Hirdetés

Alacsony glikémiás indexű ételek cukorbetegségben

A 2. típusú cukorbetegek étkezési szokásait sokat javíthatja, ha célul azt tűzik ki, hogy naponta meghatározott mennyiségű, alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztanak, tudható meg egy új kutatás eredményeiből. (Az alacsony glikémiás index a lassan emészthető szénhidrátokat jelenti.)

glikémiás index, cukorbetegség, diabétesz, diéta |

InforMed Hírek10   InforMed

A kutatók szerint nagyon fontos, hogy a betegek bízzanak abban, hogy teljesíteni tudják az étrendi ajánlásokat.

A cél kitűzésére és elérésére irányuló elméletek széles körben ismertek, a munkahelyen és a sportban is, de az egészéggel kapcsolatos kutatásokban mindeddig nemigen alkalmazták őket.

A vizsgálatban résztvevők naponta 6-8 alkalommal alacsony glikémiás indexű ételt kaptak, és napi 500 kalóriával kevesebbet ettek. Ennek köszönhetően a kezelt csoportban csökkent a testsúly, a testtömeg, a haskörfogat, és a vércukor kontrollját jelző A1c hemoglobin érték is javult.

A kutatók szerint ahelyett, hogy a szénhidrátok és cukrok bevitelére összpontosítanánk, fontosabb lenne 2. típusú diabétesznél a glikémiás indexet figyelembe venni. Az indexet egy 1-100-ig terjedő skálán jelzik, a 100 érték a szőlőcukor). Az emésztést lassító, és ezáltal a vércukor hirtelen kiugrását megakadályozó ételek a zöldségfélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek, a diók és magvak, babfélék és gyümölcsök. Ezeknek a glikémiás indexe 55 alatt van.

GI-táblázat

A GI-táblázatok egészséges embereken mért GI-értékeket tartalmaznak. Bár a táblázat cukorbetegek esetén is irányadó, a százalékértékek jelentősen eltérhetnek, és ez a betegség súlyosságától is függ.
  GI Élelmiszer
nagyon magas 90-100% szőlőcukor, malátacukor, méz, cukros üdítőitalok, gabona-, kukorica-, rizspehely
magas 70-90% (répa- vagy nád)cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tészták, szőlő, tejberizs
közepes 50-70% kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé
alacsony 30-50% tej, joghurt, kefir, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült spagetti és makaróni
  30% alatt bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom, fruktóz

A fenti értékeket befolyásolja az étel elkészítésének a módja is.

Növeli a GI értékét minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés. Növeli a GI értékét a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea).

Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. saláta).

Forrás: MSN, Wikipédia, kép: sxc.hu
glikémiás index, cukorbetegség, diabétesz, diéta

2019-11-25 20:55:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop