Már megint kell... - A hólyagbántalmak oka és kezelése

A hölgyek egy része kifejezetten hajlamos a hólyaggyulladásra. Mit lehet tenni e kellemetlenség elkerülése érdekében? Cikkünkből kiderül...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(6):47-47   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Érzett már kellemetlen, esetleg szúró fájdalmat a hólyagja tájékán? Mindezt heves vizelési inger is kísérte, bár csak néhány csepp vizelet ürült? Ha igen, Ön is hajlamos a hólyaggyulladásra.

Védekezőstratégia

A gyulladás leggyakoribb kiváltója a baktériumok egyik fajtája, az Escherichia coli.


TUDTA-E? Az érzékeny nőknél a nemi érintkezés is hólyaggyulladáshoz vezethet.

A hólyaggyulladást előidéző négy hibás szokás:

Túl kevés folyadékbevitel

 • Aki keveset iszik, annál kevesebb vizelet képződik, ez viszont erősen koncentrált, és ingerli a hólyag falát. A kórokozók hosszabb ideig maradnak a hólyagban, és ott akadálytalanul szaporodhatnak.
 • TIPP: Naponta minimum 2 l folyadék fogyasztása ajánlott.

Felfázás

 • A hideg gyengíti a hólyag védekezőerejét.
 • TIPP: nedves fürdőruháját úszás után cserélje szárazra! Ne üljön hideg kőre!

Helytelen intimhigiénia

 • A rossz higiéné miatt a baktériumok a végbélből a hólyagba kerülhetnek.
 • TIPP: intim testrészeit mindig a hüvelytől a végbélnyílás felé törölje! Az intim mosakodáshoz csak vizet, vagy pH-semleges mosakodógélt használjon!

Nem megfelelő fehérnemű

 • A műszálas anyagok kedveznek a hólyaggyulladásnak.
 • TIPP: csak pamut fehérneműt használjon!

Mit tehetünk?

Akut hólyaggyulladás esetén fontos sok folyadék fogyasztása. A meleg ülőfürdő csillapítja a fájdalmat és a görcsös panaszokat.

A hólyaggyulladás növényi eredetű vízhajtó szerekkel (aranyvesszőfű, hibiszkusz, gyermekláncfű) jól kezelhető. Ha a hólyaggyulladás kiújulna, orvoshoz kell fordulni, aki az okok tisztázása mellett felkészít a megelőzésre is. Ez azért fontos, mert a gyakori fertőzés miatt a hólyag „ingerlékennyé” válik, s akkor is vizelési ingert produkál, ha a hólyagból alig van mit kiüríteni. Ezért a tünetért a hólyag izomzata felelős, mert a gyakori gyulladások túlérzékennyé teszik.

Ilyen esetben is segíthetnek a gyógynövények. A tökmagból vagy az aranyvesszőből készült szerek csökkentik a hólyag érzékenységét, az utóbbi vízhajtó, görcsoldó és gyulladásgátló hatású.

Vízhajtó növények: zsurló, nyírfalevél, iglice, porcika - növelik a vizelet mennyiségét. Csak akkor hatásosak, ha egyidejűleg sokat iszunk.

A medveszőlőlevél baktériumölő anyagokat tartalmaz. Maximális hatás kifejtéséhez a vizelet nem lehet túl savas, ezért egyidejűleg sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk!

Mit igyunk?

Ásványvíz: szénsavmentes ásványvíz az ideális. Különösen jók a nátrium-hidrogén-karbonátban gazdag, lúgos ásványvizek.

Gyümölcslevek: hígítsuk őket szénsavmentes vízzel!

Alkoholtartalmú italok: fokozzák a panaszokat; mellőzzük őket!

Kávé, tea: az érzékeny hólyagú emberek a koffeintartalmú italokat rosszul tolerálják, mert fokozzák a folyadékkiválasztást.

Amikor orvos kell...

Vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy a hólyaggyulladás a vesékre is átterjedt. Ilyenkor okvetlenül orvoshoz kell fordulni!

 • láz
 • rossz közérzet, levertség
 • véres vizelet
 • hát- és derékfájás
 • nyomó fájdalom, nyomásérzékenység a vesetájékon!
Ezekben az esetekben az orvos célzott antibiotikumos kezeléssel akadályozhatja meg a vese károsodását.

J. Zs.

|
2005-06-07 08:13:24


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^