Hirdetés

A bőr helyi kezelése

A helyi kezelésre szolgáló szereket hét csoportba lehet osztani: tisztító- és védőhatású szerek, fertőzés elleni készítmények, nedvesítő, szárító, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő szerek.

bőr, helyi kezelés |

InforMed Hírek14   InforMed


Tisztító szerek

A legfontosabb tisztítószerek a szappanok, a mosószerek és az oldószerek. A szappan a legnépszerűbb tisztítószer, de szintetikus detergensek (mosakodószerek) is használatosak erre a célra. Egyes szappanok kiszárítják a bőrt, mások krém alapúak, ezért nem szárítanak. A folyékony szappanok egy része nedvesíti, más része szárítja a bőrt.

Mivel a babasamponok jól tisztítanak, és gyengédek is a bőrhöz, ezért sebek, vágások és horzsolások letisztítására is jól használhatók. A pikkelysömörben, ekcémában és más, hámlással járó bőrbetegségben szenvedő betegek is használhatják ezeket a samponokat az elhalt bőrdarabkák eltávolítására. A nedvedző elváltozásokat azonban csak tiszta vízzel szabad lemosni, mivel a gyengéd szappanok és mosószerek is irritálhatják a területeket.

A tisztítószerekhez számos vegyianyagot kevernek. A fejbőr korpásodása elleni samponok és rázókeverékek például cink-dipiritiont, szeléniumszulfidot vagy kátrányszármazékokat tartalmazhatnak. A tisztítószerek kis mennyiségben ecetsavat, alumíniumacetátot és magnéziumszulfátot is tartalmazhatnak.

Védő hatású szerek

Számos különböző készítmény használatos a bőr védelmére. Az olajok és a kenőcsök zsírtartalmú védőréteget képeznek, amely védi a kivakart és irritált bőrt, valamint megőrzi a bőr nedvességtartalmát. A hintőporok védik az egymásnak, vagy a ruhának dörzsölődő bőrfelületeket. A szintetikus hidrokolloid kötések a felfekvéseket és az egyéb nyílt sebeket védik. A fényvédők kiszűrik a káros ibolyántúli sugárzást.

Fertőzés elleni szerek

A bőrt vírusok, baktériumok és gombák fertőzhetik meg. A fertőzések megelőzésének legjobb módszere napjainkban is a bőr gondos, szappanos-vizes lemosása. Más szerek erősen fertőtlenítenek, vagy a már meglévő fertőzés kezelésére is használhatók.

A legtöbb fertőtlenítőszert csak nővérek és orvosok használják kezük, és a beteg bőrének a sebészeti beavatkozásokat megelőző fertőtlenítésére. Egyes gyógyszereket azonban gyakran használnak gombás vagy bakteriális fertőzések helyi kezelésére. Aknés bőr és felületes bőrfertőzések esetén például antibiotikumokat alkalmaznak a bőrön.

A bőr gombás fertőzéseinek kezelésére gyakran használnak klotrimazolt, és mikonazolt, amelyek recept nélkül is kaphatók. Más gombaellenes szerek, mint pl. a ketokonazol és mikonazol, csak receptre kaphatók. A lindan a rühösség kezelésére szolgál.

Nedvesítő szerek

A nedvesítőszerek tulajdonképpen nem vizet visznek a bőrbe, hanem segítenek abban, hogy a bőr megtartsa természetes nedvességét. A legtöbb nedvesítőszer olajt tartalmazó krém vagy rázókeverék. A bőrre jutó vékony olajfilm megelőzi a bőr víztartalmának elpárolgását. A szereket a legjobb akkor alkalmazni, amikor a bőr nedves, közvetlenül fürdés vagy tusolás után. Egyes erősebb hatású nedvesítőszerek karbamidot (ureát) tartalmaznak.

Szárító szerek

A bőr túlzott nedvessége macerációt okozhat, ez különösen forró, nedves napokon fordul elő, mikor az összefekvő bőrterületek felázhatnak. A leggyakrabban érintett területek a lábujjak és a farpofák között, a hónalj és lágyékhajlat, vagy a mellek alatt. Ezek a nedves területek a fertőzések (különösen a gombás és a bakteriális) számára is jó táptalajt jelentenek.

A talkum (hintőpor) a leggyakrabban használt szárítószer. A talkum felszívja a nedvességet a bőr felszínéről. A számos talkum tartalmú készítmény csak illatában és a csomagolásban különbözik egymástól. A másik jól szárító szer a kukoricakeményítő, hátránya, hogy elősegíti a gombák növekedését. Emiatt általában jobb a talkum használata.

Ha a bőrt károsította a túlzott nedvesség, alumíniumsókat tartalmazó oldatok alkalmazása javasolt. Ezeket gyakran használják kórházakban és betegotthonokban.

Viszketést csillapító szerek

A bőrbetegségeket gyakran kíséri viszketés. Néha a viszketés csillapítására külön gyógyszert adnak, míg a bőrbetegséget egy másik szerrel kezelik. A viszketést és az enyhe fájdalmat néha jól enyhíti a kamilla, eukaliptuszolaj, mentol, kámfor, cinkoxid, talkum és glicerin.

Az allergiás reakciókat kísérő viszketés csillapítására használt helyi készítmények néha antihisztaminokat (pl. difenhidramint) tartalmaznak. Bár az antihisztaminok egyes allergiás reakciókat gátolnak, a viszketést valószínűleg nyugtató hatásuk révén csökkentik. Mindazonáltal a helyileg alkalmazott antihisztaminok túlérzékenységet okozhatnak, és allergiás reakciót válthatnak ki. A viszketés bizonyos formáinak csillapítására ezért a helyi készítmények helyett inkább szájon át szedhető antihisztaminokat rendelnek.

Gyulladáscsökkentő szerek

A helyileg vagy szájon át adható kortikoszteroidokkal (a kortizon nevű mellékvesekéreg-hormonhoz hasonlító gyógyszerek) mérsékelhető a gyulladás (duzzanat, viszketés és pír). A mérges szömörce, fémek és ruhadarabok, vagy más anyagok okozta allergiás vagy gyulladásos reakciók okozta bőrkiütést a kortikoszteroidok csökkentik a leghatásosabban.

Fertőzött és sebes területeken általában nem szabad használni őket, mivel csökkentik a baktériumok és a gombák okozta fertőzésekkel szembeni ellenállást. A kortikoszteroidokat néha mégis kombinálják gombaellenes szerekkel, hogy csökkentsék a gombás fertőzés okozta viszketést.

A kortikoszteroidok és antibiotikumok kombinációját ritkán alkalmazzák, mivel általában nem hatásosabbak, mint a kortikoszteroidok önmagukban. Az antibiotikumok (különösen a neomicin) ezenfelül fokozzák az allergiás reakciók veszélyét is, amely csak súlyosbítja a problémát.

A helyi kortikoszteroidok rázókeverék, krém és kenőcs formájában állnak rendelkezésre. A krémek akkor a leghatékonyabbak, ha addig dörzsölik a bőrbe, amíg el nem tűnik. Általában a kenőcsök a legerősebb hatásúak. A kortikoszteroid fajtája és a készítmény töménysége határozza meg a kenőcs hatáserősségét.

Az erősebb kortikoszteroid készítmények csak receptre kaphatók. Az orvos először rendszerint erős kortikoszteroid készítményt ír fel, majd a bőr gyógyulása során gyengébbet rendel. A helyi kortikoszteroidokat általában naponta kétszer-háromszor, kis mennyiségben kell alkalmazni. Ahol a bőr vékonyabb, mint pl. az arcon, csak takarékosan használjuk, és néhány napnál soha nem tovább.

Ha nagyobb adag szükséges, az orvos a bőr alá kortikoszteroid injekciót adhat. A nagyobb adag bejuttatásának másik módja, hogy a helyi kortikoszteroidot vizet át nem eresztő zárt kötéssel fedjük (a gyógyszer felszívódásának és hatékonyságának fokozására).

A krém vagy a kenőcs fölé például polietilén filmet (háztartási fóliát) helyezünk éjszakára. Ezzel a módszerrel a krémek és a kenőcsök kevésbé irritálnak, mint a rázókeverékek. A zárt kötések fokozzák a kortikoszteroidok mellékhatásának veszélyét, ezért általában csak pikkelysömörben és súlyos ekcémában alkalmazandók.

bőr, helyi kezelés

2018-03-04 19:35:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop