Hirdetés

Százezer ember genetikai térképét készítik el

Százezer ember teljes "genetikai térképét" készítik el a következő három évben a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kezdeményezésére, a program a daganatképződés és a ritka genetikai kórképek mechanizmusának jobb megismerését, valamint új diagnosztikai tesztek és gyógyszerek kifejlesztését célozza.

daganat, genetika, genetikai térkép |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A projekt keretében Nagy-Britanniában 11 genomikai orvosi központot hoznak létre - olvasható a BBC News hírei között.

A rákos megbetegedések esetében a legfőbb feladat olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek a daganatképződést megindító génmutációt veszik célba. Korábbi DNS-vizsgálatok ugyanis bebizonyították, hogy mennyire különbözőek lehetnek a tumorok. Így például a mellrák esetében nem egyetlen kórképről van szó, hanem legalább tíz különböző betegségről, amelyek mindegyikét más és más génmutáció vált ki, mások a túlélési esélyek, és más terápiát igényelnek. A genetikai kutatásoknak köszönhetően fejlesztették ki a herceptin nevű készítményt, amelyet célzottan adnak egy bizonyos génmutáció okozta emlődaganat féleségnél.

A programba tizenötezer olyan családot is bevonnak, amelyekben ritka genetikai betegségek fordultak elő. Egyes ilyen kórképekben ugyan kevés beteg szenved, ám összességükben a lakosság jelentős részét érintik.

A százezer betegről nyert genetikai információt elérhetővé teszik a gyógyszergyártó cégek és a kutatók számára, hogy kifejleszthessék a 21. század készítményeit.

"Az eddig rejtett genetikai titkokra derítünk fényt, a kutatások pedig az egész emberiség javát szolgálják" - hangsúlyozta a projekt kapcsán az NHS orvosigazgatója, Bruce Keogh professzor.

BBC News Health

daganat, genetika, genetikai térkép

2014-12-22 18:34:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop