Hirdetés

Szívvédő diéta

Szívinfarktus, magas vérnyomás, érelmeszesedés, agyvérzés. Mindnyájan rettegünk ezektől a betegségektől, és nem is alaptalanul! Szerencsére azonban van segítség!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):24-25   Celsus Kft. | Horváth, O.

A következőkből megtudhatja, hogyan előzheti meg ezeket a betegségeket úgy, hogy közben a konyhai élvezetekről sem kell lemondania.

A mediterrán országokban 2-3-szor ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint például Hollandiában, az USA-ban vagy egyes ázsiai országokban. Ennek okát kutatva, komoly nemzetközi tanulmányok arra jutottak, hogy a mediterrán étrend önmagában is képes ezeknek a betegségeknek a kockázatát felére-harmadára csökkenteni.

És most tekintsük át, miből is áll a sokat emlegetett mediterrán étrend!

Kenyér, rizs, tészta

A manapság oly divatos szénhidrátmegvonáson alapuló diéták szó szerint halálos véteknek számítanak a szívbetegek számára. A kiegyensúlyozott étrendben a szénhidrátok az összes enegiabevitel 50-60%-át teszik ki, de fontos, hogy ebből a hozzáadott cukor ne haladja meg a 10%-ot. Ez azt jelenti, hogy fogyasszunk naponta teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, durumbúzából készült tésztát és hántolatlan barnarizst!

FONTOS! Kerüljük viszont a finomított kristály- és porcukrot és az édességeket, a csokoládékat!

Élelmi rostokból naponta 30-40 g-ot fogyasszunk, mivel egészségünk szempontjából hasznosak! Egyrészt csökkentik a koleszterinszintet, másrészt elegendő folyadékbevitel mellett a rostok megszívják magukat vízzel, és telítettségérzést okozva csökkentik az étvágyat.

Zöldség, gyümölcs

Gondolta volna, hogy míg nálunk az egy főre eső évi zöldségfogyasztás 80-90 kg, addig Dél-Európában 200 kg? Az is jelentős különbség, hogy a tengeri népek a zöldségek nagy részét nyersen, salátákban vagy enyhén párolva fogyasztják, így azok vitamintartalma megmarad. Ehhez képest mi, magyarok sokszor agyonfőzve-sütve jutunk ezekhez az eledelekhez. A déli országokban sokkal több friss gyümölcsöt fogyasztanak, mint - mondjuk - befőttet. A friss gyümölcsök élettani értéke szintén lényegesen magasabb, mint a feldolgozottaké.

Hal

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a hetente kétszer halat fogyasztók között feleannyi infarktus fordul elő, mint az ellentáborban. Ezt azzal magyarázzák, hogy a tengeri halak olajában található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik bizonyos koleszterinfajta mennyiségét a vérben. Ezen olajok fogyasztása azonban a szokásos étrend mellett kiegészítőként nem elég hatékony, ezért elsősorban abba beépítve, azaz a rendszeres halfogyasztással érhetünk el jó eredményt.

Olívaolaj

Az is bizonyított tény, hogy az olívaolaj többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A zsírokat és az olajokat kémiai szerkezetük alapján két nagy csoportra osztjuk: a telített és a telítetlen zsírsavakra. A telített zsírsavak feladata elsősorban az energiatermelés; az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy részét ugyan felhasználjuk energiatermelésre, de ezek már inkább a sejtek építésében játszanak szerepet. A többszörösen telítetlen zsírsavak táplálkozás-élettani jelentősége pedig az, hogy belőlük fontos hormonszerű vegyületek képződnek. A legtöbb telített zsírsav állati eredetű táplálékokban található, rejtett zsír formájában.

TUDTA-E? Rejtett zsír elsősorban a sertés-, a marhahúsokban és a lefölözetlen tejtermékekben található. A telítetlen zsírsavak elsősorban a növényi olajokban és a tengeri halakban találhatóak, és jótékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Vigyázat! A túlzott zsírbevitel nem csak a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít, de többféle daganatos betegség - mell, vastagbél - előidézője is lehet.

Vörösbor

Pár évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy naponta 2-3 dl vörösbor elfogyasztása kimutathatóan csökkenti az érelmeszesedés előfordulását. Ezt elsősorban a vörösbor színanyagaként jelen lévő flavonoidoknak tulajdonítják, ugyanakkor egyelőre még nem ismert módon e hatáshoz szükség van a bor viszonylag alacsony alkoholtartalmára is. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a déli országok alacsony szív- és érrendszeri megbetegedési statisztikája nemcsak a táplálkozási szokások eredménye, hanem a komplex életmódé is, amely magában foglalja családcentrikus világképüket, napi sziesztájukat és nem utolsósorban a rendszeres mozgást.

Amit a koleszterinről tudni kell

Tudja, hogy mennyit fogyaszt az autója 100 km-en? És azt, hogy mennyi a koleszterinszintje? Azt már ugye nem?… Pedig fontos adat, ugyanis a vér koleszterin- és zsírszintjének emelkedése évekkel előre jelzi, hogy ereinkben megkezdődött az érelmeszesedés! A vér koleszterinszintjének két fő összetevője van:

  • Kis sűrűségű lipoprotein - LDL - ismertebb nevén az ártó koleszterin, amely döntően koleszterinből áll. Fő feladata a koleszterin szállítása a sejtek felé, útközben azonban - kóros esetekben - az érfalban is leadhatja azt, és így érelmeszesedést okozhat.


  • Nagy sűrűségű lipoprotein - HDL - ismertebb nevén a jó koleszterin. Feladata, hogy a sejtekből a májba szállítsa a koleszterint, illetve képes az érfalban már lerakódott koleszterint visszavinni a májba, védve ezzel az érfalat.

JEGYEZZÜK MEG! Rendszeres és intenzív fizikai munkával, a dohányzás elhagyásával és nagyobb dózisú C-vitaminnal emelhetjük a vér HDL-szintjét. Az emelkedett koleszterinszint diétával körülbelül 10%-kal csökkenthető, ha magasabb értéket mértek - tehát 5,5-5,7 mmol/l felett -, akkor szükség van gyógyszeres kezelésre is. A vér koleszterinszintje mellett fontos tudni a vérzsír-koncentrációt is, mert emelkedett szintje önálló rizikófaktor a szívinfarktus tekintetében. A vérzsír szintje diétával könnyebben csökkenthető, mint a koleszteriné. Itt a zsírbevitel mellett a szénhidrátokra is oda kell figyelni, a cukrok fogyasztását csökkenteni kell!

Csökkentett zsírtartalom

A telített zsírsavak közül legnagyobb mértékben a tejben lévő mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérumkoleszterin-szintet, ezért fontos, hogy csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszunk!

Durum

Az olasz és a spanyol tészták alapanyaga általában durumbúza. Ennek rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, ráadásul ezek a tészták nem tartalmaznak tojást, ami közismerten koleszterinbomba.

Vérzsírcsökkentő tippek

  • Fogyjunk le! 1 kg túlsúly leadása 1-2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást, így 10 kg fogyással a közepesen emelkedett vérnyomás rendezhető vagy egy gógyszer elhagyható.


  • Mozogjunk! A fizikai aktivitás növelése megelőzheti, illetve csökkentheti a magas vérnyomást. Heti 3x30 perc tréninggel a vérnyomás 10 Hgmm-rel csökkenthet.


  • Szedjünk Q10-vitamint! Ez elengedhetetlen a sejtek energiatermeléséhez. A szív igen intenzív munkájához nagy mennyiségű Q10-re van szükség. Az életkor előrehaladtával a Q10 szintje csökken, ráadásul a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek megakadályozzák a termelődését. Pótoljuk hát, szedjünk rendszeresen Q10-tartalmú étrend-kiegészítőket!

Dr. Horváth Orsolya

2005-06-07 16:15:07

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop