Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Vese és a húgyutak betegségei » Vese veleszületett és anyagcsere-betegségei »

Szivacsvelős vese

A szivacsvelős vesebetegség veleszületett elváltozás, amelyben a vese vizeletelvezető csatornái kitágultak, és ezzel a vese szivacsos megjelenését okozzák. A betegség legtöbbször nem okoz tüneteket, de előfordulhatnak fájdalmas vesekövek, húgyút...


Policisztás vese

A policisztás vesebetegség öröklődő elváltozás. Számos ciszta (hólyag) alakul ki mindkét vesében; a vesék megnőnek, de a működő veseszövet mennyisége csökken. A policisztás vesét okozó genetikai defektus lehet uralkodó, vagy rejtett (dominán...


Köröm-patella szindróma

A köröm-patella szindróma ritka kötőszöveti betegség, amely a vesék, az ízületek, a csontok és körmök rendellenességét hozza létre.


Vesevelő cisztás betegsége

A vesevelő cisztás (hólyagos) betegségében a veseelégtelenség a vesék mélyén kifejlődő cisztákkal párhuzamosan alakul ki. Ez a betegség lehet örökletes, vagy veleszületett.


Liddle-szindróma

A Liddle-szindróma ritka, öröklődő betegség, amelyben a vese a káliumot kiválasztja, de a nátriumot és a vizet visszatartja, ami magas vérnyomáshoz vezet.


1 | |
+ További hírek
+ További egészségpolitika
Ha a gyermeknek ismétlődő húgyúti fertőzése van, akkor annak kialakulás...
A húgy-ivarszervek fejlődése is nagyon bonyolult, összetett folyamat. K...
Az ún. felnőttkori policisztás (sokcisztás) vesebaj a vesék leggyakoribb ö...
hirdetés
^