Hirdetés

Diétás receptek cukorbetegeknek

(4 adag)

cukorbetegség, cukorbetegek, diétája, diabetes |

Gyógy-ír   Kisalföld | Ledó, L.

Sajtgombóc

Hozzávalók: 20 dkg Óvári sajt (kal. 580, CH. 4), 5 dkg zsemlemorzsa (kal. 170, CH. 36), 4 db tojás (kal. 280, CH. -), 2 dl olaj a sütéshez (kal. 600, CH. -), 3 dkg Rama margarin (kal. 117, CH. -), só, bors

Elkészítése: a zsemlemorzsát elkeverem a reszelt sajttal, a tojások sárgájával és a fűszerekkel. Amikor szépen összeállt, nedves kézzel diónyi gombócokat készítek, a tojások fehérjét felverem, megforgatom benne a gombócokat, utána a lisztben, és a felforrósított olajban hirtelen kisütöm. Burgonyapürével tálalom még forrón.

Túróval rakott burgonya

Hozzávalók: 1 kg burgonya (kal. 900, CH. 200), 25 dkg félzsíros tehéntúró (kal. 350, CH. 10), 6 dkg zsemlemorzsa (kal. 170, CH. 36), 5 evőkanál olaj (kal. 150, CH. -), só, bors, 2 mokkáskanál őrölt kömény

Elkészítése: a burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom, karikára vágom és hűlni hagyom. Egy tűzálló vagy teflonedényt kiolajozok, megszórom a zsemlemorzsával és a burgonya felét belerakom. A túrót elkeverem a fűszerekkel és elsimítom a burgonyán, betakarom a maradék burgonyával, előmelegített sütőbe körülbelül 25 percig sütöm. Könnyű vacsora, de ha ebédre készítem, főtt, füstölt kolbászkarikákkal gazdagítom, és a tetejét tejföllel meglocsolom. Gombás babsaláta

(4 adag)

Hozzávalók: 20 dkg száraz, lehetőleg nagyszemű bab (kal. 626, CH. 108), 20 dkg gomba (kal. 160, CH. 12), 1 fej vöröshagyma (kal. 40, CH. 8), 10 dkg gépsonka vagy füstölt tarja (kal. 160, CH. -), 5 evőkanál olaj (kal. 150, CH. -), zöldpetrezselyem, só, bors, őrölt kömény, 1 evőkanál mustár, 1 dl vörösbor (kal. 85, CH. 3).

Elkészítése: az előző este beáztatott babot a felszeletelt gombával enyhén sós vízben puhára főzöm. Amíg fő, karikákra vágom a vöröshagymát, vékony csíkokra vágom a gépsonkát vagy a füstölt tarját, és az olajon pár percig párolom a hagymával. Felengedem a vörösborral és hűlni hagyom. Leszűröm a babot és a gombát, hozzáadom a fűszereket és a párolt hagymás sonkát, a mustárt, és óvatosan elkeverem, hogy össze ne törjön. Egy-két órára hűtőszekrénybe teszem, és tálalás előtt megszórom a petrezselyemzölddel. Uzsonnára vagy reggelire kínálom.

cukorbetegség, cukorbetegek, diétája, diabetes

2002-07-29 11:00:14

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop