Hirdetés

Szalmonella a húsban

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, élelmiszer, mikrobiológia, fertőzés |

Népszabadság   Népszabadság

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség legutóbbi vizsgálata szerint az előre csomagolt húsáru csaknem kétharmada nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak. Az ellenőrök a megengedett határértéknél több mikrobát találtak a készítményekben, amelyek egy részében kimutatható volt a szalmonella is. A cégeket csaknem félmillió forint bírság kifizetésére kötelezte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

A nagyobb üzlethálózatokban általános szokás, hogy - a vásárlás megkönnyítése érdekében - a tőkehúsokat daraboltan, szeletelve, darálva, esetenként konyhakészen, pácolva, fűszerezve értékesítik. Az ilyen termékeket előre becsomagolják, és így rakják a polcokra. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ellenőrei ellátogattak néhány szuper- és hipermarketbe, hogy megvizsgálják az ilyen árukat egészségügyi és mikrobiológiai szempontból. A korábbi évek tapasztalatai nem voltak kedvezőek, ám a mostaniak még elkeserítőbbek.

Ebben az évben a megvizsgált előre csomagolt húsok 62,5 százaléka mikrobiológiai szempontból nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak - derül ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség jelentéséből. Az ellenőrök eddig negyven mintát elemeztek, amelyből 25-öt kifogásoltak. Tavaly 64 előre csomagolt hústerméket vizsgáltak meg a fogyasztóvédők, akkor az áruk 51,5 százalékánál (33 minta) merültek fel egészségügyi kifogások. Tovább romlott tehát az áruk minősége, a vétkes kereskedőket a kiszabott büntetések sem rettentik viszsza.

Az idén az Auchan budaörsi, a Billa egyik budapesti, a Cora törökbálinti és fóti üzleteibe látogattak el az ellenőrök. Tavalyhoz képest a Billa esetében száz százalékkal emelkedett a kifogásolt termékek aránya, a minták 80 százaléka nem felelt meg az előírásoknak - áll a jelentésben. A Cora budakalászi hipermarketjében az ellenőrzött termékek 85,7, a fóti kirendeltségében pedig 66,6 százaléka volt kifogásolható. Az Auchanban viszont éppen úgy, mint tavaly, viszonylag kevés, a vizsgált hústermékek 33,3 százaléka nem felelt meg a mikrobiológiai előírásoknak.

Az előre csomagolt húsokban a megengedett határértéknél több mikrobát találtak, másrészt gyakori a szalmonellafertőzés (a minták 17,5 százalékában kimutatták a kórokozót). A cégeket összességében 469670 forint (plusz 25 százalék áfa) bírság kifizetésére kötelezte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség.

Mindez azt mutatja, hogy egyes hiper- és szupermarketekben nem megfelelőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, az előírásokat rendre megsértik, nem tesznek eleget a közegészségügyi előírásoknak sem. Mindezek ellenére a hatóság úgy véli, a termékek ételfertőzést nem okoznak. Elvárható azonban, hogy a fogyasztók asztalára minden szempontból biztonságos ételek kerüljenek.

-A Billa Duna-házban levő üzletét éppen egy olyan napon ellenőrizték, amikor elromlott a hűtő és a szellőztetés - mondta lapunknak Dudás Károly, a húsrészleg területi illetékese. Kérdésünkre, miszerint miért voltak kirakva a húsok, ha már észlelték a hibát, Dudás azt mondta, bár az előírásoknak megfelelően már elkezdték az áruk beszedését, az ellenőröknek még volt idejük arra, hogy kiválasszák a mintákat. Azóta több terméket (darált húsokat, fűszerezett tarját) is bevittek a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségre, és minden szempontból megfelelőek voltak. Mint mondta, a Billa mindig arra törekszik, hogy eleget tegyen az előírásoknak, így nem jellemző rá, hogy egészségre káros húsokat forgalmazna.

Az előre csomagolt húsok minőségével kapcsolatos kritikák miatt a Cora minden munkacsoport figyelmét felhívta a feltárt hiányosságokra, s mindenkit mozgósított azok kivizsgálására - válaszolt írásban a Népszabadság kérdésére José Venancio, a budakalászi Cora áruház igazgatója. Emellett "a lehető legnagyobb élelmiszer-biztonság érdekében a fogyasztók számára a termékek teljes körű átláthatóságára módot adó folyamat bevezetésén munkálkodik".

Az Auchan húsosztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a hipermarketben kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára, külön alkalmazott foglalkozik azzal, hogy a hűtőpultban levő húsokat folyamatosan ellenőrizze. A fogyasztóvédelmi vizsgálat szerint tavalyhoz képest az idén 5,2 százalékkal csökkent a nem megfelelő előre csomagolt hústermékek aránya az Auchan budaörsi üzletében.

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, élelmiszer, mikrobiológia, fertőzés

2002-07-10 17:29:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop