Hirdetés

Egyszerű, olcsó vizeletvizsgálattal megjósolható a vesekárosodás

Egyszerű vizeletvizsgálattal, egy fehérje szintjének mérésével előre jelezhetik a lehetséges vesekárosodást pácienseiknél az orvosok, így megvédhetik őket a nagyobb problémától - közölték amerikai kutatók csütörtökön.

vese, vizelet, vizsgálat |

MTI Hírek 2010 ;7

A Journal of the American Society of Nephrology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint azoknál a pácienseknél, akiknél a legmagasabb albuminszintet mérték a vizeletben, csaknem ötször nagyobb volt az akut veseproblémák kifejlődésének kockázata.

Amint a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói írták, az egyszerű és olcsó teszttel jó előre és hatékonyan jelezhetik a vese kezdődő károsodását.

Morgan Grams és kollégái 11 200 - albuminuriára is tesztelt - páciensről szóló orvosi feljegyzéseket tanulmányoztak át. Az albuminuria állapotában a vizeletben megemelkedik egy fehérje, az albumin mennyisége. A kutatók megállapították, hogy még a kis mértékű albuminuria is azt jelezte, hogy a páciensnél akut vesekárosodás alakulhat ki.

Vesekárosodás következhet be például egyes gyógyszerektől, vagy a komputertomográfos vizsgálatok esetében alkalmazott kontrasztanyagoktól. Grams hangsúlyozta, hogy a beadott kontrasztanyag-mennyiséget olyan alacsonyan kell tartani, amennyire csak lehetséges a vizsgálat elvégzéséhez.

Az Amerikai Nefrológiai Társaság adatai szerint az amerikai népesség mintegy 10 százalékának van krónikus vesebetegsége. Évente több mint 100 000 amerikainál diagnosztizálnak veseelégtelenséget, melynek leggyakoribb oka a diabétesz.
vese, vizelet, vizsgálat

2010-07-31 12:03:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop