Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Vese és a húgyutak betegségei » Művesekezelés »

Dializis kezelések

A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan kiesett (krónikus veseelégtelenség) működését pótolni kell. A dialízis kezelések erre csak részben képesek. A vesék helyett ezek a kezelések eltávolítják a salakanyagok nagy részét, a vese által már ki nem választott, nagy mennyiségben káros hatású ionokat (például kálium), a felesleges folyadékot, korrigálják a vér vegyhatását.

Művese kezelés (dialízis)

A dialízis (művesekezelés) a salakanyagok és a víztöbblet szervezetből történő eltávolítására használt eljárás. A dialízisnek két módszere van, a hemodialízis és a peritoneális dialízis.

Hemodialízis

A hemodialízis olyan eljárás, melynek során a vért a szervezetből eltávolítva, a testen kívül átáramoltatják egy dializátornak nevezett szerkezeten. Ilyen esetekben a vért a szervezetbe vissza kell juttatni.

Dialízis, peritoneális

Peritoneális dialízisben a hashártya (peritoneum) - a hasüreget bélelő és a hasi szerveket borító hártya - szerepel áteresztő szűrőként. Ennek a membránnak nagy a felülete és érhálózatban gazdag. Ha a körülmények megfelelőek, a hashártyán keresztül könnyen lehet anyagokat a vérből a hasüregbe szűrni.

Nefrogén szisztémás fibrosis

A nefrogén szisztémás fibrosis, melyet korábban nefrogén fibrotizáló dermopathiaként említett az irodalom, egy ritka kórkép, mely vesebetegeknél jelentkezik.


Beültethető művese

Amerikai kutatóknak sikerült folyamatos működésre képes művesét kifejleszteni, amely a testen hordható, vagy akár be is ültethető a szervezetbe.


Reményteljes a „biológiai” művese

Nagy-Britanniában évente több mint hétezren halnak meg veseelégtelenségben, és mintegy 19 ezren szorulnak vesedialízisre. Állandó a donorhiány, így igen fontos a megoldás keresése, jelenleg is 6400-an várnak új vesére.


Dialízis, peritoneális

Peritoneális dialízisben a hashártya (peritoneum) - a hasüreget bélelő és a hasi szerveket borító hártya - szerepel áteresztő szűrőként. Ennek a membránnak nagy a felülete és érhálózatban gazdag. Ha a körülmények megfelelőek, a hashárty...


Hemodialízis

A hemodialízis olyan eljárás, melynek során a vért a szervezetből eltávolítva, a testen kívül átáramoltatják egy dializátornak nevezett szerkezeten. Ilyen esetekben a vért a szervezetbe vissza kell juttatni, melynek érdekében sebészi úton ...


1 |

Mérföldkövet jelentő terápiás beavatkozás a debreceni gyermekklinikán

Az újszülött-koraszülött ellátásban mérföldkőnek számító, a vér méregtelenítését szolgáló beavatkozást hajtottak végre egy ú...


Tanulmány: kevés lehet a heti három dialízis

Egy nagyméretű amerikai tanulmány eredménye arra utal, hogy sok esetben nem elég a heti három dialízis ahhoz, hogy a páciensek vérét a b...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
MINNEAPOLIS - A Possis Medical Inc. bejelentette, hogy új érimplantációs elj...
A tudósok azonosítottak egy gént, amely jelentős szerepet játszik egerekné...
A vese működésének rövidebb idejű (akut veseelégtelenség) vagy tartósan...
hirdetés
^