A húgyhólyaggyulladás a nőgyógyászati praxisban (II.)

A változókor csak az utóbbi 4-5 évben vált közismert fogalommá Magyarországon. Ez a nő életének - a serdülőkor utáni - második, éveken át tartó változássorozata. 10 évvel ezelőtt a legtöbb nőgyógyász csak azt mondta: "Ezzel együtt kell élni" vagy "Majd elmúlik", vagy egyáltalán meg sem hallották.

húgyhólyag, gyulladás, nőgyógyászat | Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.

De ma már van rá sokféle megoldás. A ciklus-hormonháztartás felborulása sok testi, szervi, lelki következménnyel jár: összességében elkezdődik a test öregedése, a funkciók csökkennek. Mivel a női hormonok minden szövetre, szervre hatnak, így csökkenésük, hiányuk természetesen kihat a húgyivarmirigyek hámjára is. Testszerte vékonyodik a hám és a nyálkahártya is. A húgyhólyag alapján levő "trigonum", mely egy háromszög alakú terület, amely a húgyvezetékek beömlése és a húgycső eredése közötti rész, a húgycső azonos szervtelepből alakult ki a nemi szervekkel a fejlődés során, emiatt a működésük is hormonfüggő.

Ezért tapasztalják az idősebb korban élő, illetve azon fiatalasszonyok, akiknek a méhét és petefészkeit eltávolították, hogy nehezebben tartják a vizeletet, elcsöppen, gyakrabban lesz húgyhólyaggyulladásuk. A hormonhiány miatt a húgycső hámja elvékonyodik, az üreg tágabbá válik, csökken a záróizmok ereje. A felszálló fertőzést még elősegíti a rövid húgycső, hiszen csupán 4-5 centiméter, szemben a férfiak 15-25 centiméteres hosszával. Bőrünkön, így a szeméremtájon is sok baktérium van normálisan, de egészséges emberben a húgyhólyagban tárolt vizelet steril.

A gyulladás jele bármely életkorban hasonló: alhasi érzékenység, gyakori vizelési inger, csípő, égő érzés vizeletürítés közben. A szeméremcsont felé és a gáttájékon észlelt fájdalom gyakori, alapos tisztálkodásra sem múlik el. Vizeletvizsgálattal kimutathatók a fehérje, genny, vér, illetve tenyésztéssel a kórokozó baktériumok. Hormonhiányos, sorvadt húgyutak esetén gyakori az ismétlődő gyulladás, de legtöbbször más-más a kórokozó. Emiatt az antibiotikumokat is váltani kell. Emiatt havonta orvoshoz kell járni. De szerencsére már hazánkban is kaphatók ösztrogéntartalmú krémek, kúpok, hüvelytabletták, amelyek nemcsak a hüvelyfalat, hanem a hormonérzékenység miatt a húgyhólyagot, húgycsövet is "fiatalítják", azaz vastagítják. Ezeket kúraszerűen, illetve hetente 1-2-szer kell alkalmazni.

A hormonpótló kezelések bevezetése óta a vizelettartási zavarok és fertőzések száma is jelentősen csökkent. Tehát aki tablettát szed vagy hormontapaszt ragaszt a bőrre, annak kevesebb gondja van.

Sok nőnél észlelhetők húgyhólyaggyulladásra utaló tünetek, de a vizeletből mégsem tenyészthető ki a baktérium. Ennek az lehet az oka, hogy megsérült a húgyhólyag falának belső védelmi zónája.

A gyulladásgátló tabletták - mivel szisztémás (egész testben érvényesülő) hatást fejtenek ki - az alhasi gyulladás mellett egyidejűleg gyakran fejfájását és a háti gerinc fájdalmait is csillapíthatják.

A húgyhólyag speciális szerkezetű izomrétegét az "urothelium" nevű hám borítja, melyben a jól záródó sejtek egységes zárófelszínt képeznek. A hólyag belsejében pedig egy víztaszító (GAG) réteg biztosítja a hólyag védelmét. Ha ez a védelmi rendszer sérül, azt a beteg kínzó vizelési ingerként éli meg, mert a vizeletben lévő salakanyagok bejutnak a hólyagfalba és ott steril gyulladást hoznak létre. Ez az állapot az interstitialis cystitis (IF). Ez az USA-ban már jól ismert és gyógyszerrel kezelhető betegség már nálunk is gyógyítható. Mint a legtöbb hatásos gyógyszer, ez is növényi eredetű: bükkfakéreg-kivonat. Az IC gyógyítása sok időt igényel, minimum 2 hónapot, de ekkorra kialakul a hólyag védőburkolata, és sok hónapi visszatérő szenvedéstől menekül meg a beteg.

A nők nemi életük során is sokszor szenvedhetnek fájdalomtól. A hüvelygyulladás, méhnyakgyulladás, a méhgyulladás és a petefészek-gyulladás mellett a hólyaggyulladás legalább annyira kellemetlen, amely távoltartásra kényszeríti a szexuális partnert. Igen fontos a tisztaság, a kellő odafigyelés a legmeghittebb percek előtt. A kézmosással, teljes testi tisztálkodással megelőzhetők a petting általi apró nyálkahártya-sérülések után létrejövő fertőzések. A csikló és a húgycsőnyílás 0,5-1 centiméterre található egymástól. A tisztálkodással elkerülhetjük, hogy a húgycsőbe baktérium jusson az előjáték során.

Ha valaki időben észleli a húgyhólyaggyulladást, akkor bőséges (napi 2-3 liter) gyógytea fogyasztásával leküzdheti a komolyabb fertőzést. A cickafark és a kamilla azuléntartalma miatt gyulladáscsökkentő, illóolajai révén pedig baktériumölő. A Kisalföldön igen gyakori mezei zsurló kiváló vizelettisztító, vizelethajtó, kőoldó hatású sok kovasav-, szaponin szervessav-tartalma miatt. E növény meddő hajtásaiban van a legtöbb hatóanyag. A medveszőlő levele sok C-vitamint, glikozidokat, cserzőanyagot tartalmaz, amely kiváló vizeletfertőtlenítő.

A borsmenta nemcsak a felső légúti gyulladások kezelésére alkalmas, hanem hűsítő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatása miatt a húgyúti gyulladást is gyógyítja. Általában az erős illóolajat tartalmazó növények fokozzák a vizelettisztító gyógynövények hatását.

Ezen gyógynövények közül a gyógyszerkönyv is elismer jó néhányat, amelyeket ha az orvos latinul receptre felír, akkor 90 százalékos támogatottsággal szerezhetők be a patikákból.

Természetesen nagyon fontos az időben elkezdett kezelés, s csak akkor kezdjünk öngyógyításba, ha biztosan tudjuk, hogy más baj nincs.

Az orvos számára itt is nagyon fontos a részletes kórelőzmény ismerete, a pontos diagnózis, a daganatok kizárása, tehát a rendszeres és alapos orvosi kontroll. Az urológus mindig társa a nőgyógyásznak és a háziorvosoknak is a beteg gyógyulása érdekében.

| húgyhólyag, gyulladás, nőgyógyászat
2002-07-18 13:56:26


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^