Hüvelyfertőzések

A hüvelyfertőzések gyakran fordulnak elő, hüvelygyulladást okozhatnak (vaginitis).

A menzesz előtt minden nő hüvelyéből ürül némi váladék, amely kisebb-nagyobb foltot hagy a fehérneműn.

A menzesz-közti időszakban a hüvelyből észlelt fehérfolyás gyakran nem fertőzéstől ered, hanem okozhatja általános legyengülés, valamilyen szervi betegség következtében, hormonzavar, nemi izgalom, vagy éppen ellenkezőleg, jele lehet a partnertől való idegenkedésnek is.

Hüvelybe helyezett fogamzásgátlók elleni allergiás reakció következménye is lehet, de a közösülés is felsértheti a nyálkahártyát, melynek folyás a következménye.

A hüvelyben normális körülmények között is élnek baktériumok, sőt ezek hasznosak. Legfontosabb "jó" mikroorganizmus a Lactobacillus.

A hüvelyfertőzések leggyakoribb okai :

  • Baktérium okozta fertőzések
  • Trichomonas fertőzés (egysejtű okozta betegség)
  • Candida fertőzés (candidiasis)-gombás fertőzés
  • Genitalis szemölcs (condyloma acuminatum) papilloma vírustól (HPV)

A hüvelyfertőzés tünetei: Viszketés érzése a hüvelyben (vagina) vagy a külső nemi szerven (vulva), a hüvelyfolyás fokozódása, színének és sűrűségének megváltozása, hüvelyfolyás tiszta szürke vagy sárgászöld váladékkal, halszagú vagy kellemetlen illattal, vizelési fájdalom, fájdalom közösülés során.

A szürkés, halszagú folyás esetén, legtöbbször kevert, tehát többféle baktérium okozta hüvelygyulladásra kell gondolni. A fertőzés nem csak szexualis úton jöhet létre.

Kezelésére a clindamycin (Dalacin) tartalmú hüvelykrém vagy tabletta a legalkalmasabb, ezt metronidazollal (Klion) egészíthetjük ki.

A Trichomonas vaginalis, egy ostoros egysejtű, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes- sárga, habos, bűzös folyás esetén kell rá gondolni.

Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.

Kezelése metronidazollal (Klion tabletta és kúp, Supplin tabl.) történik. Minden esetben a partner is kezelendő.

Az élesztőgomba, a Candida albicans, az emberi szájnak, bélnek, hüvelynek, sőt a bőrnek is állandó lakója.

Komoly, egész szervezetre kiterjedő betegséget csak leromlott immunrendszerű, például HIV (human immundeficientia vírus) fertőzött, vagy intenzív osztályon kezelt betegnél okoz.

A candidiasis kialakulásához a következő tényezők járulnak hozzá:

  • Gyógyszerek (főleg a közelmúltban szedett antibiotikumok)
  • Diabétesz (a cukorbetegek általában hajlamosabbak a fertőzésre)
  • Meggyengült immunrendszer (ennek oka lehet immunszuppresszió szervátültetés után, vagy az immunrendszer betegsége, pl. AIDS)
  • Terhesség (megváltoztatja a hüvely kémhatását, így fogékonyabb a fertőzésre)
  • Túlzásba vitt tisztálkodás
  • Szoros, nem nedvszívó alsónemű, tampon

A Candida által kiváltott betegség tünetei a megtelepedés helyétől függnek. A szájüreg Candida fertőzése a szájpenész, mely főként újszülöttek megbetegedése, fehér fájdalmas foltok képződésével jár, amelyek ráterjedhetnek a nyelőcsőre is.

A nyálkahártyákon finom, bársonyfényű, fehér vagy szürkés lepedék alakul ki. A szájpenész borax glycerines ecseteléssel, a hüvelyfertőzés helyi gomba elleni kúppal kezelhető.

Vény nélkül kapható gyógyszerek:

Glicerin-bóraxos ecsetelő (Glycerinum boraxatum, bórax, glicerin)
Bóraxos kenőcs - Unguentum boraxatum (bórax, glicerin egyszerő kenőcsben)

Testhajlatok gombás fertőzései esetén:

Batrafen hintőpor (ciklopiroxolamin)
Lamisil 1% krém (terbinafin)
Terbisil 1% krém (terbinafin)

A Pevaryl G hüvelykúp (ekonazol-nitrát) gomba okozta fertőzések, illetve kevert bakteriális és gombás hüvelyfertőzések esetén alkalmazható vény nélküli készítmény.

Adása nem javasolt imidazol-típusú gombaellenes szerek (Micetal, Huma-Miconazole, Nizoral, Canesten, Candibene, Canifug, Clotrimazol AL, Gynoxin, Mikogal) iránti túlérzékenység esetén.

Mellékhatásként előfordulhat az égő érzés átmeneti erősödése, mely a fertőzés megszűnésével rövid idő alatt elmúlik. Ritkán túlérzékenységi tünetek léphetnek fel, melyek a kezelés megszakítását igényelhetik.

A gombaellenes szerek a gombákat pusztítják, míg az antibiotikumok a baktériumokat.

A gombaellenes gyógyszerek a mikonazol, ketokonazol, flukonazol (Dermyc), itrakonazol, vorikonazol, klotrimazol, ekonazol, fentikonazol, omokonazol, flutrimazol. Candida fertőzés esetén a gombaellenes szereket a hüvelybe helyezik krém, hüvelytabletta vagy kúp formájában.

A gyógyszerrel való érintkezés hatására a gomba elpusztul. A hüvelybe helyezett gyógyszeren kívül a krémmel a külső nemi szerveket is be lehet bekenni.

Ezek a gyógyszerek csak vényre kaphatók, nőgyógyászati vizsgálat során nyert kenet eredménye alapján:

Batrafen hüvelykrém, Betadine hüvelykúp, Canesten hüvelytabletta, Canifug Cremolum 100 hüvelykúp,Clotrimazol AL 100 ill. 200 hüvelytabletta, Colpo Cleaner Jód pezsgőtabletta hüvelyöblítő oldat készítéséhez, Dalacin hüvelykrém, Gynoflor hüvelytabletta, Gyno-Pevaryl hüvelykúp, Gynoxin 200 mg ill. 600 mg hüvelykapszula, Huma-Miconazole 400 mg lágyzselatin hüvelykapszula, Klion-D 100 hüvelytabletta, Klion hüvelykúp, Gyneoid hüvelytabletta, Pimafucin hüvelykrém, Vagotil oldat, Candibene 100 mg ill. 200 mg hüvelytabletta, Mikogal 150 mg, 300 mg ill. 900 mg hüvelykúp.

A Betadine jódtartalma a hüvelyből felszívódva a pajzsmirigy-vizsgálatokat befolyásolhatja. Hüvelyfertőzések esetén legtöbb alkalommal a partner egyidejű kezelése is ajánlatos.

Égő fájdalom, viszketés, irritációt jelentettek a készítmények alkalmazása során, de mivel ezek a tünetek egyúttal a fertőzés tünetei is, ezért nehéz eldönteni, hogy gyógyszermellékhatásról van-e szó.

Gyakori gombás fertőzés egyéb egészségügyi problémát jelezhet. Visszatérő fertőzés esetén orvosi vizsgálat szükséges. Ha a tünetek 3 nap után nem javulnak, orvoshoz kell fordulni, mert más lehet a fertőzés oka, nem gombás eredet.

Nem szabad használni ezeket a készítményeket: láz, hasi fájdalom, rossz szagú folyás esetén, 12 éves kor alatt.

A terhesség fokozhatja a Candida fertőzés esélyét a hormonális változások miatt, ezért terhesség alatt nem szabad használni a gombaellenes szereket, csak ha az orvos rendelte el.

A készítmények biztonságosan használhatók szoptatáskor, mert nem kerülnek be az anyatejbe.

A hüvely és környékén a humán papilloma vírus (HPV) okoz szemölcs-szerű kinövéseket. Nemi úton terjed, kezelése nehéz, sok türelmet igényel, de feltétlenül kezelendő, mert daganatos sejtelváltozások megindításában szerepe lehet.

A kezelés podophillin gyantával, fagyasztással vagy electrocauterizációval történik

2021-09-17 11:24:06
| hüvelyfertőzés, folyás, vaginitis, hüvelygomba, trichomonas

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop