Allergiák, autoimmun betegségek

Allergiás reakción az immunrendszer azon reakcióját értjük, mely során a védekező folyamat a normális védekezési úttól eltér, ennek következtében a szervezet saját, ép szöveteit károsítja, a védekezés mellélő vagy túllő a célon.

Az immunrendszer feladata normális körülmények között a kórokozók és egyéb szervezetet károsító ágensek (antigének) eltávolítása a szervezet integritásának, egészségének megvédése érdekében.

Az immunrendszernek sejtes és humorális (testnedvvel kapcsolatos) rendszerét különböztetjük meg, aszerint, hogy annak mely eleme kezd "önálló életet élni", attól függően, hogy enyhe nátha vagy az életet veszélyeztető allergiás reakció (anafilaxia) alakul- e ki.

Az allergiás reakciót elindító ágenst - amely virágporoktól a méh mérgen és a gyógyszereken át, a baktériumokon keresztül, az ételekig igen sokféle lehet- összefoglaló néven allergénnek nevezzük.

Az allergiás válasz szereplői:

  • Az allergén
  • Az IgE (immunglobulin-E antitest)
  • A hízósejt
  • A közvetítő anyagok (mediátorok)

A hízósejtek feszínén lévő receptorokhoz kötődik az allergénhez kapcsolódott IgE, majd ennek hatására a hízósejtekből közvetítő anyagok (mediátorok) szabadulnak fel.

A hízósejtekből felszabaduló hisztamin felelős az allergiás tünetek nagy részéért. A hisztaminra ható gyógyszerek az antihisztaminok.

Az allergiás reakciók lehetnek enyhébbek és súlyosabbak. Az enyhébb reakciók közé tartoznak pl.: a bőrelváltozások, szénanáthaszerű tünetek, amelyek e csoportokon belül is különböző súlyossággal alakulhatnak ki.

A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás shock -pl. darázscsípéstől, penicillintől stb.-, amely csalánkiütést, majd hirtelen elsápadást, az arc és nyak megduzzadását, nehézlégzést, fulladást, továbbá vérnyomásesést, rendellenes szívműködést, halált okozhat. Ennek gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni!

Ha mód van rá, vizsgálatokkal gondos kikérdezéssel rá lehet jönni arra, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót. Ezt, ha mód van rá, a későbbiekben kerüljük.

Ismert, életet veszélyeztető allergiás reakciók esetére az allergológiai szakrendelésen az egyén által otthon beadható gyógyszereket tudnak adni. A használatára a beteget meg kell tanítani.

Enyhébb esetekben ún. szisztémás antihisztaminok adhatók. Másik terápiás lehetőségük az allergén- immunterápia. Ilyenkor az allergént kis adagban juttatjuk a szervezetbe, fokozatosan növelve a dózist, mintegy hozzászoktatva a szervezetet.

A kis adagban szájon át, vagy speciális módokon adott allergén kiváltja a normális védekezést, mint bármelyik más antigén. Az így képződött természetes ellenanyagok (IgB) előbb lekötik az anyagot, mint az allergiában szereplő IgE.

2021-06-02 19:34:58
| allergia, immunrendszer, allergén, antigén, allergiás reakció

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop