Hirdetés

Merénylet a bőr ellen

Ha az alábbi merényleteket elkövetjük bőrünk ellen, ne számítsunk üde, sima bőrre, hiába használunk drágábbnál drágább kozmetikumokat.

bőr, bőrvédelem, szépségápolás |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

Fényvédő

A legjobban úgy őrizhetjük meg a bőrünket a ráncoktól és foltoktól, ha legalább 30-as faktorszámú fényvédő krémet használunk. Adagoljuk bőségesen, különösen nyáron, de természetesen téli napsütésnél is.

Dohányzás

Újabb ok a leszokásra, a dohányzással ugyanis nemcsak általában az egészségünknek ártunk, de a bőrünknek különösen rosszat tesz. Megjelennek a ráncok, és a bőr sápadttá, fakóvá válik. Minden tíz végigdohányzott év plusz 2,5 évvel öregíti a bőrünket.

Alkohol

Nem kell lemondani egy-egy pohár sörről, borról, de már napi egy koktélnál többet megérez a bőrünk. Az alkohol megnöveli a vérben a gyulladáskeltő anyagok mennyiségét, ez pedig sietteti a bőr öregedését.

Nem megfelelő kozmetikumok

Bőrgyógyászok szerint igen gyakori hiba, hogy nem a bőrtípusnak megfelelő kozmetikumot választják. Zsíros bőrre a szalicilsavat tartalmazó arclemosó való, érzékeny bőrre illatmentes lemosó tej. Száraz bőrre bőrvédő olajokat alkalmazzunk. Mindenkinek előnyösek az ún. anti-aging, azaz a bőr öregedését késleltető termékek.

Nyak és a mell

A bőrápolás ne érjen véget az arcnál, fontos a nyak, a dekoltázs is, amelynek a bőre még az arcénál is érzékenyebb.

Anyajegyek

A 15-39 éves nők körében 1980-hoz képest 2004-ben 50 százalékkal több volt a melanomás eset. Fontos a szűrés, amit önvizsgálat kell hogy megelőzzön. Nézzük végig a kevésbé nyilvánvaló helyeket (hajas fejbőr, talp) is.

Nem tiszta a kozmetikai ecset

Újrafertőzhetjük a pattanásokat és az eltömődött pórusokat a nem kellően tiszta kozmetikai ecsettel.

Túl sokat telefonálgatunk

Még ha tiszta is a mobil vagy a hagyományos telefonkagyló, a túl sok telefonálás bőrirritációt, kiütéseket okozhat az arra érzékenyeknél.

Bőrradír

Igaz, hogy szép a megtisztított, lehámlasztott bőr, de a túlzás itt sem ajánlott, fokozza a faggyútermelést, és ront az aknék állapotán.

Éjszakázás

A kialvatlanság stresszt okozhat, mely súlyosbítja a bőr valamennyi betegségét, így az aknét, az ekcémát és a pikkelysömört is.

Smink

Ha nem tisztítjuk meg este rendesen a bőrünket, eltömődnek a pórusok, és ez különösen az aknéra hajlamosaknál okoz gondot. A testhőmérséklet magasabb alvás közben, így bármi van is a bőr felületén, az sokkal mélyebbre beivódik.

Gyorsétterem

A magas glikémiás indexű ételektől felszökik a vércukor, ami fokozott inzulintermelődéssel jár. Az inzulin serkenti a zsírt előállító androgén hormonok működését, ez pattanások kialakulásához vezet. ha elhagyjuk a gyorséttermeket, már 6 hét után látványos javulást tapasztalhatunk a bőrünk állapotában.

A szem környéke

A szem körül a bőr nemcsak hogy érzékenyebb minden más helynél, de igen sok támadásnak is van kitéve. Fontos, hogy ne dörzsöljük, mert elpattanhatnak a finom hajszálerek, amitől a szem környéke sötét, vastag, fénytelen lesz. Használjunk öregedés elleni készítményeket, ha a retinol túl erős lenne, cinktartalmú kenőcsöket.

Pattanások

Nehéz ellenállni a csábításnak, de semmiképpen se nyúljunk a pattanásokhoz, mert a baktériumok csak még mélyebbre kerülnek a pórusokba. Az sem segít, ha erős vegyi anyagokkal bombázzuk. Legfeljebb 2,5 százalékos benzoil-peroxiddal kezeljük, és jót tesz a vényre kapható Retin-A is.

Testedzés

A testedzés nemcsak kiváló hangulatjavító, de serkenti a bőr vérkeringését is, amitől egészséges pírt kap az arcunk. Csökkenti a feszültséget, aminek mind azonnali, mind hosszú távú jó hatása van a bőrre.

Napozás

A bőr megpróbál védekezni a nap sugarai ellen, ezért megvastagszik és melanint termel, ettől a pigmenttől sötétebb lesz a bőr. Az UVA vagy UVB sugarak hatására beállt pigmentváltozás a bőr idő előtti öregedését okozza és megnöveli a bőrrák kockázatát. Ha napon vagyunk, kétóránként használjunk minimum 30-as faktorszámú fényvédő készítményt. Messziről kerüljük el a szoláriumot.

Kozmetikumok

Sokan mindenféle alaposabb utánanézés nélkül szedik le a polcokról az ott kirakott termékeket, még azt sem nézik meg, hogy összetevőik nem oltják-e ki egymást vagy nem adódnak-e össze káros módon. Egyszerre csak egyféle készítményt használjunk.

MSN, kép: sxc.hu
bőr, bőrvédelem, szépségápolás

2012-01-23 19:27:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop