Autoimmun betegségek

Az e betegségcsoportba tartozó kórképek megegyeznek abban, hogy a kötőszövetben immuneredetű gyulladásos folyamatok zajlanak.

Ennek megfelelően számos tünetük is hasonló, a különbséget csak az jelenti, hogy melyik szervben zajlik a folyamat. Így a tünetek a mellhártyagyulladás, szívbelhártyagyulladás, izületi gyulladás stb. tünetei.       

A betegség kialakulását nem lehet egyetlen okkal magyarázni. Az autoantitestek, vagyis a test saját szövetei elleni ellenanyagok kis mennyiségben egészséges emberből is kimutathatók.

Hogy ezek végül is mikor, miért hoznak létre betegséget, pontosan nem ismerjük.

Valószínűsíthető a genetikai hajlam. Sérült lehet a szervezetben a programozott sejthalál, ez az a folyamat, amikor a "feleslegessé" vált sejteket az immunrendszer segítségével a szervezet eltakarítja, hogy helye legyen a fiatal sejteknek.

Elképzelhető az is, hogy valamilyen fertőző ágens indít be védekező mechanizmusokat, melyek a védekező immunrendszer egyes szereplőinek hibájából nem tud "leállni", és kötőszöveti gyulladás kialakulásához vezet. Tehát e kórképek kialakulásában valószínűleg többféle mechanizmus feltételezhető.

Van, amikor a betegséget közvetlenül nem a vérben levő ellenanyag váltja ki, hanem bizonyos sejtek, az úgynevezett T sejtek.

Máskor a vérben keringő antigen-antitest, az immunkomplex például a vese szövetéhez "véletlenül" kapcsolódva, azt az immunfolyamatok céltáblájává változtatva, annak gyulladását okozzák.

Máskor az ellenanyagok egyes szervek receptoraihoz kötődve zavarják meg annak normális működését. Így okoz például egy bizonyos fajta cukorbetegséget az inzulin receptor ellenes antitest.

Egész szervezetet érintő (ún. szisztémás) kórképek: Reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA), SLE (systemás lupus erythematosus), SSC (systemás sclerosis, scleroderma), érgyulladás szindrómák, pl.: polyarteritis nodosa, polymyalgia rheumatica, Henoch-Schönlein purpura), Wegener-granulomatosis, cryoglobulinaemia, visszatérő polychondritis (porcos képletek gyulladása), Bechcet-szindróma

Egyes szervrendszereket érintő kórképek: Vörösvérsejt széteséssel járó vérszegénység (haemolyticus anaemiák); SM (sclerosis multiplex), Graves-Basedow-kór (pajzsmirigytúltengés), inzulin-függő cukorbetegség (diabetes mellitus, IDDM), vészes vérszegénység (anaemia perniciosa), fekélyes bélgyulladás (colitis ulcerosa), myasthenia gravis, idiopathiás gyulladásos myopathiák (polymyositis, dermatomyositis), szeronegatív spondylarthritisek (Bechterew-kór, arthritis psoriatica, Reiter syndroma, gyulladásos bélbetegséghez társuló izületi gyulladás).

Amint a felsorolásból is látszik, igen sokféle kórképet találunk e csoportban. A diagnózis felállításában sokféle laboratóriumi módszer áll már rendelkezésünkre, még genetikai vizsgálat is segítheti döntésünket.

A terápiás készletünk már sokkal szűkebb: egyik lehetőség az immunszupresszió, azaz az autoimmun reakciók elnyomása. Ez tartós szteroid kezeléssel valósítható meg.

Használják a daganatellenes szerek egyes csoportjait is (Imuran, cyclophosphamid). Újabban az ún. tumor necrosis faktor (TNF) gátlók, pl. etanercept (Enbrel) vagy infliximab (Remicade), valamint a leflunomid (Arava) került a terápiás eszköztárunkba a reumás ízületi gyulladás kezelésére.

2021-06-02 20:11:41
| autoimmun betegségek, sejthalál, ellenanyagok, immunszupresszió, tumor necrosis faktor

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop