Hirdetés

Az FDA új érimplantátumot engedélyezett dialízises betegek számára

MINNEAPOLIS - A Possis Medical Inc. bejelentette, hogy új érimplantációs eljárása elnyerte az FDA engedélyét; a módszer a művese-kezelésre szorulók bizonyos csoportjainál alkalmazható.

dialízis, érimplantátum, FDA, implantátum, krónikus, veseelégtelenség |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Reed, K.

A cég Perma-Seal nevű érimplantátuma szilikonból és gumiból készül, és az orvosoknak könnyebb hozzáférést biztosít az erekhez az ismételt dialízis alatt.

A krónikus vesekárosodást szenvedettek vérét időről időre - heti három alkalommal - át kell szűrni, ezt a folyamatot nevezik dialízisnek. Ennek során a beteg vérét kiszivattyúzzák a testéből, egy gépben megtisztítják, majd visszajuttatják a testbe. Az egész művesekezelés néhány órát vesz igénybe.

Az ehhez használatos tűk nagyméretűek, és a vér rendszeres ki- és beszivattyúzása is károsíthatja az artériákat és a vénákat. A rutinszerűen dializált betegekbe shunt-öt vagy érimplantátumot ültetnek be, amely lényegében egy plusz összeköttetés egy artéria és egy véna között. Az implantátumot a felkar bőre alá helyezik be, és a dialízis alkalmával az erek helyett elegendő a kis átkötőcső mindkét végébe tűt lehet illeszteni.

A Possis termékét az FDA azok részére engedélyezte, akiknél a hagyományos implantátumokat nem lehet használni. Számos cég állít elő ilyen átkötőcsöveket.

"Becsléseink szerint az érimplantátumokkal kezelt művese-kezeltek 20-25 százalékánál lenne használható az új módszer" - mondta Jim Gustafson, a Possis klinikai igazgatóhelyettese.

A diagnosztizált vesebetegségek számának növekedésével egyre több ember szorul művesekezelésre, állapították meg a gyártó cégnél. Jelenleg az Egyesült Államokban 270000 olyan súlyos vesebeteg él, akiknek rendszeresen részt kell venniük dialízisen. Évente közel 93000 beteg kap szintetikus érimplantátumot világszerte.

A Perma-Seal erősen eltér a több gyártó által is készített hagyományos érpótlásoktól, hiszen miután a dializáló tűt eltávolították, az implantátum automatikusan bezáródik.

Ennek köszönhetően a beültetés után azonnal, akár sürgősségi művesekezelésnél is alkalmazható, állítják a Possisnál, a dialízist követően pedig a vérzés is hamarabb áll el. A betegek a kezelés után hamarabb - akár már néhány perc elteltével - elhagyhatják a kórházat.

A hagyományos implantátumok a beültetés után nem használhatók azonnal, tehát sürgősségi esetekben ezek nem nyújtanak megfelelő megoldást. Emellett a régebbi típusoknál a dialízis utáni vérzés lassabban marad abba, ami főként a vérrögoldó szereket használó betegeknek okoz gondot, hiszen az ilyen készítmények hatására a vér nehezebben alvad. A Perma-Seal valódi alternatívát jelent az ilyen és többek között a súlyosan elhízott betegek számára is.

Az újdonságnak azonban vannak hátrányai is, ide értve például a gyakori komplikációkat. Az FDA szakértői bizottsága szerint ezért az implantátum nem alkalmazható túl széles körben.

"Vannak olyanok - lehet, nem sokan -, akiknek ez kifejezetten jó megoldás" - mondta Leonard Vertuno (Loyola University), a bizottság egyik tagja.

"Az ő esetükben viszont a Perma-Seal nagy hatással lesz az életminőségre" - tette hozzá Marc Glickman, az Eastern Virginia Medical School érsebész professzora, aki részt vett a találmány kifejlesztésében.

Az FDA 1995 márciusában vállalta, hogy a készüléket az ilyen típusoknál szokásos ellenőrzésnek veti alá. Tavaly áprilisban a gyártó azt jósolta, hogy még 1997 őszén megkapja az FDA végleges engedélyét, majd augusztusban az év végére módosították véleményüket.

Megjelent: Bloomberg Business News

dialízis, érimplantátum, FDA, implantátum, krónikus, veseelégtelenség

2002-07-31 22:41:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop