Hirdetés

„Kisdolog” - Nagy baj? - A véres vizelet okai és kezelése

Egészségünk nem más, int harmonikus, komplex fizikokémiai folyamatok összessége. Amíg „birtokoljuk”, természetesnek vesszük, nem foglalkozunk vele különösebben. Nem így, ha akár csak egy „porszem” is kerül a rend-szerbe, mert azt azonnal megérezzük…

vérvizelés, vese, hólyaghurut |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(11):67-69   Celsus Kft. | Bodrog, A.

Életünk folyamán a környezethez való alkalmazkodásunk és testünk védelme szempontjából alapvető jelentőségűek a különböző méregtelenítő folyamatok. Ezek egyike a vizelet képződése és ürítése is.

Gyötrelmes hólyaghurut

Vizeletünk normális esetben nem tartalmaz vörösvértesteket, azonban bizonyos helyzetekben és kórfolyamatok során megtörténhet, hogy vér kerül bele.

Ennek mennyisége a csak mikroszkóppal diagnosztizálható egészen a szemmel jól láthatóig különböző ehet.

A vérvizelésnek különböző okai lehetnek:
- vesebetegségek
- hólyagbetegségek
- fertőzések
- vérképző szervi problémák.

A véres vizelet egyik leggyakoribb s talán leghétköznapibb oka a felfázás, melyet hűvösben való séta, hideg székre való leülés, hideg vízben való fürdőzés vagy nedves fürdőruhában való tartózkodás okozhat, akár a legnagyobb kánikulában is. Ezt követően a betegség igen kellemetlen hólyaghurut formájában jelentkezik. Erre a hölgyek hajlamosabbak, de férfiak is szenvedhetnek tőle.

Kialakulásában alapvető szerepe van a hideghatásnak, ugyanis ez gyengíti a nyálkahártya normális védekezőképességét, így gyakran társul a folyamathoz fertőzés is. Ebben legnagyobb szerepe általában a Gram-negatív kórokozóknak van, melyek zöme bélbaktérium. A felfázás tünetei sokunk számára ismerősek: állandó vizelési inger, gyakori, de kevés - pár csepp - vizelet ürítése, sürgető vizelési inger, esetleg fájdalmas, görcsös vizeletürítés, mely során „hólyagunk mintha kiszakadna”. Súlyos esetben mindehhez vérvizelés is társul.

Útban lévő kő

A következő, egyre sűrűbben előforduló vérvizelési ok a homok- és kőképződés a húgyutakban. Ez leginkább a vesében történik, ahol a kő egyrészt „békében” lehet, de el is mozdulhat, s a húgyvezetékbe, illetve a hólyagba kerülhet. Szerencsés esetben spontán, természetes úton távozik, azaz kipisiljük.

Rosszabb esetben csak különböző orvosi machinációk segítségével könnyebbülhetünk meg. A vesekő - természetesen - egyéb panaszokat is okoz, úgymint a görcsös deréktájéki fájdalom, mely a húgyvezeték mentén lefelé, a lágyéktájékba vagy a herékbe/nagyajkakba sugárzik, gyakori vizelési ingerrel, esetleg vizelési képtelenséggel, nemritkán lázzal.

Ez utóbbit a pangó vizelet be-fertőződése okozza, melynek gennyvizelés a következménye. Súlyos esetben a kő teljes elzáródást is létrehozhat, kegyetlen fájdalom s rendkívül rossz közérzet kíséretében.

Fontos! Ez sürgős megoldást követelő állapot, és azonnali beavatkozást igényel!

… és a daganatok

Vérvizelés okaként szerepelhetnek a vese különböző daganatos elváltozásai - ezek közül gyakoriak a többségében jóindulatú veseciszták, melyek sokszor veleszületetten vannak jelen. Számuk, nagyságuk az élet folyamán nőhet, és így a szervet károsítva, krónikus veseelégtelenséget okozhatnak. A többi vesedaganat lehet jó- és rosszindulatú, jelenlétüknek gyakran egyetlen jele a vérvizelés.

Nem utolsósorban…

Az okok között a vesegyulladást is meg kell említeni. Lehet fertőzéses eredetű, illetve immunbetegség eredménye. Egyéb, nem húgyúti betegségek is szóba jönnek, amikor vért találnak a vizeletben. Ezek egy része vérképző szervi vagy érbetegség, a többsége fertőzés. Közülük különlegessége miatt érdemel említést a shistosomiásis, ami trópusi betegség. Élősködő okozza, mely a hólyag nyálkahártyájába beköltözik. Sajnos az élet végéig ott is marad, így megkeseríti az érintett mindennapjait.

Jegyezze meg! Ahol ilyen jellegű fertőzésveszély van, még a kisujjunkat se dugjuk be a vízbe, mert az élősködő a bőrünket átfúrva kerül a szervezetünkbe!

Mit tehetünk?

Ha vért találnak a vizeletünkben, okvetlenül vizsgáltassuk ki magunkat! Ezt érdemes a legegyszerűbb panasz esetén is megtenni, mert - különösen a húgyúti fertőzések - visszatérhetnek, s esetleg ingerhólyag kialakulását segíthetik elő. Ez esetben minden egyéb ok nélkül állandósulhatnak a vizelési panaszok vagy a legkisebb behatásra jelentkezhetnek! A vizsgáló módszerek igen változatosak: teljes vizeletvizsgálat, vizelettenyésztés, általános vérvétel, hasi ultrahang, vese- és hólyag-röntgen, kontrasztanyagos vesevizsgálat, hólyagtükrözés, CT és szövettani vizsgálat.

Húgyúti panasz esetén a következőket tehetjük meg mi magunk is: bőséges folyadékfogyasztás: napi minimum 3 liter szénsavmentes ásványvíz és gyógytea. Fontos, hogy a folyadékot vízlökés formájában juttassuk be, ami azt jelenti, hogy a napi ajánlott mennyiséget félliterenként fogyasszuk el! Ez azért jó, mert a „tapadós” baktériumokat így lesodortathatjuk a hólyagfalról. A gyógynövények közül elsősorban a gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vizelethajtó hatásúak jönnek számításba.

Ilyen például a kamilla, aminek a napi adagja este 2 dl legyen! Emellett ajánlott a borsmenta, a citromfű, a kukoricabajusz, a tejoltó galaj, a fehér árvacsalán, az ánizs és a hibiszkusz. Súlyos esetben a medveszőlőlevél, mellyel azonban csínján kell bánni, mert erős hatású anyagokat, csersavakat tartalmaz.

A fertőtlenítő hatású teák mellett alkalmazzunk illóolajokat is, melyek méltó ellenfelei a kórokozóknak! Ajánlott: a nem keserű grépfrútmagcsepp, a borsmenta, a fahéj és az ánizs. Ha szükséges, vegyünk be görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket is!

Fontos apróságok

Amennyiben panaszunk többször visszatér, Fontos, hogy mindig fordítsunk figyelmet a kellő folyadékbevitelre! Hordjunk laza ruházatot, szoknyát és pamut alsóneműt! Kerüljük a túlzott tisztálkodást - a minden vizelés utáni szappanos mosakodást -, mert az kiszárítja nyálkahártyáinkat, s jó szándékunk ellenére is kórokozót sodorhatunk húgycsőnyílásunkhoz, és irritálhatjuk is azt.

Figyeljünk a helyes végbéltörlés irányára is, a fertőzés elkerülése miatt! Panaszunk idején s utána 1 hétig kerüljük a szexuális érintkezést, mert az irritációt jelenthet hólyagunk számára, s panaszaink fellobbanhatnak! Minden együttlét után törekedjünk arra, hogy teljes mértékben ürítsük ki hólyagunkat, hogy az esetleges „kósza vándorokat” száműzzük testünkből!

Javallat: Állapotfelmérés

Amennyiben panaszaink rendszeresen kiújulnak, fertőzéseink visszatérnek, érdemes ennek okát állapotfelmérő módszerekkel megvizsgálni, s orvos-természetgyógyásszal megbeszélni a teendőket!

Ok nélkül

Bizonyos esetekben kimutatható ok nélkül is találhatók vörösvértestek a vizeletben, fehérjeürítéssel vagy anélkül. Ezt az állapotot ellenőriztetni kell!

dr. Bodrog Andrea
vérvizelés, vese, hólyaghurut

2006-11-13 15:05:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop