Sebellátás

A metszett, horzsolt, szúrt sebet legegyszerűbben hideg folyóvízzel mossuk ki. Szappannal és tiszta zsebkendővel mossuk meg a seb környékét. A szappan lehetőleg ne kerüljön a sebbe, mert irritálhatja. Alkoholban fertőtlenített csipeszszel a kimosás után a sebben maradt szennyeződést távolítsuk el. A seb környékét jóddal fertőtlenítsük.

Hogyan csillapítsuk a vérzést?

A vérzés – ha verőér nem sérült – hamar eláll. Az arc, fej, száj sebei gyakran erősen véreznek, mert ezeknek a területeknek igen jó a vérellátása. Tiszta ruhával, gézzel a sebet nyomva állítsuk el a vérzést. Ha a géz átvérzik, ne vegyük le, tegyünk rá újabb réteget és nyomjuk a sebre erősebben. A kar vagy láb felpolcolása csökkenti a vérzést.

Kötés

Ha a seb a kézen helyezkedik el vagy pl. a térden – ahol dörzsöli a ruha – steril gézzel kössük be, vagy ragtapaszos kötéssel lássuk el, melyet naponta cserélni kell. Az antibiotikum tartalmú sebhintőpor vagy kenőcs használata felesleges, a steril kötés elegendő. Az antibiotikum esetleg túlérzékenységet okozhat, a por pedig elfedi a sebet, és hegesedést eredményezhet. A sebgyógyulás természetes velejárója a pörk, mely védi a sebet, ezért legjobb nem piszkálni, a gyógyulás során magától lelökődik.

Mikor kell a sebet összevarrni?

Kisebb metszett sebek speciális ragasztószalaggal (Steri Strip) összehúzhatók. Ha a sebszélek tátongnak vagy roncsoltak, orvoshoz kell menni, aki a sebet kimetszi és összevarrja. A fertőzött sebeket kimetszi, de nem varrja össze: ilyen a harapott, roncsolt, lőtt seb. A varratokat a sérülés helyétől függően 4-14 nap után távolítják el. Az ízületek felett elhelyezkedő sebek gyógyulása tovább tart.

Az orvos szükség szerint átköti a sebet. Vigyázzunk arra, hogy a kötés ne szennyeződjék, víz ne érje.

Szükséges-e a tetanusz elleni védőoltás?

A tetanusz súlyos fertőzés, mely halálos kimenetelű lehet. Bízzuk az orvosra annak megítélését, szükségesnek látja-e a védőoltás beadását. Ha a sérült nem tudja igazolni, hogy teljes immunizációban részesült (legalább 3 oltás), vagy az utóbbi 5 évben emlékeztető oltást nem kapott, szükséges az oltás. Ha a seb pl. földdel, trágyával szennyezett – függetlenül attól, hogy a sérült kapott-e korábban tetanusz elleni teljes immunizációt – esetleg savó (Tetig) adása is indokolt lehet. Ilyenkor 72 óráig antibiotikumot is elrendel az orvos. Az 1943 előtt születettek esetében a savó adása kötelező, ha a szabályos oltási sorozatot nem kapták meg.

Mikor forduljunk orvoshoz?

2006-01-12 21:37:12
| Sebellátás

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop