Halálos fertőtlenítő miatt hét évet kapott egy dél-koreai vállalatigazgató

Egy dél-koreai bíróság hét év börtönre ítélte pénteken a háztartási cikkeket gyártó brit Reckitt Benckiser helyi leányvállalatának korábbi vezérigazgatóját, amiért a cég egyik fertőtlenítőszere számos embert megölt, és százaknak okozott maradandó tüdőkárosodást az ázsiai országban.

A szöuli központi kerületi bíróság bűnösnek találta a Reckitt Benckiser Koreát 1991 és 2005 között vezető Sin Hjun Vut gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, valamint azért, mert a halálos terméket megtévesztően úgy reklámozták, hogy a vegyszer még gyerekekre sem ártalmas.

A testület a kiszabható legmagasabb büntetési tétellel sújtotta a 68 éves volt vállalatigazgatót, aki ellen tavaly májusban 181 esettel, köztük 73 halálozással összefüggésben emeltek vádat.

Az ügyben döntő főbíró szerint a katasztrófa elkerülhető lett volna, ha Sin és kollégái ellenőrizték volna a szer biztonságosságát.

Öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték az ügyben a Reckitt Benckiser Korea kutatásfejlesztési részlegének több korábbi és jelenlegi vezetőségi tagját is. A bíróság ugyanakkor felmentette a céget 2005 és 2010 között vezető John Lit (a Google Korea jelenlegi vezérigazgatóját), mert nem tudták bizonyítani, hogy tudott a fertőtlenítő mérgező hatásáról.

A bíróság 150 millió von (csaknem 37 millió forint) pénzbírság fizetésére kötelezte a vállalatot.

Több kereskedelmi vállalat vezetőit is szabadságvesztésre - háromtól öt évig terjedő börtönre - ítélték, amiért a mérgező tisztítószert anélkül értékesítették, hogy meggyőződtek volna biztonságosságáról.

Az áldozatok egy csoportja pénteken elégedetlenségének adott hangot az ítélet miatt, mondván, hogy az ügyészek keményebb büntetés kiszabását szorgalmazták az ügy felelőseire.

A száraz téli időszakban elsősorban a gyerekek és várandós nők által használt párásító készülékek tisztítására alkalmas halálos fertőtlenítőt a Reckitt Benckiser 2001-ben dobta piacra Dél-Koreában. A szer belélegzésének veszélyeire azonban csak 2011-ben derült fény, amikor a hatóságok vizsgálni kezdtek egy rejtélyes tüdőbetegséget, amely négy terhes nő halálát okozta. Megállapították, hogy a halálesetekért mindenekelőtt a Reckitt Benckiser termékei tehetők felelőssé. Több mint ötezer halálesetet és maradandó tüdőkárosodást hoztak összefüggésbe ezeknek a vegyszereknek az alkalmazásával.

Tavaly májusban a vállalat dél-koreai vezetője bocsánatot kért, és elismerte a cég felelősségét.

| halálos fertőtlenítő, tüdőkárosodás, bulvár
2017-01-10 10:54:54


Szívbetegség okozta George Michael halálát

Szívbetegség okozta az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát a kedden Londonban közzétett végleges halottkémi vizsgálati je...


Szerdán általános sztrájkot tartanak Olaszországban

Az olaszországi vasúti és légiközlekedési dolgozók kedd éjfélkor kezdődő munkabeszüntetésével indul a nőnapra meghirdetett 24 órás általános szakszervezeti sztr...


Felfüggesztette botrányba keveredett szülészét a Semmelweis Egyetem

Felfüggesztették a Semmelweis Egyetem orvosát, aki állítólag utólag pénzt kért a szülések levezetéséért.


Március elsejétől lehet fizetni az új 2 ezer és 5 ezer forintossal

A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésü...


Gyógyászati segédeszközökkel csaló orvost ítéltek el Zalaegerszegen

Pénzbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság első fokon szerdán egy orvost és egy orvoslátogatót, mert csaknem ötmillió forint kárt okoztak azzal, hogy vizsg...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^