Kínzó megoldatlanság - Húgyúti betegségek lelki háttere

Gyakorta megfigyelhető, hogy a stresszes, izgatott lelkiállapotot fizikai síkon vizelési inger kíséri… A psziché és a test közötti szoros összefonódást vizsgálva arra is választ kaphatunk, milyen lélektani tényezők állhatnak a húgyúti betegségek hátterében…

húgyút, vizelet, vese | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(7):10-11   Celsus Kft. | Sziebig, T.
A húgyúti problémák jelentős részét felfázásból vagy bakteriális fertőzésből adódó gyulladás, valamint kő, ciszta, illetve egyéb daganatos típusú elváltozás okozza, s a kialakult betegségek bizonyos hányada összefüggésben van a vese állapotával, működésével is.

Amivel foglalkozni kell…

A tünetek általában: sűrű vizelési inger, ám kis mennyiségű vizelet, mely csípős, égető, esetenként görcsökkel kísért érzéssel távozik a szervezetből. A vizelet minősége is megváltozik, más lesz a sűrűsége, a színe, komolyabb esetekben véressé is válhat. Alhasi fájdalom, hidegrázás és láz is társulhat a problémákhoz.

A pszichoszomatika - azaz a testi tünetek és lelki problémák összefüggésével foglalkozó tudomány - szerint a szervezet akkor jelez betegség formájában, ha az ember valamilyen hosszú távon megoldatlan, vagy vissza-visszatérő pszichés problémát hordoz, mellyel foglalkozni kell.

Sürgető érzés

Ahhoz, hogy megértsük a húgyúti betegségek és a mögöttük álló lelki tényezők összefüggéseit, meg kell vizsgálnunk, milyen folyamatok zajlanak a vizeletkiválasztó rendszerben.

A vizelettel a vese által kiválasztott méreganyagok és a felesleges folyadék távozik. Ezt a tevékenységet a szervezet bizonyos időközönként végzi, s a köztes időszakban átmenetileg a húgyhólyagban tárolja a kiürítésre váró anyagot.

Felfázás, fertőzés okozta hólyaghurut esetén legtöbbször az ürítéssel kapcsolatos pszichés viszony felborulása áll a háttérben, hiszen a szinte állandó vizelési inger azt szimbolizálja, hogy az illető elveszítette a türelmét, és folyamatosan szabadulna a felgyülemlett feleslegtől, ami feltehetően túlzottan nyomasztja, feszélyezi, feszíti, ezért nem akarja tartalékolni, nincs több lelkiereje a várakozásra.

A hólyagban keletkezett gyulladást a probléma elleni lázadás idézi elő. A szervezetben kialakult gyulladásokról tudni kell, hogy mindig hőtermelődéssel járnak - az egész test hő-emelkedését, vagy lázas állapotát is okozhatják -, tehát izzást, forrongást, azaz lelki értelemben valami elleni harcot szimbolizálnak, amit az érintett nem tud jól kezelni, nem mer kimutatni. Ez fizikai síkon a húgyúti rendellenességekben arra világít rá, hogy a beteg valamiért nem képes természetes módon, a megfelelő időben kiengedni a felesleges szennyező feszültséget - a vizeletet…

A vizeletkiválasztó rendszerben keletkezett gyulladás pedig figyelmezteti az embert, hogy lelki békétlenségének megoldása sürgetővé vált. A gyulladás akkor kezd csendesedni, amikor sikerül kifejezni a problémát, ezáltal ki tud ürülni az, amire már nincs szükség.

Vesék és a párkapcsolat…

Páros szerveink betegségei gyakorta jeleznek párkapcsolati problémákat. A vese mint kiválasztásért felelős páros szerv esetében a rendellenesség sokszor azzal van összefüggésben, hogy az illető nem tudja eldönteni, mennyire jó vagy rossz az a párkapcsolati helyzet, amiben éppen van, és nehézségei vannak a számára megfelelő pár „kiválasztásával”.

„Megkövesedett” gondok

A betegség hátterében álló pszichés tényezők komolyodását jelzi a fizikai tünetek súlyosbodása. Így, ha a fertőzés a vesékre húzódik, vagy a vizeletkiválasztó rendszerben kövek, ciszták, polipok, egyéb daganatos típusú elváltozások keletkeznek, akkor még drasztikusabb a szervezet figyelmeztetése.

A vese mint kiválasztó szerv elkülöníti a hasznosat a haszontalantól, megkülönbözteti egymástól a vízzel szervezetünkbe jutott anyagokban rejlő információkat, ismereteket. Ha a folyamatot átvitt értelemben vizsgáljuk, rábukkanhatunk a lelki vonatkozásra is, miszerint veseproblémák akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja eldönteni, mire is van szüksége, nem tud különbséget tenni hasznos és haszontalan között, vagy ha mégis, akkor sem annak értelmében cselekszik. Amikor ennek az állapotnak a felismerése lázadást vált ki az emberből, gyulladás keletkezik, ami - ahogy arról már ez előbbiekben is szó volt -e pszichés lángolás fizikai szimbóluma.

Ha a probléma felismerésekor az ember a halogatást választja, akkor a vizeleti rendszerben ciszták keletkezhetnek, melyek vizet, azaz új információt tartalmaznak, amit burokba zár a szervezet, szimbolizálva ezzel, hogy megérkezett a felismerés, de az illető elzárta, még nem akar szembesülni vele.

Ugyanakkor a fizikai test egy idő után szembesít, hiszen az ilyen ciszták kedvezőtlenül befolyásolhatják a veseműködést, vagy elzáródásokat eredményezhetnek a rendszerben, s így akadályozzák a vizeletürítést. Tehát - s ezzel visszakanyarodunk a pszichés alapproblémához - nem tudunk természetes módon megszabadulni a feszültségektől.

Ugyanilyen akadályokat, komoly elzáródásokat idézhetnek elő a vándorlásnak indult kövek: ezek olyan megkövesedett problémákat jelentenek, melyeket magába zárt az ember, mert nem tud felettük napirendre térni, vagy nem találja a megoldást, és valamilyen szinten ragaszkodik is hozzájuk, hiszen konzerválja őket. Ám ezek előbb-utóbb nem tűrik a mellőzést.

Jegyezzük meg! A vizeletkiválasztó rendszerben keletkezett kövek értelemszerűen olyan halogatott problémára utalnak, mely a hasznos és haszontalan felismerésével, a lényeg megértésével, illetve a már szükségtelen dolgok ürítésével, vagy az általuk okozott feszültséggel kapcsolatos.

Végül, de nem utolsósorban beszélni kel a komolyabb, daganatos típusú elváltozásokról, melyek a vesében, a húgyhólyagban és a húgycsőben egyaránt előfordulhatnak. A szervezet önálló egységként irányítja saját funkcióit, és ha ebben a rendszerben a legkisebb részek, azaz a sejtek valami miatt nem tudnak egymással megfelelően kommunikálni, akkor elszigetelődnek.

Ezáltal a szervezeten belüli energiaáramlás folyamatában zárlat alakul ki. Ez a daganat, ami pszichikai értelemben is feltételez egyfajta elszigetelődést. Az illető magába fordul, nem kommunikál, s így aztán még nehezebb különbséget tenni szükséges és szükségtelen dolgok között, kiadni magunkból a feszültséget, megkönnyebbülni, tehát mindazt tenni, amit pszichés értelemben a vizeletürítési folyamat jelent, kezdve a kiválasztástól az elengedésig.

Segítő víz!

A húgyúti rendszer vizelési ingerrel járó betegségei esetén az emberek hajlamosak arra, hogy kevés folyadékot igyanak, mert azt gondolják, ettől megszűnik az inger. Pedig ez nem így van! Ilyenkor kifejezetten javasolt minél nagyobb mennyiségben fogyasztani egészséges folyadékokat, leginkább buborékmentes ásványvizet. Ennek fizikai síkon kulcsfontosságú szerepe van a szervezet méregtelenítésében, lelki értelemben pedig segíti az energiaáramlást és az ösztönök működését. Tehát testileg és pszichésen is hozzásegít ahhoz, hogy távozhasson, amire már nincs szükség, ami mérgező, és feszülést/feszültséget okoz.

Sziebig Tímea
| húgyút, vizelet, vese
2006-07-15 16:34:13


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^