Köhögés, köpet

A köhögés szervezetünk védőmechanizmusa, mely segít tisztán tartani a légutakat, illetve megakadályozza az ártalmas anyagok bejutását azokba. Főleg nyelés alatt véd, nehogy a táplálék "félrecsússzon".

A köhögési reflexet kiválthatja a légutak (orr, garat, légcső), a külső hallójárat vagy a dobhártya ingerlése is. De tudunk akaratlagosan is köhögni, melynek az előbbiekhez semmi köze nincs.                 

A köhögési reflex pontos agyi kapcsolatai minden részletében még mindig nem ismert, ezért is nehéz egy látszólag egyszerű feladat: a köhögéscsillapítás. Feltételezik, hogy bizonyos receptoroknak  szerepe lehet a köhögési reflex kiváltásában.

A köhögés hasznos, ha a nyálkát sikerül felköhögni. Ezt a fajta köhögést nevezzük produktívnak. A produktív köhögést nem szabad elfojtani, mert segít a légutak tisztán tartásában.

Néha a produktív köhögés zavarja az alvást, és annyi kellemetlenséget okoz, hogy csillapítani kell.

A nem produktív, száraz köhögés viszont nem hoz fel nyálkát. Mivel a száraz köhögés nem segít, gyógyszert kell bevenni a csillapítására.

A köhögés náthában és influenzában normális jelenség. Több mint egy hétig tartó idült köhögés, mely légszomjjal vagy tüsszögéssel jár együtt, orvosi vizsgálatot tesz szükségessé. Ez a köhögés súlyosabb betegségeket jelezhet, mely orvosi kezelést igényel. Véres köpet esetén orvoshoz kell fordulni.

Száraz köhögés jelentkezik vírusfertőzések kezdetén, idegentest belégzésekor, a légcső daganat okozta külső nyomásakor, megnagyobbodott pajzsmirigy által okozott külső ingerlés következtében, de lehet asztma vagy akár TBC kísérője is.

A mellhártyagyulladás okozta száraz köhögés rendszerint szúró mellkasi fájdalommal jár, de száraz ingerköhögést tapasztalhatunk ideges (neurotikus) köhögés estén is.

A magasvérnyomás betegség kezelésében alkalmazott ún. ACE gátlók mellékhatásaként is észlelhetjük. Ez utóbbi esetben a legkönnyebb az orvos dolga, mert a gyógyszert kihagyva, lecserélve a köhögés megszűnik.

A nedves köhögés esetén váladék jelenik meg, ez a köpet. A légutakat borító tapadós nyák feladata, hogy csapdába ejtse a baktériumokat, vírusokat, a port és más részecskéket, megakadályozva, hogy bekerüljenek a tüdőbe.

Ugyanazon inger - gyulladás, allergia stb.- , mely a köhögést okozza, egyben reflexesen fokozott nyákelválasztást is kivált a légutakban.

A nyák bevonja a légutakban lévő finom kefeszerű képződményeket, amely mintegy futószalagon kijut az alsó légutakból, majd a köhögéssel végleg távozik a szervezetből.

Egészséges emberben a képződött nyák mennyisége 10 ml, de légcsőhurut esetében 200-300 ml is lehet. A gyulladás vagy fertőzés eredményeképpen váladék termelődik, mely a nyák és a genny keveréke.

Ez lehet fehér (habos), piros (véres), zöldessárga (gennyes). A véres köpet leggyakrabban azonban nem a tüdőből, hanem a felső légutakból, esetleg a fogínyből ered.

Erős köhögés hajszálérrepedéshez, illetve az ezt kísérő véres köpethez vezethet, de okozhatja szívbetegség vagy orrvérzés közben lenyelt vér is.

A köhögés hangszínéből következtetni lehet az azt kiváltó betegségre. További információt jelent, ha elmondjuk, hogy a köhögés mikor jelentkezik.

Az éjjeli köhögés az orrmelléküreg érintettségére utalhat, a reggeli nedves köhögés a dohányzás, illetve az alsó légutak kóros tágulatának (bronchiectasia) a jele.

Ha étkezés váltja ki a köhögést, akkor fiataloknál fejlődési rendellenességre, idős korúaknál agyi keringési zavart követő nyelés koordinációs zavarra kell gondolnunk.

Minden esetben a kiváltó ok kezelése a legfontosabb és az elsődleges lépés. Például baktérium okozta fertőzés esetén antibiotikumokat, allergia esetén antihisztaminokat kell adni.

A köhögés tüneti kezelése köhögéscsillapítókkal, köptetőkkel, hurutoldókkal történhet.

A köhögéscsillapítók olyan vegyületek, amelyek csökkentik a köhögési központ ingerlékenységét, és gátolják a köhögési reflexet.

Köhögéscsillapítókat főként száraz köhögés esetén szabad szedni, a bő köpetürítéssel járó köhögést csak abban az esetben célszerű csillapítani, ha az túlságosan heves, igénybe veszi a beteg anyagcseréjét, fárasztó, illetve veszélyes vérnyomás-emelkedést, vérzést, szívgyengeséget okozhat.

Köhögéscsillapítók:

dextrometorfan, pernoxdiazin. E gyógyszerek mellékhatása lehet a fáradékonyság, aluszékonyság. A kábító fájdalomcsillapítókról szóló fejezetben már említettük az ópium egyik alkotóját, a kodeint. Ez kitűnő köhögéscsillapító egy másik kodeinszármazékkal, a hidrokodinnal együtt. Mindkét vegyület székrekedést okoz, használatakor erre a mellékhatására gondoljunk.

Köhögéscsillapító hatásúak a köptetők is, amelyek a légzőrendszer központtól távolabb eső területen fokozzák a nyálkahártyákat védő nyák termelődését, gátolják az izgató anyagok hatását a köhögési reflex érzékelőin, és produktívvá teszik a száraz köhögést, a köpet "felszakadását eredményezik.

A köptetők megkönnyítik és meggyorsítják a köpet kiürítését a hörgőkből és a légcsőből. E gyógyszerek bizonyos csoportja a képződő váladékot elfolyósítva segíti elő a köpet ürülését, ezeket nevezzük hurutoldóknak. Számos olyan hatóanyag van, amely mindkét hatással (köptető, hurutoldó) rendelkezik egyszerre.

A köptető, hurutoldó hatású hatóanyagok:

jódsók, ammónium-klorid, guaiakol, kreozot, bromhexin, ambroxol, acetilcisztein, carbocisztein.

E gyógyszerek között számos gyógynövény alapú készítményt fedezhetünk fel: ipekakuána gyökér (emetin), szappangyökér, kankalingyökér (szaponinok), illóolajok (fahéjolaj, citromolaj, borókaolaj, feketefenyő-olaj, törpefenyő-olaj, erdei fenyő olaj, eukaliptusz olaj, ánizsolaj, édesköményolaj.

Vény nélkül kapható köhögéscsillapítók, köptetők, hurutoldók:

ACC 100, 200 granulátum (acetilcisztein)
ACC 600 long pezsgőtabletta (acetilcisztein)
ACC granulátum oldathoz (acetilcisztein)
AC-pulmin granulátum sziruphoz (acetilcisztein)
Ambrobene 15 mg/5 ml szirup (ambroxol)
Ambrobene 30 mg tabletta (ambroxol)
Ambrobene 7.5 mg/ml oldat (ambroxol)
Ambrobene 75 mg retard kapszula (ambroxol)

Ambrohexal oldat, szirup, tabletta és retard kapszula (ambroxol-klorid)
Ambroxol Pharmavit 30 mg tabletta, pezsgőtabletta (ambroxol)
Ambroxol Q 15 mg/5ml szirup (ambroxol), Ambroxol Q 30 mg tabletta (ambroxol)
Babix - Inhalat N oldat inhalációhoz (eukaliptuszolaj, fenyőolaj)
Bromohexin 8 csepp (brómhexin-klorid, ánizs illóolaj, édeskömény illóolaj)
Bronchipret cseppek (kakukkfű kivonat, borostyánlevél kivonat), Bronchipret filmtabletta (kakukkfű kivonat, kankalin kivonat)
Bronchopront retard kapszula, szirup (ambroxol)
Coldrex Broncho szirup (guaifenezin, melasz, glükóz-szirup)
Coldrex MaxGrip citrom ízű por forróitalhoz
Drill 15 mg/5 ml szirup felnőtteknek, Drill 5 mg/5 ml szirup gyermekeknek (dextrometorfan-bromid)
Drill expectorant 750 mg sugar free rágótabletta, Drill expectorant szirup (karbocisztein)
Drill rózsaméz bukkális pasztilla (szopogatós) (klórhexidin, tetrakain-klorid)
Erdomed 300 mg kapszula, Erdomed 3,5 % granulátum sziruphoz (erdostein)
Erigon szirup (kodein, nátrium- és kalcium-hipofoszfát, szulfaguajakol)
Eukaliptusz Scherer kapszula (eukaliptuszolaj)
Fagifor szirup (aetherolum cinnamonii, aetherolum menthae piperitae, mentol, kreosotum, ferrum lacticum, kalcium-acetát)
Fenorin szirup (karboximetil-cisztein)
Fluimucil 100, 200, 600 granulatum (acetilcisztein)
Fluimucil granulátum sziruphoz (acetilcisztein)
Halixol 30 mg tabletta, szirup (ambroxol)
Libexin tabletta (prenoxdiazin)
Mucobene 100, 200 granulatum (acetilcisztein)
Mucopront kapszula, szirup (karbocisztein)
Mucothiol 150 por (metil-N,S-diacetilcisztein)
NAC AL 200 granulátum (acetilcisztein)
NeoCitran Antitussive 0,15 % köhögéscsillapító szirup
Paxirasol tabletta ill. oldat (brómhexin)
Radipon tabletta (kodein, emetin-hidroklorid, fenobarbitál, ammónium-klorid)
Rhinathiol köptető 2% szirup gyermekeknek (karbocisztein)
Rhinathiol köptető 5% szirup felnőtteknek (karbocisztein)
Rhinatiol Tusso tabletta (dextrometorfan)
Rhinoval C pezsgőtabletta (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin, dextrometorfan)
Robitussin Antitussicum szirup (dextrometorfan-bromid)
Robitussin Expectorans szirup (guaifenezin)
Robitussin Junior szirup (dextrometorfan-bromid)
Sinupret cseppek és drazsé (tárnicsgyökér, bodzavirág, kankalinvirág, vasfő, lórum)
Solmucol 100, 200 mg granulatum, Solmucol 100 tabletta, Solmucol 100 mg/5 ml szirup gyermekeknek, Solmucol 200 mg/10 ml szirup felnőtteknek (acetilcisztein)
Solv-Ac T 100 ill. 200 tabletta (acetilcisztein)
Solvolan 15 mg/5 ml szirup, 30 mg tabletta (ambroxol)
Wick Formula 44 köhögéscsillapító szirup felnőtteknek (dextrometorfan-bromid)
Wick Formula 44 köptető szirup felnőtteknek (guaifenezin)
Solucis és Solucis forte szirup (karbocisztein)

Gyógyszertári készítmények:

Aetheroleum pro inhalatione (Illóolaj inhalációhoz, köptető)Decoctum saponariae (Ízesített szappangyökér főzet - köptető, hurutoldó)
Elixirium thymi compositum (Összetett kakukkfő elixír - köhögéscsillapító, köptető)
Gutta expectorans (Köptető csepp)
Infusum ipecacuanhae, Infusum ipecacuanhae pro parvulo (Ipekakuánagyökér) főzet - köptető)
Mixtura pectoralis

A gyógyszerek adhatók 2 évnél idősebb gyermekeknek. Ha van otthon köhögéscsillapító, olvassuk el a betegtájékoztatót, az adagot illetően.

A köhögéscsillapítók biztonságosan használhatók terhességben vagy szoptatáskor. De ajánlatos megbeszélni orvosunkkal, mielőtt beveszünk egy gyógyszert terhességben vagy szoptatáskor.

Vényköteles köhögéscsillapítók:

Sinecod, Sedotussin csepp és tabletta, Codein-Acisal, Coderetta.

2021-06-04 14:31:45
| köhögés, köpet, köhögéscsillapítők, nyákoldók, köptetők

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop