Hirdetés

14 miliárdot ígérnek a salgótarjáni megyei kórháznak

A beruházás a Modern városok program keretében, Salgótarján önkormányzatának támogatásával valósul meg 13 milliárd 629 millió forintból: 2020 végére - a kórház alapításának 150. évfordulóján - megépül a legkorszerűbb sugárterápiás eszközparkkal ellátott onkológiai központ, megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt.

|

MTI Hírek13

Fábián Károly egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a kórház a beruházással más városok, régiók számára is példaértékűvé válik. Mint mondta, a fejlesztés régóta várt, jogos igénye volt a Nógrád megyeieknek.

Kiemelte: a magyar gazdaság jó eredményei tették lehetővé, hogy a kormány elindítsa a Modern városok programot, amelynek keretében Magyarország eddigi legnagyobb, csaknem négyezer milliárd forint összértékű városfejlesztési projektje valósul meg.

A program 23 megyei jogú városban összesen 250 projektet tartalmaz, a fejlesztések összértéke csak a 2019-es évben elérheti az 1100 milliárd forintot, amelynek legnagyobb része hazai forrás - tette hozzá.

Fábián Károly kitért arra, bár a program keretében számos városban végeznek el egészségügyi fejlesztést, Salgótarjánban ez kiemelt terület, a kormány pedig hasonlóan kiemelt fontosságot tulajdonít az új onkológiai központ kialakításának.

Míg máshol az egészségügyi fejlesztések többnyire valamely speciális terület fejlesztését célozzák, addig Salgótarjánban a Szent Lázár Megyei Kórház bővítésére komplex, három pilléren álló projektjavaslat született - közölte a helyettes államtitkár.

Bercsényi Lajos, a kórház főigazgatója elmondta: az új onkológiai központ háromszintes, 3300 négyzetméteres épület lesz. A fejlesztés része az új sugárterápiás és a szakellátáshoz előírt eszközök, berendezések beszerzése, valamint 104 helyes parkoló megépítése. A sugárterápiás kezelés jelenleg a legközelebb Budapesten vagy Miskolcon érhető el a nógrádiak számára - jegyezte meg.

Korszerűsítik, bővítik a sürgősségi ellátást (SBO), a jelenlegi eszközök, készülékek egy része már nem felel meg a diagnosztikai és adatátviteli követelményeknek.

A főigazgató közlése szerint éjszakai üzemre is alkalmassá teszik a helikopter-leszállóhelyet, kialakítják a sürgősségi betegellátáshoz kapcsolódó PCI laboratóriumot, fejlesztik az 1968 óta - és ma már teljesítőképessége határán - működő SBO-laboratóriumot, továbbá lesznek építészeti átalakítások, eszközkorszerűsítések is.

A beruházás harmadik pillére a háziorvosi rendszer, a kórházi szakrendelések, a fekvőbeteg-ellátó osztályok és az SBO kísérleti jelleggel megvalósuló informatikai integrációja. Tizenöt háziorvos, öt szakrendelés és öt fekvőbeteg-ellátó osztály részvételével indul a mintaprojekt, a tervek szerint a rendszert később országosan is bevezetik.

Bercsényi Lajos közölte azt is, hogy a kivitelezés idején a - 19 osztállyal, 550 aktív, 117 krónikus és 20 hospice ággyal, 13 műtővel működő - salgótarjáni megyei kórház folyamatosan működik.

2018-12-16 10:59:05

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop