzügyi elszámolást készítenek a minisztérium számára.

A beszámolók feldolgozása jelenleg is tart, és folyik azok szakmai és pénzügyi ellenőrzése. A hangsúly jelenleg azonban a védekezésen, a parlagfű tényleges irtásán van - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: ezért a minisztérium kéri az LMP-t is, hogy hazug vádaskodások helyett segítsen a parlagfű elleni küzdelemben. "Igaz, hogy ez nehezebb feladat, mint a politikai haszonszerzés céljából történő vádaskodás" - jegyezte meg Nagy István.

Közölte: a parlagfű pollenkoncentráció csökkentését csak széles társadalmi összefogással lehet elérni. Magyarországon még soha ennyi eszköz és ember nem állt rendelkezésre a parlagfű elleni munkában, mint most. Kiemelte: a civil szervezetek tettre kész emberei és korszerű eszközei új lehetőséget jelentenek a parlagfű elleni országos küzdelemben. A civil szervezet bevonása a széles társadalmi csoportokat érintő kérdésekbe kipróbált és bevált gyakorlat az Európai Unióban. Az FM nagyra becsüli minden jó szándékú ember és civil szervezet munkáját - mondta Nagy István.

A parlagfű pollenszórásának tetőzése miatt megfeszített munkára van szükség. A minisztérium ezért fokozott ellenőrzéseket rendel el, hogy mindenki végezze el a feladatát. A tárca kéri a települések jegyzőit, hogy a lehető legnagyobb körültekintéssel ellenőrizzék a belterületen előforduló parlagfű fertőzöttséget és haladéktalanul intézkedjenek az irtással kapcsolatban - mondta az államtitkár.

Emellett arra kérik nyomatékosan a mezőgazdasági területek gazdáit is, hogy az általuk kezelt táblák parlagfű mentesítését azonnal végezzék el. A parlagfű elleni védekezés megyei koordinátorai és a növényorvosi kamara tagjai minden szakmai segítséget megadnak a hatékony védekezés sikerességéhez - tette hozzá Nagy István.

Az államtitkár közölte azt is, hogy tavaly a költségvetés közvetlen "FM során" parlagfű-mentesítésre 46,1 millió forint állt rendelkezésre, míg az idén a múlt évi összeg 642 millió forinttal, 688,1 millió forintra nőtt. Hozzáfűzte: emellett más tárcák is - például a Belügyminisztérium (BM), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is fordítanak különféle összegeket a parlagfű pollenkoncentrációjának csökkentésére.

parlagfűirtás, mezőgazdaság, környezetvédelem

2015-09-03 16:52:40

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop