Vesekövesség

Nem tartozik a ritka betegségek közé. A húgyutak fertőzései és az elzáródás miatti vizeletpangás kétségtelenül olyan tényezők, amelyek kedvező talajt teremtenek a kőképződésnek.

A húgykövek összetétele változó. Előfordulnak húgysav-, kalciumoxalát, kalciumkarbonát-, foszfát-, cisztin- és ritkán xantinkövek.

Keletkezhetnek a vesekövek a nagyobb gyűjtőcsatornácskákban vagy vesekelyhekben, és innen sodródhatnak a vizelettel a vesemedencébe, ahol különböző nagyságúra nőhetnek meg.

Megeshetik az is, hogy a kő az egész vesemedencét és a vesekelyheket öntvényszerűen kitölti (kehelykő). Az ilyen kő nem okoz heves görcsöt, hanem inkább állandó tompa, vesetáji fájdalmat.

Az apró kő viszont a vesemedencéből lecsúszhat a húgyvezeték (uréter) elejébe vagy magába az uréterbe, és tűrhetetlen, kínzó görcsöt, csillapíthatatlan vizelési ingert, vérvizelést okozhat.

Megeshet az is, hogy a beszorult uréterkő vizelési ingert vált ki, de nem engedi tovább a vizeletet, tehát a beteg az inger ellenére képtelen vizelni.

A vesekő okozta vesegörcs a vesetájékról, tehát a gerincoszlop és a bordák közötti találkozási szögletből indul ki. Férfiakon a herékbe, nőkön a nagy szeméremajkakba, vagy mindkettőnél a combtőbe sugárzik.

A vesekőkólika gyakran társul hányingerrel és hányással. Lehetséges, hogy a veseköves embernek életében csak egyetlenegyszer van kőrohama, a kevésbé szerencsés viszont havonta, sőt néha kéthetenként kínzó görcsök közepette "szül" egy-egy követ.

A vesegörcs lezajlása után még teljes panaszmentesség esetén is indokolt az urológiai vizsgálat. Csakis így kerülhető el a nem is túl ritka szövődmény: a gyulladás, az uréter elzáródása, ami esetleg az azonos oldali vese pusztulását vonhatja maga után, mert a tartósan tétlenségre kárhoztatott vese sorvadásnak indul.

Ha urológiai vizsgálat során kiderül, hogy a kő eltávozott, lényegében nincs teendő, legfeljebb annyi, hogy a beteg kőképződés megelőzése céljából bőven fogyasszon folyadékot, és ha az orvos elrendeli, a kőképződést megelőző gyógyszert.

Ha az urológiai vizsgálat szerint kő van valahol a húgyútrendszerben, a kő alakja, nagysága, helye és a vese állapota alapján döntik el, hogy ultrahangos kőzúzással vagy katéterrel, illetve műtéttel kell-e eltávolítani azt, vagy ki lehet-e várni, amíg görcsoldók, vízlökés hatására magától eltávozik.

Az urológus szakorvos által javasolt műtétet nem célszerű halogatni, mert a vese maradandóan, helyrehozhatatlanul károsodhat.

A régi nézettel ellentétben bebizonyosodott, hogy az urátköveket- de csakis azokat- a vizelet vegyhatását módosító oldatokkal valóban fel lehet oldani, tehát műtét nélkül eltávolíthatók.

Akár kőmegelőzés, akár a meglevő urátkő oldása céljából szed valaki gyógyszert, állandó időszakos orvosi ellenőrzésre szorul. A többi kőféleség azonban még ma sem oldható fel gyógyszerekkel.

A vesekövesség gyógyszeres terápiájában a vesekő ürülés elősegítése, illetve a fájdalmas görcsök megszüntetése a cél.

A vény nélkül kapható Rowatinex kapszula és cseppek elősegíti a kicsi és közepes kövek kiürülését, oldja a vesegörcs okozta fájdalmat, a vese vérátáramlását fokozva javítja a veseműködést, emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

A Blemaren pezsgőtabletta (trinatrium citricum, hydrogenum carbonicum, acidum citricum carbonicum) vényre kapható. A húgysav és urát köveket feloldja, megakadályozza újabb kő képződését.

Vény nélkül kapható görcsoldó készítményekNo-Spa tabletta (drotaverin)
Drotaverine-Chinoin 40 mg tabletta (drotaverin-klorid)
Papaverinum hydrochloricum tabletta (papaverin)

Vényre kapható görcsoldók:


Halidor tabletta (benciklán-hidrogénfumarát); Ridol tabletta (dimetilamino-acetilfentiazid, metilhomatropin-bromid, kodein-klorid, noraminofenazon-nátrium-mezilát) ; Spasmolytikus kúp (Fo-No)

2021-09-17 12:24:58
| vesekő, vesekövesség, kőzúzás

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop