Halálos fertőtlenítő miatt hét évet kapott egy dél-koreai vállalatigazgató

Egy dél-koreai bíróság hét év börtönre ítélte pénteken a háztartási cikkeket gyártó brit Reckitt Benckiser helyi leányvállalatának korábbi vezérigazgatóját, amiért a cég egyik fertőtlenítőszere számos embert megölt, és százaknak okozott maradandó tüdőkárosodást az ázsiai országban.

A szöuli központi kerületi bíróság bűnösnek találta a Reckitt Benckiser Koreát 1991 és 2005 között vezető Sin Hjun Vut gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, valamint azért, mert a halálos terméket megtévesztően úgy reklámozták, hogy a vegyszer még gyerekekre sem ártalmas.

A testület a kiszabható legmagasabb büntetési tétellel sújtotta a 68 éves volt vállalatigazgatót, aki ellen tavaly májusban 181 esettel, köztük 73 halálozással összefüggésben emeltek vádat.

Az ügyben döntő főbíró szerint a katasztrófa elkerülhető lett volna, ha Sin és kollégái ellenőrizték volna a szer biztonságosságát.

Öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték az ügyben a Reckitt Benckiser Korea kutatásfejlesztési részlegének több korábbi és jelenlegi vezetőségi tagját is. A bíróság ugyanakkor felmentette a céget 2005 és 2010 között vezető John Lit (a Google Korea jelenlegi vezérigazgatóját), mert nem tudták bizonyítani, hogy tudott a fertőtlenítő mérgező hatásáról.

A bíróság 150 millió von (csaknem 37 millió forint) pénzbírság fizetésére kötelezte a vállalatot.

Több kereskedelmi vállalat vezetőit is szabadságvesztésre - háromtól öt évig terjedő börtönre - ítélték, amiért a mérgező tisztítószert anélkül értékesítették, hogy meggyőződtek volna biztonságosságáról.

Az áldozatok egy csoportja pénteken elégedetlenségének adott hangot az ítélet miatt, mondván, hogy az ügyészek keményebb büntetés kiszabását szorgalmazták az ügy felelőseire.

A száraz téli időszakban elsősorban a gyerekek és várandós nők által használt párásító készülékek tisztítására alkalmas halálos fertőtlenítőt a Reckitt Benckiser 2001-ben dobta piacra Dél-Koreában. A szer belélegzésének veszélyeire azonban csak 2011-ben derült fény, amikor a hatóságok vizsgálni kezdtek egy rejtélyes tüdőbetegséget, amely négy terhes nő halálát okozta. Megállapították, hogy a halálesetekért mindenekelőtt a Reckitt Benckiser termékei tehetők felelőssé. Több mint ötezer halálesetet és maradandó tüdőkárosodást hoztak összefüggésbe ezeknek a vegyszereknek az alkalmazásával.

Tavaly májusban a vállalat dél-koreai vezetője bocsánatot kért, és elismerte a cég felelősségét.

| halálos fertőtlenítő, tüdőkárosodás, bulvár
2017-01-10 10:54:54


A GVH 1,5 millió forintra bírságolta az SCB Trade Kft.-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,5 millió forint bírságot szabott ki az SCB Trade Kft.-re, mert jogsértően népszerűsítette Belly-Fit erjesztett zöld- és puer teában p...


Az amerikai szenátus megtette az első lépést az Obamacare visszavonása érdekében

Elfogadta helyi idő szerint szerdán a washingtoni szenátus azt a javaslatot, amellyel formálisan megkezdődik a Barack Obama elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási r...


Donald Trump az egészségbiztosítási törvény azonnali visszavonását kérte a republikánusoktól

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a Barack Obama nevéhez fűződő Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény azonnali visszavonását kérte a republiká...


Letartoztatták a híres Los Angeles-i Hollywood felirat "átíróját"

Letartoztatták a férfit, aki a híres Los Angeles-i Hollywood feliratot Újév napjára Hollyweedre változtatta - közölte a helyi rendőrség.


Halálos fertőtlenítő miatt hét évet kapott egy dél-koreai vállalatigazgató

Egy dél-koreai bíróság hét év börtönre ítélte pénteken a háztartási cikkeket gyártó brit Reckitt Benckiser helyi leányvállalatának korábbi vezérigazgatóját, a...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^