Hirdetés

Vesementő program - Elhanyagolt tisztítómű...

A veséjébe látunk. A problémákat alaposan kivesézzük. Ám saját vesénkkel sokkal kevesebbet törődünk. Vérünk tisztítóműve pedig sok esetben hangtalanul szenved... Mentsük meg!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(10):44-47   Celsus Kft.

A vesepanaszok megjelenése hosszan elnyúló hanyatlási folyamat drámai végpontját jelzi. Ezt követően rövidesen meg is szűnik a veseműködés. A katasztrófahelyzet mégsem reménytelen.

Bokros napi teendő

Veséink naponta 175 liter vért tisztítanak meg a salakanyagoktól. A mintegy egymillió vesetestecskén fehérjementes vérplazma préselődik át. Így keletkezik az elsődleges szűrlet, naponta körülbelül 180 liternyi. Ennek 99 százaléka ismét visszajut vérünkbe, ily módon a szervezetünk számára értékes anyagok: vitaminok, cukrok, aminosavak, sók - és természetesen a víz - nem mennek veszendőbe. A többszörös filtráció végeredménye a naponta mintegy kétliternyi vizelet. Ebben választódnak ki a vízoldékony anyagcseretermékek, elsősorban a karbamid és a kreatinin - az izomanyagcsere bomlásterméke -, a húgysav, az ásványi anyagok, az aminosavak, a zsírsavak, az epefestékek és az oxálsav. A vesék fontos szerepet töltenek be a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzésében, a vízháztartás, a vérösszetétel és a vérnyomás szabályozásában.

Veszélyforrások

  • Az egészségtelen táplálkozás, anyagcserénk fehérjedús - főként állati eredetű - táplálékokkal történő túlterhelése fokozottan igénybe veszi méregtelenítő- és kiválasztószerveinket. Emellett kötőszöveti elburjánzást és az "építőkövek" felgyülemlését okozhatja, azaz elősegíti a vesekőképződést.
  • Rendellenes veseműködésre utalhatnak a szervezetünkben sokszor észrevétlenül krónikussá váló gyulladásos folyamatok - például homloküreg-, arcüreg-, foggyökér- és mandulagyulladás - és a belőlük képződő gócok, melyek egészen távol eső szervekben okozhatnak működési zavarokat.
  • A kezeletlen magas vérnyomás és diabétesz is jelentős veszélyt hordoznak. A cukorbetegek körülbelül felénél súlyos vesekárosodás lép fel.
  • A közvetlen környezetünkből származó káros anyagok, a nehézfémek, az élelmiszer-adalékanyagok, valamint a gyógyászati céllal alkalmazott vegyi anyagok döntő többsége kiválasztószerveinket toxikus anyagokkal terheli.
  • A cigarettafüst még a teljesen egészséges embereknél is körülbelül 30 százalékkal viszszaveti a veseműködést. Különösen veszélyes a diabéteszben vagy a magas vérnyomásban szenvedők esetében: szinte időzített bomba náluk a vese teljes leállása.

Kór-toplista

A húgyutak és a vesék leggyakoribb betegségei, illetve gyógyítási metódusaik a következők.

Hólyaghurut

Tünetei: égető érzés és fájdalom a hólyag ürítésekor, gyakrabban jelentkező vizelési inger, sötétre elszíneződött vizelet. A panaszok hátterében bélbaktériumok - kiváltképp az E. coli - állnak, melyek leginkább a vastagbélből kerülnek át a húgycsőbe, és onnan jutnak felfelé.

  • Higiénia mindenekelőtt! A nők körében - a rövidebb húgycső miatt - kifejezetten gyakran fordul elő hólyaghurut. Ezért székletürítés után a tisztítás mindig elölről hátrafelé történjen! Ajánlatos a bidé használata is. Az intimterület alapos higiéniája természetesen a szexuális partnerre is vonatkozik!
  • Erősítsük immunrendszerünket! Egészséges szervezetben a húgyutak hámrétege hatékony védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.
  • Igyunk sokat, hogy húgyhólyagunk alaposan átöblítődjön! Kávét lehetőleg ne fogyasszunk, ez ugyanis ingerli a hólyagot.
  • Ne tartsuk vissza a vizeletünket, mert ezzel elősegítjük a baktériumok elszaporodását!
  • Ügyeljünk arra, hogy ne fázzunk fel! Tartsuk melegen alsótestünket, hordjunk meleg, természetes alapanyagú, kényelmes alsóneműket! Felfázáskor romlik a vérkeringés, s ezzel együtt húgyhólyagunk barrierjellege is gyengül.
  • A vörösáfonyalé rendszeres fogyasztása mellett - naponta 3 dl - 50 százalékkal ritkábban fordul elő hólyaghurut, időnként még az akut gyulladások is megszüntethetők.
  • A tőzegáfonya érvédő, de a húgyúti fertőtlenítésben is segít. Kapszulaként már hazánkban is kapható.

Húgyhólyag-irritáció

Tipikus női betegség. A panaszok a hólyaghurutéhoz hasonlóak, gyulladásos folyamatok azonban nem mutathatók ki, tehát nem bakteriális eredetű. A kezeléshez ülőfürdő, iszapfürdő, esetleg pszichoterápia ajánlható.

Inkontinencia

Az akaratlanul bekövetkező vizeletcsepegés kiváltképp az idősebb korosztályt érinti, közülük szinte minden negyedik nőt és minden tizedik férfit. A kezdődő inkontinencia - fizikai terhelés hatására csekély mértékű vizeletvesztés - különösen nők körében gyakori. A hólyagműködés biztonságosabb szabályozásához és a gyógyuláshoz segít:

  • az intimtorna, amely a medencealap részén levő izomzat működését és koordinációját javítja, optimalizálja az izmok működését, és finoman össze is hangolja azt, így ismét biztosítja az akaratlagos szabályozást;
  • az emésztési zavarok megszüntetése,
  • a stressz kezelése, a rossz idegállapot gyógyítása, ha a renyhe hólyagműködés pszichoszomatikus eredetű.

Vesemedence-gyulladás

Sürgősen forduljunk orvoshoz olyan tünetegyüttessel, mint hidegrázás, magas láz, a vesetájékon - alsó bordák mögötti hátterületen - érzett tompa nyomás és bőrviszketés! Rendkívüli óvatosságra int továbbá a vizeletürítéskor fellépő fájdalom, a fokozott vizelési kényszer vagy a véres vizelet.

Akut vesemedence-gyulladás esetén feltétlenül szükséges az antibiotikumos kezelés!

Jó TUDNI! Krónikussá váló gyulladáskor nincs szervi fájdalom, csak állandó, olykor fejfájással is járó levertség, mely rövidesen a veseműködés leállásához, s ezt követően rendszeres dialízishez vezet. Idősebb korban a veseműködés és a méregtelenítés hatékonysága egyre tökéletlenebbé válik, s 70 éves korunkra vesénk már csak félgőzzel dolgozik.

Vese- és hólyagkő

A vesekövekre a test alsó részén hirtelen fellépő, olykor hasmenéssel és hányással járó, görcsszerű fájdalmak hívják fel a figyelmet. Az emberek 5-15 százalékát - többségben a férfiakat - érinti a vesegörcsök okozta traumatikus élmény.

A vesekövek az esetek 70-80 százalékában kalcium-oxalátból állnak, ritkábban, körülbelül 20 százalékban húgysav építi fel őket, néha pedig cisztinkövekről van szó. A kőképződésben részben örökletes hajlam, részben pedig a helytelen táplálkozás és az elhízás is szerepet játszik. A kövek eltávolítása ma már szinte teljesen műtétmentesen történik. Extrakorporális lökéshullámokkal érintésmentesen szétzúzzák a köveket, a műveletet vízfürdőben hajtják végre, illetve beültetett víz- vagy gélpárnák segítségével. A húgyutakban levő köveket endoszkóppal is eltávolíthatják.

  • Igyunk sokat, és veséinket időről időre a megfelelő gyógyteával kúraszerűen öblítsük át! A nátriumszegény ásványvizek is alkalmasak erre.
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk! Segítségükkel elegendő A-vitaminnal, elsősorban ennek előanyagával, béta-karotinnal látjuk el szervezetünket, ami egyben védőfaktor is a kőképződéssel szemben.
  • Sportolás közben a kisebb kövek feloldódhatnak, és kimosódhatnak szervezetünkből.
  • Az élvezeti cikkek, például az alkohol, valamint bizonyos élelmiszerek (hús, hal, kolbász, sajt) fogyasztását ajánlatos visszafogni.
  • Tartózkodjunk a zsíros ételektől! A nehéz ételek gyakran elősegítik a kőképződést. A leadott kilókkal együtt általában eltűnik a kőképződésre való fokozott hajlam is.
  • Bázisgazdag étrenddel támogassuk szervezetünk sav-bázis egyensúlyát! A húgysavas kövek például csak lúgos vizelettel oldhatók fel. Jobb, ha gyógyszerek helyett étrendünkben a lúgképző élelmiszereket - a gyümölcsöket, a zöldségeket, a burgonyát - részesítjük előnyben.

Vesementő program

Ha erős az immunrendszerünk, kiválasztó szervrendszerünktől távol tartja a baktériumokat, s megakadályozza tartós megtelepedésüket.

A védekezés, megelőzés és elhárítás legfontosabb elemei:

  • C-vitaminban és cinkben bővelkedő táplálék
  • szabadban végzett mozgás, legalább heti 3-4 alkalommal
  • rendszeres hideg-meleg váltott zuhany
  • a stressz tudatos leküzdése: jóga, autogén tréning, Qi Gong segítségével
  • heti egy nyerskoszt- vagy lénap, amikor 1 kg friss gyümölcsöt és/vagy zöldséget, illetve ezek levét, fogyasztjuk el; legjobb, ha magunk préseljük vagy facsarjuk a levet és 1:1 arányban buborékmentes ásványvízzel hígítva, frissen fogyasztjuk
  • természetes alapanyagú gyógykészítmények, például a grépfrútmagcseppből, a bíbor kasvirágból - Echinacea purpurea - vagy a szibériai ginsengből - Eleutherococcus senticosus - készített gyógynövény-preparátumok.

A szekunder növényi anyagok a vesék és a húgyutak egészsége vagy gyógyulása szempontjából nagyon hasznosak lehetnek. A káposzta például glükóz-inolátokat tartalmaz, melyek természetes és nagy hatékonyságú antibiotikumok, különösen a húgyutak szempontjából. Megelőzhetik az újra és újra visszatérő gyulladásokat.

FONTOS! Fogyasszunk naponta különböző káposztaféléket a lehető legtöbb változatban, főként nyersen!

Amikor orvos kell...

A gyógyszerek mérgek! Igaz, egyes esetekben gyorsan segíthetnek, de ne éljünk vissza velük! A nemtörődömség és az orvosi utasítások figyelmen kívül hagyása akár halálos kimenetelű is lehet! Nem véletlenül említi a gyógyszerekhez mellékelt betegtájékoztató a vesebántalmakat a lehetséges mellékhatások között.

FONTOS! Ha megtehetjük, mindenképpen kerüljük az egyes reuma elleni szereket, az antibiotikumokat, a paracetamol-hatóanyagú, fejfájás elleni szereket, a fájdalomcsillapításra használt ibuprofent, vagy fokozatosan csökkentsük fogyasztásukat!

Néhány vesebetegséget - például a krónikus gyulladásokat - kizárólag öngyógyítással nem lehet megszüntetni. Az orvos által rendelt gyógyszeres kezelés ez esetben magától értetődő, még akkor is, ha a rendelt orvosság veszélye teljesen nyilvánvaló.

Sokat tehetünk vesénk egészsége érdekében, ha megelőzzük szervezetünk elsavanyodását! Vérünk savas terhelése ugyanis rengeteg pluszmunkát követel. Mivel bizonyos - főként lúgos hatású - ásványi anyagok mennyisége a szokásos étrendben nem megfelelő, ezt ásványi anyag-preparátumokkal pótolhatjuk, legjobbak a növényi eredetű táplálékkiegészítő termékek.

A vesevigasztaló gyógynövények hatóanyagai serkentik veséink méregtelenítését, megkönnyítik munkáját, segítenek megelőzni az észrevétlenül kialakuló működésbeli károsodásokat.

- Az elvezető húgyutakat a medveszőlőlevél fertőtleníti. Különösen akut fertőzéseknél nyújthat segítséget. A benne található arbutin hatóanyag erősen baktériumölő hatású. Felhasználhatjuk teaként, vagy éjszakára hideg húzóborogatásként. A fekete retekben levő mustárolaj is kifejezetten antibakteriális hatású.

- A nyírfalevél és a csalán, a babhüvely, az aranyvessző - utóbbi csíraölő hatóanyagokat is tartalmaz -, az indiai vesetea, a gyermekláncfű - hajtása és gyökere - a borókabogyó, a petrezselyemgyökér, a tarackbúzagyökér, a zsurló, illetve az Indonéziában és Ausztráliában termesztett Orthosiphon cserje levelei, valamint a fehér szantálfa átöblíti a vesét, vízhajtó hatású.

- A veseműködést a következő négykomponensű tea is támogatja. Ehhez lestyánt, aranyvesszőt, zsurlót és porrá tört, szárított borókabogyót azonos arányban keverjünk össze! Csészénként - 2,5 dl - egy teáskanálnyit vegyünk belőle! Forrázzuk le, és hagyjuk ázni 3 percig! Langyosan, kortyolgatva igyuk meg!

- Az inkák gyógyító gyümölcse, a fügekaktusz olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek a hólyagműködést segítik. A vizelet tárolását befolyásolják, hatásukra az éjszakai vizelési inger mérséklődik. A gyümölcs egyébként a prosztatabántalmakra is használatos.

- Az antropozofikus gyógyászat a fémterápia továbbfejlesztett változatát is használja a makacs vesebajok kezelésére. Elsősorban réztartalmú fémkészítményeket javasol.

Vízben az igazság!

Az otthoni fürdőkúrák gyakran a tünetek meglepően biztos enyhülését hozzák, frissítik izomzatunkat, szöveteinket és szellemünket, ezért sokféle panaszra alkalmazhatók.

Lábfürdővel lábaink szervezetünk egészére, így a hólyagunkra is gyakorolt reflektórikus hatását erősíthetjük. Különösen jótékony hatású a lábszárfürdő. Ehhez álljunk bele két vödörbe, és lábszárközépig töltsük meg langyos, kb. 39 °C-os vízzel! A lábáztatás ideje 15-20 perc. A lábfürdő rendkívül hatékony lehet, ha a vízhőmérsékletet - a kádban állva - lassan növeljük.

Ülőfürdőhöz vesemagasságig töltsük meg a kádat enyhén meleg, kezdetben 36 °C-os vízzel! Lábszárunkat és lábfejünket emeljük ki a vízből! Forró víz hozzáadásával fokozatosan emeljük fürdővízünk hőmérsékletét 40 °C-ra! Az ülőfürdő 20 percen át tartson! Közben ügyeljünk arra, hogy felsőtestünk ne hűljön le - legjobb, ha meleg törülközőbe csavarjuk.

FONTOS! A fürdőzést követően legalább fél órát szakítsunk arra, hogy kipihenjük és kiizzadjuk magunkat az ágyban! A fürdő hatása tovább növekszik, ha a vízbe zabszalmát vagy zsurlóhajtást teszünk.

"Öblögessünk!"

Vesénk alapos átöblítésére különösen alkalmasak a hólyagteák diuretikus (vízhajtó) hatású gyógyanyagai, melyek szervezetünk ásványianyag-raktárát sem tizedelik meg.

Hólyag-vesetea: nyírfalevél, zsurló, gyermekláncfű, hibiszkusz, tarackgyökér, iglice - a felsoroltakat azonos arányban keverjük össze, és 15 percig áztassuk forrázás után! 1 liter vízhez 2 evőkanálnyi keveréket használjunk!

Tisztítókúra...

A salaktalanítás, a böjtölés és a béltisztítás egyaránt csökkenti az anyagcserénkből és a tökéletlen emésztési folyamataink során keletkező toxikus anyagok szervezetünkre gyakorolt terhelését. Ugyanakkor legyünk elővigyázatosak, mert a méregtelenítő kúrák rövid távon tetemes feladatok elé állítják kiválasztószerveinket! A méregtelenítésben segít a szelén, valamint a kénhidakat tartalmazó vegyületek, melyek például a fokhagymában bőségesen megtalálhatók.

B. E.

2004-10-03 17:18:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop