Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Vese és a húgyutak betegségei » A vese működése és vizsgálata »

Miről árulkodik a vizelet színe

Vörös, zöldes, sárga, kék – a vizelet sokféle színű lehet, de a szivárvány minden színe nem feltétlenül utal jó egészségre. Nézze meg, mit tudhat meg a vizelet színéből!


Miről árulkodik a vizelet?

A vizelet hűen tükrözi a szervezetben létrejött elváltozásokat, állaga, színe, szaga nem jelent azonban mindig betegséget.


Az ép vesék szerkezete és működése

Minden embernek két veséje van, melyek hátul a gerinc két oldalán, a legalsó bordák és a felső két ágyéki csigolya magasságában helyezkednek el. Egy vese kb. 150 gramm súlyú. Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű.


A vizelet általános vizsgálatáról

A vizelet vizsgálata számos klinikai jelentőségű adatot szolgáltathat, nemcsak a vesék működéséről és a hugyutak megbetegedéseiről, hanem a szervezet különféle anyagcsere-folyamatairól, a szervek, a sejtrendszerek működéséről is.


Vese és húgyutak vizsgálata

Vese vagy húgyúti betegség esetében a testi (fizikális) vizsgálat során az orvos megpróbálja kitapintani a veséket. Rendes körülmények között a vesék nem tapinthatók, de a megduzzadt, vagy daganatos vese igen. A megnagyobbodott hólyag is gy...


Veseszövetet állítottak elő pluripotens őssejtekből japán tudósok

A Kiotói Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült veseszövetet előállítaniuk indukált pluripotens őssejtekből (iPS).


Egyszerű, olcsó vizeletvizsgálattal megjósolható a vesekárosodás

Egyszerű vizeletvizsgálattal, egy fehérje szintjének mérésével előre jelezhetik a lehetséges vesekárosodást pácienseiknél az orvosok, íg...


A beteg vesére figyelmeztető jelek

(MTI-Press) - A súlyos vesebetegségek egyikéért, a policisztás veséért génjeink a felelősök. Minden ezredik ember örököl olyan kromoszóm...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
A gránátalmalé erősen antioxidáns hatású, és emiatt szinte minden betegs...
Különböző jellegű, mértékű hasi panaszok az urológiai megbetegedése...
A vizeletürítéssel kapcsolatos, valamint a vizelet állagában bekövetkezett...
A vesék anatómiai és működési károsodását számos módszerrel lehet viz...
Páros szerveinkre, így a vesékre is igaz, hogy ha egyik megbetegszik, a mási...
hirdetés
^