Antihisztaminok, orrdugulás elleni orrcseppek, orrsprayk

Az allergénre adott válaszreakcióként hisztamin szabadul fel, mely az allergiás tünetek nagy részéért felelős. A hisztamin minden szövetben és szövetnedvben megtalálható vegyület.

A hisztamin az emberi szervezetben, főleg az ún. hízósejtekben és a vér ún. bazofil sejtjeiben raktározódik, de van a gyomornyálkahártya sejtjeiben is.

A célsejthez (receptorhoz) kapcsolódva bél- és hörgőgörcsöt válthat ki, ugyanakkor értágulatot és vérnyomásesést okozhat, fokozza a hajszálerek áteresztő-képességét, a nagyobb ereket viszont összehúzza.

Ezek a hatások magyarázzák a hisztamin hatására létrejövő tünetegyüttest: vizenyőt, értágulatot, viszketést. Egyes fejfájások kialakulásában is szerepe lehet.

A hisztamin helyi keringésjavító hatását használják fel a reumatikus fájdalmak kezelésére alkalmazott iontoforézisnél is. A hisztamin okozta kellemetlen tünetegyüttes kivédhető: ellenkező hatású anyag használatával, a hisztaminnak a célsejtekhez való kötődésének gátlásával, és a hisztamin-felszabadulás gátlásával.

Az antihisztaminok megakadályozzák, hogy a hisztamin kifejtse hatását. Ha a hisztamin nem képes hatni, az allergiás tünetek nem alakulnak ki. Sajnos az antihisztaminok nem mindig hatásosak.

Bár a hisztamin a legfontosabb allergiáért felelős anyag, a szervezet által kiválasztott egyéb anyagok is okozhatnak allergiás tüneteket. Ha az antihisztaminok önmagukban nem előzik meg az allergiát, egyéb gyógyszerek segíthetnek.

Az antisztaminok akkor a leghatásosabbak, ha rendszeresen szedik az allergia szezon idején.

Az antihisztaminok egy részének idő előtt jelen kell lenniük, hogy a hisztamin felszabadulását meggátolják. Ha a hisztamin már felszabadult a szervezetben, az allergia tünetei is megjelennek.

Ha akkor veszünk be antihisztamint, amikor a tünetek már megjelentek, az újabb hisztamin felszabadulást megelőzzük, de a már jelenlévő hisztaminnal a hatóanyag nem tud mit kezdeni.

Az antihisztaminok I. generációjának legjellemzőbb mellékhatása az aluszékonyság, álmosság. Emiatt ezek az ún. szedatív hatású antihisztaminok nem szedhetők együtt egyéb, a központi idegrendszert tompító hatású szerekkel (nyugtatók, fájdalomcsillapítók), illetve szedésük közben nem lehet gépjárművet vezetni, vagy veszélyes berendezéseket működtetni.

Az újabb generációs (ún. nem szedatív hatású) antihisztaminoknak ilyen mellékhatásuk már alig van, illetve csekély, de az elővigyázatosság az első adagok bevételét követően indokolt.

Az antihisztaminok alkalmazhatóak szisztémásan (tabletta, szirup, injekció), vagy helyileg (szemcsepp, orrcsepp, orrspray, gél formájában).

A szisztémás antihisztaminok vényköteles készítmények A szisztémás antihisztaminok többsége vényköteles készítmények (kivétel: a loratadin tartalmú Claritine akut tabletta és Lorano tabletta)."

Szisztémás antihisztaminok

Altiva, dimetinden (Fenistil); bisulepin (Dithiaden); kloropiramin (Suprastin); ciproheptadin (Peritol); ketotifen (Zaditen, Ketotifen L.F.M.); prometazin (Pipolphen);akrivasztin (Semprex); cetirizin (Cetrin, etripharm, Cetirizin-ratiopharm, Cetigen, Cetirizin HEXAL, Merzin, Parlazin, Relestat 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp (epinasztin), Zyrtec); dezloratadin (Aerius) ; fexofenadin (Telfast, Altiva); levocetirizin (Xyzal); loratadin (Erolin, Clarinase, Claritine, (loratadin),Flonidan, Loratadin-ratiopharm, Roletra); mizolasztin (Mizollen)

Vény nélkül kapható, helyi hatású antihisztaminok

Fenistil gél (dimetinden)
Psilo-Balsam gél (difenhidramin)
Livostin orrspray (levocabastin)

Vényköteles készítmények:

Allergolid orrspray és szemcsepp (azelasztin), Emadine 0,05% szemcsepp (emedasztin), Livostin szemcsepp (levokabasztin), Opatanol 1 mg/ml szemcsepp (olopatadin), Zaditen szemcsepp (ketotifen).

Érszűkítő orrcseppek és orrspray-k

Ezek a gyógyszerek megszüntetik az orrdugulást és a melléküregek feszülését, mely néha az allergia kísérőjelensége. Az allergiás reakció eredményeként az orr és a melléküregek nyálkahártyája és erei megduzzadnak. Ez a duzzanat megnehezíti az orrlégzést és akadályozza az orrmelléküregek normális elfolyását.

Mivel a melléküregek nem tudnak kiürülni, fokozódik a nyomás, és fejünkben feszülést érzünk. Az orrcseppek a vérereket és a nyálkahártyákat összehúzzák. A duzzanat csökkentése által könnyebbé válik a légzés az orron keresztül és csökken a melléküregekben a nyomás.

Ezeket a gyógyszereket lehet szájon át szedni vagy orrcsepp, orrspray formájában alkalmazni. Az orrcsepp, orrspray készítmények igen hatásosak orrdugulás esetén és nincs olyan mellékhatásuk, mint a tablettáknak és kapszuláknak.

Az orrcseppekben, orrspray-kben használt nyálkahártyaduzzanat csökkentők a fenilefrin, oximetazolin, nafazolin, tetrizolin, tramazolin, efedrin és xilometazolin.

A szájon át szedhető nyálkahártyaduzzanat csökkentők efedrint, pszeudoefedrint, fenilefrint tartalmaznak. Ezek főként nátha, illetve megfázás elleni gyógyszer kombinációkban találhatók.

Hatásmechanizmusuk az adrenalinhoz hasonló: a szimpatikus receptorokat izgatják. Részletes tárgyalásukat lásd a Légúti betegségek c. fejezetben.

Vény nélkül kapható orrcseppek, orrspray-k:

Afrin orrspray (oximetazolin)
Nasivin 0.01%, 0.025%, 0.05%, 0.05% orrcsepp (oximetazolin)
Nasivin Sanft 0,01%, 0,025%, 0,05% orrcsepp (oximetazolin)
Novorin 0.05%, 0.1% orrcsepp (xilometazolin)
Otrivin 0,05%, 0,1% orrcsepp és 0,1% orrspray (xilometazolin)
Naphazolin oldat (nafazolin, bórsav)
Rhinospray Plus orrspray (tramazolin)
Coldargan orrcsepp és orrspray (efedrin)
Vibrocil orrcsepp, orrspray, orrgél (dimetinden, fenilefrin)
Rhino-stas F orrspray és orrcsepp, GY orrcsepp (xilometazolin)
Rhinofluimucil oldatos orrspray ( acetilcisztein, tuaminoheptán-szulfát)

Vény nélkül kapható szájon át szedhető készítmények:

Claritine akut tabletta (thyrotricin, benzalkónium-klorid, benzokain)
Lorano tabletta (loratadin)
Loratadin Hexal 10 mg tabletta (loratadin)
Rhinopront szirup (fenilefrin)
Rhinopront szirup (fenilefrin)
Rhinopront kapszula (fenilefrin)
Disophrol repetabs tabletta (dexbróm-feniramin, pszeudoefedrin)

Az orrcseppeknek és orrspray-knek nincs lényeges mellékhatásuk, de túlzott használatukkal elérhető, hogy minél többet használunk, annál inkább eldugul az orrunk.

Ezért az ezeket a gyógyszereket folyamatosan 3-4 napnál tovább nem szabad folyamatosan használni. Okozhatnak szapora szívműködést, vérnyomásemelkedést, idegességet, alvászavart.

Szemnyomás fokozódás, glaukóma esetén ellenjavallt.

Aki monoamin-oxidáz-bénítót szed depresszió ellen (Aurorix, Maorex, Moclopharm, Mocrim) ne használjon semmilyen formában nyálkahártya duzzanatcsökkentőt.

A szájon át szedett nyálkahártya duzzanatcsökkentőket magas vérnyomás, egyes szívbetegségek, cukorbetegség és pajzsmirigy túlműködés esetén óvatosan kell alkalmazni.

A jóindulatú prosztatanagyobbodás esetén a háziorvossal meg kell beszélni, mielőtt ezeket a gyógyszereket elkezdenék szedni, mert fokozza a vizeletürítési panaszokat.

A nyálkahártyaduzzanat csökkentők ezeket az állapotokat súlyosbíthatják, vagy a kezelésükre használt gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek.

Ne adjuk ezeket a gyógyszereket gyermekeknek, ha csak az orvos nem rendeli el.

Terhesek, szoptatós anyák a szájon át szedhető nyálkahártyaduzzanat csökkentőket csak a háziorvossal történt megbeszélés után szabad szedni.

2021-06-02 19:40:07
| hisztamin, antihisztamin, orrdugulás, érszűkítők

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop