A felfázásról

Nyáron alkalmas kikapcsolódási helyeket, fürdőhelyet keresünk. Megfelelőt árban, kényelemben, elérhetőségben, biztonságban, szolgáltatások terén.

felfázás, fertőzés, strandolás, hólyaghurut | Gyógy-ír   Kisalföld | Bénes, T.
Ki-ki lehetőségei szerint, de mindenképp közösségben, több-kevesebb ember társaságában. És ilyenkor óhatatlanul különböző veszélyeknek, megbetegedések lehetőségének tesszük ki magunkat, gyermekeinket. Jó tudni tehát, hogy utólag esetleg milyen kellemetlenségekkel számolhatunk.

Egyéb betegségek mellett az egyik leggyakrabban előforduló bajok a húgy-ivari szervek fertőzései.

Bármelyik fürdőzési, strandolási lehetőséget választjuk, megvan az előnyük és a hátrányuk. Kiépített strandokon általában megfelelően kezelik, állandóan vizsgálják, cserélik a vizet. Viszont itt vannak, vagyunk a legsűrűbben, és sajnos nem mindenki tartja be a higiéniás szabályokat. Van, aki a napi (heti) mosakodását is ez alkalommal kívánja elvégezni. Előfordul, hogy bizonyos betegségben szenvedők is használják a vizeket. Ezek a tények pedig növelik a fertőzések kialakulásának lehetőségét.

Szabad strandokon, természetes vizeknél, bányatavaknál kevesebben vagyunk, de ilyen helyeken az egyéb szolgáltatások, nemegyszer vécék hiánya okozhat gondot. Mert ugye a szükségleteket valahol el kell végezni. A növekvő szemét, ürülék pedig szintén a fertőzésforrások számát szaporítja. Nem kedvez a dolgoknak az sem, hogy sokan kedvenc állataikat, kutyáikat a többiek mellett fürdőztetik, sétáltatják. Azok ügyes-bajos dolgait is a közösen használt területeken (homokozókban) végeztetik el.

A szabad vizek egyéb veszélyei mellett az is gondot okozhat, hogy ezek minősége általában nem megfelelően ellenőrzött, vagy az ellenőrzött minőség nem köztudott. Nem tudni, milyen kemikáliák, biológiai fertőző anyagok kerülnek beléjük. Ideális lenne tehát, ha nyári fürdőzéseinket jól ellenőrzött vizeknél, egymásra is figyelő, vigyázó társak között tölthetnénk. Amíg azonban ez nem mindig van így, fontos néhány óvintézkedés megtétele.

Amint tehetjük, tusoljunk le fürdés után. Ha valamilyen betegségünk, bőrsérülésünk van, kerüljük a fürdőzést. Ha egyéb hajlamosító krónikus betegségben szenvedünk, szintén nem árt az óvatosság. Gyermekeinknél, főleg kislányoknál kerüljük a ruha nélküli pancsolást.

Ha mindezek ellenére azt észleljük, hogy "sikerült" valamit "beszerezni", forduljunk orvoshoz. Ugyanis a kezdetben hevenyen jelentkező elváltozások kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt esetben krónikussá válhatnak. Ez utóbbiak pedig már egyéb bajokat vonhatnak maguk után. Nehezebben szanálhatóak a szervezetből és gócbetegségek jöhetnek létre.

Melyek tehát a húgy-ivari szervi fertőzések kialakulására utaló jelek?

Ha a vizelés kellemetlenné, fájdalmassá válik. Ha a megszokott napi ritmusban változás áll be, a vizelési késztetés megszaporodik. Ha a vizelet színében változást észlelünk vagy ha szagosnak érezzük. Komolyabb esetekben láz, általános levertségi tünetek jelentkezhetnek. Fájdalom léphet fel a húgycső- és hólyagtájon, komolyabb esetben a veséknél. Ha mindezen jeleket észleljük, forduljunk orvoshoz. Először a családorvoshoz, aki szükség esetén továbbirányítja a beteget szakorvoshoz, urológushoz. Az öngyógyszerezés, -gyógyítás mindenképp kerülendő, mert a nem megfelelő kezelés veszélyeket rejt magában, a betegség krónikussá válhat.

| felfázás, fertőzés, strandolás, hólyaghurut
2002-07-18 12:51:56


Nem segít a tőzegáfonya időseknél

Újabb népi gyógymódról bizonyították be, hogy hatástalan: a tőzegáfonya nem előzi meg és nem gyógyítja a húgyúti fertőzéseket az időseknél a JAMA amerikai orvos...


Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzések gyakran visszatérő betegségek, főleg nőknél. A felnőtt nők mintegy 40-50 százaléka már szenvedett emiatt.


A hólyaghurut kezelése otthon

A tél - az influenza mellett - a felfázások szezonja is. Ha szokottnál jóval gyakrabban meg kell látogatnunk a mellékhelyiséget, fáj a hasunk, és ráadásul vizelés köz...


Hogyan előzzük meg a húgyúti fertőzéseket?

Élete során számtalan nő esik át valamilyen húgyúti fertőzésen. Az ilyen fertőzések - köztük a leggyakoribbal , a hólyaghuruttal - könnyen diagnosztizálhatók és...


Ételek és italok, amik segíthetnek a hólyaghurut megelőzésében

A nők anatómiailag érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre, mint a férfiak, de szerencsére van néhány olyan étel és ital, ami segíthet megelőzni a hólyaghurutot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^