A köszvény étrendi kezelése
A köszvény kizárólag embereken előforduló betegség, melynél mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége.
- anyagcsere-folyamatok során,
- sejtek pusztulásakor,
- egyes táplálékaink alkotórészeiből.
A köszvény kialakulásáért felelős:
- a fokozott termelődés,
- a csökkent húgysavkiválasztás.
Ha túl sok húgysav keletkezik vagy táplálékainkkal túl sok jut a szervezetbe, illetve ha nem távozik elég gyorsan és tökéletesen, kialakul a köszvény.
Vannak gyógyszerek, melyek elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, ennek ellenére az étrend és az életmód váltására szükség van. Ehhez gyakran társul a cukorés zsíranyagcsere zavara is. A betegek többsége túlsúlyos, mely szoros összefüggést mutat a mozgásszegény életmóddal és a fehérjedús táplálkozással.
A diéta célja:- a vér húgysavszintjének csökkentése,
- a testsúly normalizálása.
- A magas purintartalmú élelmiszerek kerülése.
- Bő folyadékbevitel (napi 2-3 liter: ásványvíz, víz, tea, gyümölcslé).
- Bőséges gyümölcsés zöldségfogyasztás.
- Alkoholtilalom.
- Erős fűszerek kerülése.
- Testsúlynak megfelelő energiabevitel.
Ne fogyasszuk a különösen magas purintartalmú élelmiszereket! Kocsonyahúsok, vese, velő, máj, szív, kagyló, lazac, hering, szardínia, élesztő. Fogyasztásukat kerüljük, vagy ritkán, kis mennyiségben fogyasszuk a magas purintartalmú élelmiszereket! Szalonna, tonhal, libahús, makréla, galamb, pisztráng, pulyka-, borjú-, szarvashús és a száraz hüvelyesek.
A mérsékelten magas purintartalmú élelmiszerek a következőképpen építhetők az étrendbe!
Húsok közül: sovány marha-, sertés-, csirke-, kacsa-, nyúlhús. Ezeket párolva, főzve, főtt gombócnak, húspudingnak és felfújtnak készítsük el. A napi fehérjeszükséglet biztosításához 5-7 dekagrammos mennyiségben javasolt fogyasztani. A hús purintartalma csökkenthető, ha a főzőlevét leöntjük. Ezért a húsleves fogyasztása nem javasolt. Kerüljük a zsíros, panírozott és füstölthús-készítményeket.
Zöldfőzelékek közül: kelbimbó, kukorica, spenót, karfiol, kelkáposzta, gomba, zöldborsó.
Az önök étrendjében az alábbi élelmiszeranyagok
2022-02-15 10:37:36