Hirdetés

Konyhasószegény étrend és receptek

Magasvérnyomás betegségben, szívelégtelenségben, szívinfarktusban a vérkeringés tehermentesítésére sószegény diétát ír elő a kezelőorvos.

sószegény étel, babpástétom |

InforMed Hírek30   InforMed | Rigó, J.

A konyhasószegény étrend napi 2 g konyhasót tartalmaz. Csakhogy a megszokott ételeink sózás nélküli elkészítését ízérzetünk nehezen viseli el, előbb-utóbb rabjai leszünk a korábbi szokásainknak.

A sószegény ételek élvezeti értékének biztosítása

A diétából hagyjuk ki a sóval készült vagy az erősebb sózást kívánó ételeket. A diéta gerincét a konyhasóban szegény főzelék- és salátafélék, valamint a gyümölcsök képezik.

A beteg étrendjét olyan konyhatechnikai eljárásokkal készítsük (pirítva, fűszeresen, párolva), hogy az a konyhasó csökkentése ellenére is ízletes legyen.

A húsok elkészítésénél előnyös a pirítás, a zöldségfélékkel történő tűzdelés vagy párolás.

A főzelékek elkészítésénél is előnyösen alkalmazható a zsíron történő pirítás. A hiányzó konyhasót fűszerek (köménymag, kapor) és más ízesítőszerek felhasználásával pótolhatjuk.

Jól fedi a sómentes ízt a zsíron történő pirítás is. Kellemes íze van az átpirított sárgarépának, vegyes zöldségfélének, gombáknak.

Ízesíthetünk párolással is, ha különböző fűszeres növényekkel együtt pároljuk az ételeket. A karalábé, a zöldborsó, a sárgarépa, a burgonya, a zeller petrezselyemmel együtt párolva igen ízletes, a burgonyát jól ízesíti párolásnál a köménymag.

Az orvosi utasítás alapján a 2 g konyhasót felületi sózásra is adhatjuk a betegnek, ebben az esetben jobban érvényesül az engedélyezett konyhasó ízesítő hatása.

sószegény étel, babpástétom

2024-02-06 21:27:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop