Hirdetés

Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás a debreceni gyermekklinikán

Az újszülött-koraszülött ellátásban mérföldkőnek számító, a vér méregtelenítését szolgáló beavatkozást hajtottak végre egy újszülöttön a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) gyermekgyógyászati intézetében - közölte Balla György akadémikus, intézetigazgató az MTI-vel.

újszülött, hemodialízis, művese, vér, méregtelenítés |

MTI Hírek 2012 ;9

"Egy életet veszélyeztető anyagcsere-betegségben szenvedő néhány napos, 3 kilogramm alatti újszülöttet elsőként az országban sikerült tartós hemodialíziskezelésben részesítenünk, ezzel eltávolítottuk azt a mérgező anyagot, amely az agy számára toxikus" - ismertette a beavatkozás lényegét a professzor.

Az újszülött hemodialíziskezelése azért vált lehetővé, mert az egyetem számos szakembere, valamint a Fresnius hemodializáló eszköze ezt lehetővé tette. A beavatkozásban az intenzív újszülöttellátás szakemberei, nefrológusok, gyermeksebészek, aneszteziológusok, radiológusok, ultrahangos szakemberek, intenzíves és dializáló nővérek vettek részt. A beavatkozást országos konzultáció előzte meg, melynek a döntése az volt, hogy Debrecenben történjen meg az újszülött tartós hemodializáló kezelése - mondta el Balla György.

Mint mondta ennek az eredménynek a nyilvánossá tételével meg akarják ismertetni a közvéleménnyel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekgyógyászati Intézetének mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozását. Nem csupán a családok, a hozzátartozók számára fontos, hanem a gyermekgyógyászok számára is, hogy mától kezdve ez a beavatkozás a DEOEC intenzív koraszülött-újszülött központjában rendelkezésre áll - tájékoztatott Balla György akadémikus.
újszülött, hemodialízis, művese, vér, méregtelenítés

2012-11-29 09:09:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop