Prosztatagyulladás

Minden életkorban előfordulhat, de leggyakoribb 50 éves kor után, prosztatatúltengés esetén.

Régebben, amikor a gonorrea, a kankó gyakoribb volt, a prosztatagyulladás is gyakran származott a gonorreát okozó gonokokkusz baktériumtól.    

Általában nem tudjuk, hogy milyen fertőzés okozza a prosztatagyulladást, de néha bakteriális fertőzés terjed a vizeletelvezető rendszerből a prosztatára.

A prosztatagyulladást gomba-, vírus- és protozoonfertőzés is okozhatja. A gyulladás lehet heveny és idült.

A prosztata heveny fertőzése fájdalmat okoz a lágyékban, a gáttájon (a hímvessző és a végbélnyílás között lévő területen), és a deréktájon, továbbá hidegrázást és lázat okozhat.

A férfinak esetleg gyakran és sürgetően kell vizelnie is, valamint vér jelenhet meg a vizeletben. A bakteriális fertőzés a herezacskóra terjedhet, jelentős kellemetlenség érzetet, duzzanatot, bőrpírt és nagyfokú fájdalmat okozva, mikor hozzáérnek.

A prosztatagyulladás esetén a végbélen keresztül történő vizsgálatkor a prosztata duzzadt és érintésre érzékeny lehet.

Az urológus a prosztatamasszázs után ürített váladék fehérvérsejt-tartalma, esetleg a váladék bakteriológiai vizsgálata alapján állapítja meg a betegséget.

Ha a prosztatagyulladást bakteriális fertőzés okozza, szájon át szedhető trimetoprim-szulfametoxazolt (Bactrim, Cotripharm, Sumetrolim)  írnak fel 30-90 napos időtartamra.

Az antibiotikum rövidebb ideig tartó szedése esetleg csak részlegesen gyógyítja meg a fertőzést, és a krónikus fertőzés fennmaradásához vezet.

Az idült prosztatagyulladás nem jár lázzal, legfeljebb kezdeti szakában kisebb hőemelkedéssel. Szinte egyetlen tünete a gáttáji érzékenység, mérsékelt fájdalom.

Ha a prosztatagyulladást nem fertőzés okozza, a tünetek enyhítésére meleg ülőfürdő, ismételt prosztatamasszázs és gyakori ejakuláció előidézése tanácsos.

Fájdalomcsillapító (paracetamol vagy aszpirin – lásd a "Fájdalom, láz" című fejezetet) szedése válhat szükségessé.

Székletlágyítók (lásd a "Székrekedés" című fejezetet) és sok folyadék fogyasztása szintén segíthet a tünetek enyhítésében.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy igen sok "idült prosztatagyulladás" hátterében egyáltalán nem prosztatagyulladás, hanem a nemi élettel kapcsolatos különböző eredetű pszichés panaszok rejtőznek.

Természetesen ezeket a panaszokat nem prosztatamasszázzsal és gyógyszerrel, hanem a kiváltó okok kiküszöbölésével és pszichoterápiával lehet megszüntetni.

2021-09-17 11:57:22
| prosztatagyulladás, prostatitis

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop