Hirdetés

Rost-, fűszer- és zsírszegény étrend

Az étrendet az emésztőszervi megbetegedésekben, valamint az epebetegek és a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők számára írják elő leggyakrabban.

rostszegény. fúszerszegény, zsírszegány étrend, epebeteg diéta |

InforMed Hírek29   InforMed | Rigó, J.

Kép: Everyday Health

Egyes fűszerek az emésztőrendszer gyulladásos nyálkahártyavérbőséget, nem kívánatos mellékhatásokat váltanak ki. , durva rostozatú élelmianyagok károsan terhelik az emésztő rendszert. Ezért ha a betegnek még mindig nagyobb fokú kíméletre van szüksége, de már nem szükséges a folyékony-pépes étrend, rost- és fűszerszegény formában készítjük el a diétát.



Az étrendből kiiktatjuk mindazokat az élelmi anyagokat, amelyek erősebb mechanikai vagy kémiai ingert jelentenek.

Ilyenek az erős paprika, bors, torma, mustár, ecet, vörös hagyma, fokhagyma stb. A gyenge fűszereket mérsékelt mennyiségben használjuk. Elhagyjuk az étrendből az olyan ételek, amelyek sóval, fűszerekkel készültek (hentesáruk).

Az élvezeti szereket, a feketekávét, erős teafőzetet, pörzsanyagokban gazdag, zsírban sült ételeket (rántott húst, fánkot ugyancsak kihagyjuk az étrendből.

Az ételeket a könnyebb emészthetőség érdekében zsírszegényen készítjük. Minden növényi ételféleséget meg kell szabadítani a rostozattól, és konyhatechnikai eljárásokkal könnyen emészthetővé kell tenni.

rostszegény. fúszerszegény, zsírszegány étrend, epebeteg diéta

2023-01-11 12:50:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop