Tesztelés előtt a húgyúti fertőzések elleni vakcina

Még az idén megkezdik az első olyan oltóanyag humán tesztelését, amely hathatós védelmet ígér a krónikus húgyúti és hólyagfertőzések ellen.

húgyúti, fertőzések, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, hólyagfertőzés, baktérium, coli | The New York Times Health News Service   Medincorp | Cohlan, N.

A vakcina már túljutott az állatkísérleteken, és négy majomból háromnál sikeresnek bizonyult a húgyúti fertőzések ellen, tudtuk meg az oltóanyag feltalálójától, Sol Langermanntól, aki a gaithersburgi MedImmune munkatársa.

A vakcina célpontja a húgyúti és hólyagfertőzések 85 százalékáért felelős Escherichia coli baktérium.

Sok más baktériumhoz hasonlóan az E. coli felszínét is apró csillók borítják. A csillók végén tapadós anyag található, olyan proteinek, amelyekkel a kórokozó meg tud tapadni a szöveteken, és ott fertőzést okoz.

Langermann és kollégái felfedezték, hogy melyik az a ragasztóanyag (az úgynevezett FimH), amelyik lehetővé teszi az E. coli számára, hogy megkapaszkodjon a hólyag falán. "Bizonyítást nyert, hogy ez nélkülözhetetlen a fertőzéshez" - jelentette ki Langermann.

A vakcina a FimH szintetikus változatát tartalmazza. A beoltott állatok szervezete azonnal antitesteket termel a szintetikus változat ellen, amelyek az E. coli FimH vegyületeit is megtámadják. A "tapadókorongjaitól" megfosztott baktérium pedig nem képes megtelepedni a hólyag falán.

A MedImmune szabadon közlésre bocsátotta állatkísérletei eredményeit, és még az idén humán klinikai tesztelést tervez, nők részvételével.

A nőknél gyakoribbak a húgyúti fertőzések, mivel testükben az urethra sokkal rövidebb, így a baktérium könnyen eljut a hólyagba. 30 éves korára a nők fele átesik legalább egy ilyen fertőzésen, és ezek negyedénél a fertőzés állandóan visszatér. Ha az oltóanyag beváltja a hozzáfűzött reményeket, akkor ez most megváltozhat.

Megjelent: New Scientist

| húgyúti, fertőzések, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, hólyagfertőzés, baktérium, coli
2002-07-31 23:26:00


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^