Hirdetés

3D veseultrahang

Páros szerveinkre, így a vesékre is igaz, hogy ha egyik megbetegszik, a másik át tudja venni annak szerepét. Ez az előny azonban veszélyeket is rejt magában, hiszen az egészséges vese hosszú időn keresztül képes kompenzálni beteg párjának hiányát, s ennek következtében gyakran nehéz észrevenni a betegséget, mert a szervezet sokáig nem figyelmeztet.

Annak érdekében, hogy a vesebetegségek ne csak súlyos fázisban derüljenek ki, fontos e szervek rendszeres szűrővizsgálata. Ebben nyújt nagy segítséget a 3D ultrahangtechnikával történő vizsgálati módszer, melynek részleteiről, valamint a vesék betegségeiről dr. Puhl Mária radiológust kérdeztem.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):47-47   Celsus Kft. | Sziebig, T.

ideál : Mitől függ, hogy a veseproblémák tünetei a betegség korai vagy késői szakaszában jelentkeznek-e?

- A vesefunkciót zavaró vesebetegségekre hamar fény derül, azonban a többi betegség képes hosszú ideig megbújni, lappangani a szervezetben. Könnyen észrevehető például egy komoly vesemedence-gyulladás - mely véres vizeletürítéssel és magas lázzal járhat - , azonban egy vesedaganat - mely nem érinti a vese üregrendszerét - hosszú ideig nem okoz tüneteket.

ideál : Mely vesebetegségeknél van jelentős szerepe a 3D ultrahangvizsgálatnak?

- Először is léteznek teljesen ártalmatlan fejlődési rendellenességek. Ilyen lehet, ha valakinek csak egy veséje van, vagy valamelyik veséje nem a megszokott helyen helyezkedik el. Ezeket a rendellenességeket - melyek önmagukban nem jelentenek problémát, mégis jó tudni róluk - ultrahangvizsgálattal lehet feltárni.

Továbbá a vesének is vannak jóindulatú (pl.: ciszta, gyulladás, vesekő) és rosszindulatú (daganat) elváltozásai, melyeket fontos minél hamarabb felismerni, és kontrollvizsgálatokkal figyelemmel kísérni.

ideál : Figyelembe véve, hogy a vesebetegségnek gyakran nincsenek - vagy csak későn jelentkeznek - tünetei, milyen esetekben indokolt veseultrahangot végeztetni?

- Fontos tudni, hogy a hasi ultrahangvizsgálat - ami panaszmentes állapotban is mindenkinek javasolt évente egy alkalommal- tartalmazza a vesék szűrővizsgálatát is.

Természetesen lehet célzottan veseultrahangot végezni, amennyiben már meglévő vesebetegséget követünk nyomon, vagy vesebetegség gyanúja merül fel, melynek tünetei a következők lehetnek: általános gyengeség, deréktáji fájdalom, vizelési problémák, véres vizelet, láz, illetve néhány esetben magas vérnyomás.

Továbbá veseultrahangot kell végeztetni balesetek után, mert ilyenkor sérülhetnek a vesék, illetve vérömlenyek alakulhatnak ki a vesék körül.

A medencét érintő nagyobb műtétek után szintén szükséges rendszeresen kontrollálni - a kismedencén kívül - a veséket is, mert az ilyen jellegű beavatkozás sokszor elzáródást okoz a húgyvezetéknél, ami vesekárosodáshoz vezethet.

Mivel a kismamáknál nagyobb az esély a vesepangásra, a terhesség időszakában különösen fontos e szervek vizsgálata.

ideál : Hogyan zajlik a célirányos vesevizsgálat olyan esetben, amikor a tünetek alapján veseprobléma gyanúja merült fel?

- Ilyenkor a veséket, a mellékveséket, a húgyvezetéket és a húgyhólyagot is megvizsgáljuk . Ugyanis nem mindegy, hogy az adott tünetet - mint például véres vizelet - melyik szerv betegsége okozza, s azon belül gyulladás, kő vagy esetleg daganat van-e. Mindezt nagyon jól el lehet dönteni 3D ultrahang segítségével.

ideál : Milyen előnyei vannak a 3D ultrahangnak a hagyományos 2D-vel szemben a vesevizsgálatok tekintetében?

- Ennek a fejlett technikának nagy jelentősége van az elváltozás lokalizálásában, melynek alapján meg lehet mondani, hogy milyen irányba terjeszkedik és mely szerveket érint vagy veszélyeztet.

Daganat esetén   3D segítségével nagyobb biztonsággal meg lehet állapítani, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. A terjedés, a vesét ellátó képletekhez való viszonya pontosabban meghatározható ily módon.

Ez az ultrahangtechnika jobb felbontású képet mutat a vizsgált szervről, így lehetővé teszi, hogy az esetleges elváltozásokat még korai fázisban - néhány mm-es állapotban - ki lehessen szűrni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a húgyhólyag vizsgálatánál kifejezetten előnyös a 3D-technika, mert a folyadékkal teli hólyag - hasonlóan a terhességi vizsgálatokhoz, ahol a magzatvíz miatt lesz szép a kép - ezzel a módszerrel kitűnően vizsgálható, és az ultrahangkép tökéletesen ábrázol a hólyagban elhelyezkedő bármilyen szöveti növedéket.

Sziebig Tímea

Jó tudni!

A magas vérnyomás egyik oka a vese érellátásának zavara- például veseartéria-szűkület - , melyet nagyon jól ki lehet szűrni 3D ultrahangvizsgálattal. Ez azért fontos, mert abban az esetben, ha a veseerek szűkülete okoz magas vérnyomást, a beteg egészen másféle gyógyítást igényel. Ilyenkor a vérnyomást szabályozó gyógyszeres kezelés helyett a veseereket kell tágítani, melynek következtében a vérnyomásprobléma megszűnik vagy kezelhetőbb lesz.

2004-04-22 18:38:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop