Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

vörös áfonya, tőzegáfonya, húgyúti fertőzés, idősek | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A tőzegáfonya gyógyhatásáról szóló vita több évtizede zajlik. Sok tanulmány szerint gyenge tudományos lábakon áll a gyógyhatás bizonyítéka, de ez nem tartja vissza sem a kereskedőket, sem sok egészségügyi dolgozót attól, hogy a növényből készült italokat, kapszulákat, porokat adjon az igen gyakori húgyúti fertőzések megelőzésére és gyógyítására.

A húgyúti fertőzések miatt évente csaknem 9 milliószor keresik fel a páciensek orvosaikat és mintegy egymillióan kerülnek kórházba az Egyesült Államokban. Anatómiai okok miatt a férfiaknál ritkább a betegség, de majdnem mindegyik amerikai nő elkap valamilyen húgyúti fertőzést élete során.

A fertőzés gyógyítására gyakran használnak antibiotikumot, mert a betegség általában ugyan nem súlyos, de néha vesemedence gyulladást okozhat.

A húgyúti fertőzés a leggyakrabban diagnosztizált fertőzés az ápolási otthonokban, azonban a tünetek sokszor nem egyértelműek, és a tények azt mutatják, hogy a tőzegáfonyának nem sok haszna van ezeknél az idős betegeknél.

A kutatásban 185 idős, ápolási otthonban élő nő vett részt, véletlenszerűen adtak nekik tőzegáfonya-kapszulát vagy hatóanyag nélküli placebót egy éven keresztül. Ez idő alatt több résztvevőnél mutattak ki bakteriális húgyúti fertőzést, számuk az év folyamán változott, de átlagosan mindkét csoportban 29 százalék volt.

A tőzegáfonyát szedők csoportjában 10 fertőzés okozott nyilvánvaló tüneteket, a placebo csoportban 12, a különbség statisztikailag nem szignifikáns. A kórházi ápolás és az elhalálozás szempontjából sem volt különbség a két csoport között.

A kutatást finanszírozó országos egészségügyi intézet (NIH) az eredmények alapján azt javasolja, hogy mindenki, aki úgy érzi, hogy húgyúti fertőzése van, forduljon orvoshoz, de "tudományosan igazolt gyógymód helyett" ne szedjen tőzegáfonyás terméket.

| vörös áfonya, tőzegáfonya, húgyúti fertőzés, idősek
2016-11-01 09:46:39


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^