Halálos fertőtlenítő miatt hét évet kapott egy dél-koreai vállalatigazgató

Egy dél-koreai bíróság hét év börtönre ítélte pénteken a háztartási cikkeket gyártó brit Reckitt Benckiser helyi leányvállalatának korábbi vezérigazgatóját, amiért a cég egyik fertőtlenítőszere számos embert megölt, és százaknak okozott maradandó tüdőkárosodást az ázsiai országban.

A szöuli központi kerületi bíróság bűnösnek találta a Reckitt Benckiser Koreát 1991 és 2005 között vezető Sin Hjun Vut gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, valamint azért, mert a halálos terméket megtévesztően úgy reklámozták, hogy a vegyszer még gyerekekre sem ártalmas.

A testület a kiszabható legmagasabb büntetési tétellel sújtotta a 68 éves volt vállalatigazgatót, aki ellen tavaly májusban 181 esettel, köztük 73 halálozással összefüggésben emeltek vádat.

Az ügyben döntő főbíró szerint a katasztrófa elkerülhető lett volna, ha Sin és kollégái ellenőrizték volna a szer biztonságosságát.

Öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték az ügyben a Reckitt Benckiser Korea kutatásfejlesztési részlegének több korábbi és jelenlegi vezetőségi tagját is. A bíróság ugyanakkor felmentette a céget 2005 és 2010 között vezető John Lit (a Google Korea jelenlegi vezérigazgatóját), mert nem tudták bizonyítani, hogy tudott a fertőtlenítő mérgező hatásáról.

A bíróság 150 millió von (csaknem 37 millió forint) pénzbírság fizetésére kötelezte a vállalatot.

Több kereskedelmi vállalat vezetőit is szabadságvesztésre - háromtól öt évig terjedő börtönre - ítélték, amiért a mérgező tisztítószert anélkül értékesítették, hogy meggyőződtek volna biztonságosságáról.

Az áldozatok egy csoportja pénteken elégedetlenségének adott hangot az ítélet miatt, mondván, hogy az ügyészek keményebb büntetés kiszabását szorgalmazták az ügy felelőseire.

A száraz téli időszakban elsősorban a gyerekek és várandós nők által használt párásító készülékek tisztítására alkalmas halálos fertőtlenítőt a Reckitt Benckiser 2001-ben dobta piacra Dél-Koreában. A szer belélegzésének veszélyeire azonban csak 2011-ben derült fény, amikor a hatóságok vizsgálni kezdtek egy rejtélyes tüdőbetegséget, amely négy terhes nő halálát okozta. Megállapították, hogy a halálesetekért mindenekelőtt a Reckitt Benckiser termékei tehetők felelőssé. Több mint ötezer halálesetet és maradandó tüdőkárosodást hoztak összefüggésbe ezeknek a vegyszereknek az alkalmazásával.

Tavaly májusban a vállalat dél-koreai vezetője bocsánatot kért, és elismerte a cég felelősségét.

| halálos fertőtlenítő, tüdőkárosodás, bulvár
2017-01-10 10:54:54


Gyógyászati segédeszközökkel csaló orvost ítéltek el Zalaegerszegen

Pénzbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság első fokon szerdán egy orvost és egy orvoslátogatót, mert csaknem ötmillió forint kárt okoztak azzal, hogy vizsg...


Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Mosonmagyaróvári Járásbíróság a daganatos betegeket megtévesztő férfit

Nem jogerősen egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kuruzslás miatt hétfőn a Mosonmagyaróvári Járásbíróság azt a férfit, ...


Bill Gates: a világnak fel kell készülnie egy világméretű járványra

A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy valódi a veszélye egy világméretű járványnak, és a lehető leggyorsabban fel kell készülnie rá - jelentette ki a Mic...


Jótékonysági koncertet ad a Medikus Zenekar a gyermekgyógyászati klinika javára

Első alkalommal ad jótékonysági koncertet a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara, az est teljes bevételét az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika intenzív terápiás oszt...


Ma éjfélig érvényesek a tavalyi autópálya matricák

Kedd éjfélig érvényesek a tavalyi éves országos és megyei autópálya matricák, szerdától már csak a 2017-es e-matricákkal lehet használni a díjköteles autópályák...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^