Hasmenés

Hasmenésről akkor beszélünk, ha az emésztett táplálék túl gyorsan halad végig a vékony és vastagbeleken. Ilyenkor vizes, híg, nem formált széklet ürül. A hasmenést kísérheti általános gyengeség, puffadás, hasi görcsök, fájdalom, láz, hányinger, hányás,kiszáradás.

A hasmenés lehet heveny vagy krónikus.

Tartós, egy hétnél tovább tartó hasmenés esetén ajánlatos orvoshoz fordulni. Heveny hasmenést számos tényező okozhat és legtöbbször recept nélkül kapható szerekkel gyógyítható.

A hasmenés csupán tünet, valami oka van: amikor gyógyszert veszünk be hasmenés ellen, csak a tünetet kezeljük, a hasmenés okát nem.

A hasmenés leggyakoribb okai : Baktériumok okozta ételmérgezés, tejcukor intolerancia, vírusok, gyógyszerek, vastagbélbetegségek

HEVENY HASMENÉS

Fertőzések:

  • baktériumok (Salmonella, E. Coli, Yersinia stb.)
  • Vírusok (enterovírus, CMV, hepatitis vírusok)
  • Gombák (pl. Candida albicans)
  • Protozoonok (Entamoeba hystolytica, Giardia lamblia)
  • Férgek

Akut hasi kórképek:

  • gyomor- bélrendszer gyulladásai pl. vastagbélgyulladás, diverticulitis, fekélyes vastagbélgyulladás, túlérzékeny bél tünetegyüttes.
  • vakbélgyulladás (appendicitis)
  • gyomor- bélrendszeri vérzések és daganatok
  • diverticulosis

Mérgező kémiai anyagok pl. higany, ólom, arzén, baktérium toxinok

Ételmérgezés, ételallergia

Gombamérgezés

Gyógyszerek, cukorpótszerek

Savtúltengés

IDÜLT HASMENÉS

  • A gyomor betegségei
  • A vékonybél betegségei
  • Hasnyálmirigy elégtelenség
  • A bél tartalom pangása, erjedése
  • Vastagbélbetegségek
  • Pajzsmirigytúlműködés
  • Cukorbetegséghez társuló hasmenés
  • Gyomor- bélrendszer krónikus fertőzései (TBC, AIDS, giardiasis, candidiasis)
  • Gyógyszerek: leggyakrabban savkötők, antibiotikumok, alkohol, egyes vérnyomáscsökkentők, de bármely gyógyszer okozhat mellékhatásként hasmenést
  • Gyomor- bélrendszer daganatai: ilyenkor a hasmenés célja, hogy a széklet átjusson a szűkületen

Lázzal vagy láz nélkül járó hányás, hasmenés minden évszakban, de különösen nyáron fordulhat elő. Ilyen panaszokkal nem mindig fordulunk orvoshoz, rövid koplalás, bő folyadékfogyasztás és kímélő diéta mellett a panaszok rövid idő alatt megszűnnek.

A Salmonella és más baktériumok elszaporodhatnak a nem megfelelően tárolt vagy elkészített ételekben. A baktériumok toxint termelnek, mely hasmenést okoz.

Hirtelen, robbanásszerűen kezdődő, hasgörccsel, hányással, esetleg lázzal kezdődő hasmenés esetén, mely röviddel étkezés után kezdődik, ételmérgezésre lehet gyanú, ajánlatos orvoshoz fordulni, az öngyógyszerelés nem elegendő, esetleg antibiotikumra lehet szükség.

Az utazók hasmenését fertőzött víz vagy táplálék okozza, gyakori olyan országokban, ahol elmaradott higiénés körülmények között élnek.

Ha ilyen területekre utazunk, igyunk kizárólag palackozott vizet és csak alaposan átsütött ételeket együnk. A fogmosáshoz használt csapvíz, a jégkockák vagy a gyümölcs mosásához használt víz is fertőzés forrása lehet.

Tej, sajt, fagylalt fogyasztása után fellépő hasmenés oka tejcukor (laktóz) intolerancia lehet.

A tejcukrot normális körülmények között a vékonybél falában található laktáz nevű enzim bontja el egyszerű cukorrá, mely azután fel tud szívódni.

Az enzim hiánya legtöbbször örökletes, a tejcukor nem bomlik le és erjedést, puffadást, hasmenést okoz. Vírusfertőzések , ételallergia is okozhat átmeneti laktóz intoleranciát, elsősorban csecsemőknél.

A betegséget antibiotikum is kiválthatja. A tejcukor iránti érzékenység (laktóz intolerancia) bizonyos mértékig a felnőttek körülbelül 75%-ában kialakulhat.

A heves hasmenés meggátolhatja a tápanyagok felszívódását, mivel azok túl gyorsan távoznak el a szervezetből. Hasonló tüneteket okozhat a szacharóz és a maltáz enzimek hiánya is.

A tejcukorérzékeny gyermeknek hasmenése van, és elmarad a súlygyarapodásban.

A kezelés ilyen esetekben a tej, tertermékek fogyasztásának mellőzése, a laktáz enzim pótlása tabletta formájában (Lactase rágótabletta), illetve aktív kultúrát tartalmazó joghurt fogyasztása. A kalciumhiány megelőzésére kalcium pótlásra van szükség.

Vírusfertőzés is okozhat hasmenést, főleg csecsemőknél, főleg télen, de egész évben előfordulhat. Csecsemőknél a hasmenések közel felét vírusok okozzák.

Gyógyszerek is okozhatnak hasmenést. Ha bizonyos gyógyszerek bevétele után hasmenés jelentkezik, beszéljük meg családorvosunkkal, azonban addig ne hagyjuk el a gyógyszert míg nem beszéltünk vele.

Más gyógyszerelést lehet beállítani, vagy olyan gyógyszert, mely a hasmenést okozó mellékhatást megakadályozza.

Az antibiotikumok gyakran okoznak hasmenést, mivel az ártalmas baktériumok mellett a normális bélflóra hasznos baktériumait is elpusztítják. A gyógyszerszedés abbahagyása után a normális baktériumflóra a bélben helyreáll.

A vékonybél felszívódási zavar következtében kialakult tünetegyüttest malabsorptiós szindrómának hívjuk. Az előidéző okot megszüntetve lehet gyógyítani.

Ismert szűkületet okozó hasi betegség esetén ne használjunk görcsoldó, hasmenés elleni szereket, mert bélelzáródás kialakulásához vezethetnek.

Azonban, ha ismert érzékeny vastagbél (irritábilis bél) tünetegyüttesről vagy heveny nagyfokú folyadékvesztéssel járó fertőzéses eredetű hasmenésről van szó, akkor a görcsoldó gyógyszereken kívül használhatjuk a difenoxilátot (vényköteles) vagy a loperamidot, de csak rövid ideig, nehogy székrekedést okozzon a terápia.

Orvoshoz kell fordulni, ha a hasmenés mellett az alábbi tünetek valamelyike előfordul:

  • Magas láz
  • Vér vagy nyák a székleten
  • Erős hasi fájdalom vagy görcs
  • Nagyobb mértékű fogyás
  • Kiszáradás (szájszárazság, kevés vizelet, beesett szemek)

A heveny hasmenés a hányáshoz hasonlóan - ha nem valószínű, hogy heveny hasi katasztrófa kísérője -, hosszantartó fennállása során a szervezetben a folyadékvesztés miatt kiszáradáshoz, valamint a bélfelszívódás akadályoztatása miatt a legkülönfélébb hiányállapot kialakulásához vezethet.

Különösen gyermekek és idős emberek hajlamosak kiszáradásra. Olyan mennyiségű folyadékvesztés lehetséges, mely vérnyomáseséssel, a keringés összeomlásával járhat Nagy folyadékvesztés esetén a kiszáradást ásványi anyag és folyadékbevitellel kell megelőzni (rehidráció).

A rehidráló hatású készítmények vízben feloldandó sókeverékek, amelyek kálium-kloridot, nátrium-kloridot, trinátrium-citrátot és vízmentes glükózt tartalmaznak.

Vény nélkül kapható rehidrálók:

Oralpädon 240 por oldathoz (kálium-klorid, nátrium-klorid, glukóz, dinátrium-hidrogéncitrát)
Elotrans por oldathoz (kálium-klorid, nátrium-klorid, glukóz, dinátrium-hidrogéncitrát)

A fentiekhez hasonló rehidráló gyógyszer a Normolyt por, amely vényköteles.

Súlyos hasmenés esetén, mely hányással jár, azonnal forduljunk orvoshoz. Ételmérgezés esetén csak akkor vegyünk be recept nélkül kapható gyógyszert, ha azt az orvos elrendeli.

A hasmenés tüneti kezelése egyrészt megkötő (adszorbens), illetve összehúzó (adsztringens) hatású készítményekkel és a bélmozgást gátló hatóanyagokkal történhet.

A megkötő és összehúzó hatású gyógyszerek bevonják a bélfalat, megkötik a bélben lévő izgató hatású, mérgező anyagokat, védőréteggel vonják be a bél nyálkahártyáját, és csökkentik a nyálkaképződést.

Ilyen hatóanyagok a pektinek, a kaolin (bolus alba), a diozmektit (alumínium-magnézium-szilikát), az orvosi aktívszén, talkum, albumin-tannát, bizmut-szubgallát.

Vény nélkül kapható készítmények:

Carbo activatus tabletta (aktív szén)
Carbo medicinalis Chepharin kapszula (aktív szén)
Bolus adstringens tabletta (albumin-tannát, bizmut-szubgallát, bolus alba)
Smecta szuszpenzió (diosmetitum)

Bélmozgást csökkentő hatóanyagok a vényköteles difenoxilát (Reasec), és a vény nélkül kapható loperamid, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz, tápanyagok ásványi anyagok felszívódjanak. Ennek eredményeként normális széklet keletkezik.

Vény nélkül kapható készítmények:

Enterobene filmtabletta (loperamid-klorid)
Huma-Loperamide 2 mg tabletta (loperamid)
Imodium kapszula (loperamid)
Lopedium kapszula (loperamid)
Loperacap 2 mg tabletta (loperamid)

Viszonylag kevés mellékhatásuk van, néha álmosságot okoznak. Két napnál tovább ne szedjük. Terhes és szoptató nők esetén a loperamid tartalmú készítmény szedése ellenjavallt.

Egyéb vény nélkül kapható készítmények:

A bélfertőtlenítő hatású Sulfaguanidin tabletta (szulfaguanidin), nehezen felszívódó szulfonamid, amely a terhesség első három hónapjában nem szedhető. Ma már nem nagyon használjuk.

Görcsös hasmenés esetén jótékony hatásúak lehetnek a vény nélkül kapható görcsoldók:

Drotaverine-Chinoin 40 mg tabletta (drotaverin-klorid)
Meristin tabletta, kúp (barbiturát, amidazofén, papaverin, atropin, kodein)
Meteospasmyl kapszula
No-Spa tabletta (drotaverin)
Papaverinum hydrochloricum tabletta (papaverin)
Triospan tabletta (barbiturát, izopropramid, drotaverin)
Troparin combinatum tabletta (papaverin, homatropin, barbiturát)
Normaflore ivóoldat 1 és 2 milliárd/5ml (Bacillus clausii spóra)

A bélflóra védekezőképességének javításával ható új készítmény a Mutaflor kapszula és szuszpenzió, amely egy nem kórokozó baktériumtörzset tartalmaz.

2021-09-13 15:02:06
| hasmenés, fertőzés, antibiotikum, IBS

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop