Hirdetés

„Hallható” vesekő

Brit tudósok olyan sztetoszkópot fejlesztettek ki, amely „meghallja”, ha a vesekövet sikeresen zúzták szét.

vesekő, lökéshullám terápia, lithotripsia |

InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.

Az eszköz a lökéshullám terápia (lithotripsia) által keltett hangokat teszi hallhatókká. A klinikai kísérletek sikeresek voltak, és a betegekről nem kellett feleslegesen ismételt röntgenfelvételeket készíteni.

A kőzúzáskor rezgő hullámok ezrei összpontosulnak a vesekőre, melyet apró darabokra zúz, ezek aztán a vizelettel távozhatnak, vagy gyógyszerekkel feloldhatók. Mindeddig azonban nem tudták az orvosok követni, hol tart ez a folyamat, illetve csak ismételt röntgenfelvételek segítségével tájékozódhattak. Ez azonban gyakran nehézkes volt, és sok hibára adott lehetőséget.

Tim Leighton professzor és társai a southamptoni egyetem Hang- és Vibrációkutató Intézetében vesespecialisták segítségével azt kutatták, hogy a hullámok keltette hangokat lehet-e valamilyen módon értelmezni. – Olyasmi ez, mint a vasút melletti krampácsolók munkája, akik megütögetik a síneket, hogy a hangzásból megállapítsák, nincsenek-e elrepedve. A repedt sín ugyanis tompább hangot ad. Azt keressük, hogy az egész kövek és a szétzúzott kövek hangja között mi a különbség – mondja Leighton professzor.

Az „okos” sztetoszkóp egy kis cső, hasonló a szívkatéterhez. Mint a normál sztetoszkóp, ez is felveszi a hangot, amit aztán egy kis dobozhoz vezetnek, amely felerősíti és megváltoztatja a frekvenciáját, hogy az orvos is képes legyen hallani. Ha a kő ép, „tik” hangot ad, ha apró darabokra zúzódott, ”tak” hang hallható.

Leighton professzor szerint az eszköz egy számítógéphez csatlakoztatható, amely elemzi a hangot, és a közlekedési lámpákhoz hasonlóan pirossal jelzi, ha a kő szétzúzása eredménytelen, sárgával a részsikert, és zölddel, ha sikeres volt a beavatkozás.

Eddig 50 betegen próbálták ki az eszközt, és a prototípus meglepően jól működik. – Mindezeken túl nagy előnye, hogy nem invazív, azaz nem teszi ki a betegeket sugárzásnak – teszi hozzá a professzor.
vesekő, lökéshullám terápia, lithotripsia

2005-05-20 13:47:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop