Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom jelentkezésekor alapvető a szív eredetű fájdalom kizárása, mely az egyik leggyakoribb ok.

Koszorúérgörcs (angina pectoris), szívizominfarktus, aortaszakadás okoz heveny, igen erős mellkasi fájdalmat.

Ezenkívül a mellkasi fájdalom eredhet a mellkasfalból, a mellhártyából vagy a tüdőből, illetve a nyelőcsőből.

Ha a csontos mellkas mozgáskor, mély belégzéskor vagy külső nyomásra fáj, akkor bordaközi fájdalom valószínű.

Ez gerincbántalmak vagy fertőzés okozta izomfájdalom következménye, mely bármelyik fájdalomcsillapítóra jól reagál. (lásd a Fájdalom, láz című fejezetet)

A hirtelen kialakuló, szúró, légző mozgásra fokozódó mellkasi fájdalom esetén (néha akadályozza is a mély belégzést) mellhártyagyulladás gyanúja merül fel.

Ha ezt még légszomj is tetézi, akkor felveti az életet is veszélyeztető tüdőembólia lehetőségét, még inkább, ha vérköpés, esetleg szederjesség (cianózis) kíséri. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni. A tüdő egyéb megbetegedései ún. mély fájdalom formájában jelentkezhetnek.

Sérüléssel vagy spontán létrejövő légmell (pneumothorax = PTX) szintén hirtelen induló éles fájdalom, gyakran bőr alatt tapintható, "sercegő" levegővel.

A féloldali övszerű mellkasi fájdalom megelőzheti az övsömör (herpes zoster) bőrtüneteinek kialakulását. A bőrtünetek elmúlásával is gyakran marad fenn idegi eredetű fájdalom (ún. postherpetikus neuralgia), amely mindig egy körülírt, az ideg által ellátott bőrterületen jelentkezik.

Legtöbbször az ismert vény nélküli fájdalomcsillapítók hatásosak. Idősebbeknél gyakrabban lép fel. (Gyógyszeres kezelést lásd a Baktérium és vírusellenes szerek című fejezetben.)

A Tietze szindróma a bordák és a szegycsont ízesülésének, kisizületeinek gyulladásából eredő mellkasi fájdalom.

Nyelőcsőből eredő mellkasi fájdalom keletkezhet: melyet nyelőcső görcs, fekély, rekeszsérv (hiatus hernia), refluxbetegség (GOR), nyelőcsővisszér esetén.

A neurózis, pánikbetegség is utánozhatja a tüneteket. Minden esetben törekedni kell a fájdalom okának tisztázására, ezzel sok felesleges későbbi vizsgálat és kezelés előzhető meg.

A mellkasi fájdalom esetén a fentiek miatt alapvető fontosságú a kóreredet tisztázása, csak ezt követően lehet vagy szabad a kezelést elkezdeni.

2021-06-06 11:45:09
| mellkasi fájdalom, koszorúérgörcs, angina pectoris, nfarktus, bordaközi fájdalom, nyelőcsőgörcs, reflux, mellhártyagyulladás, övsömör

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop