Hirdetés

Kapcsolat a szem színe és egyes bőrbetegségek között

A mondás szerint a szem a lélek tükre. Egy új vizsgálat szerint azonban a szem árulkodhat súlyos bőrbetegségek kockázatáról is.

vitiligó, melanoma, szemszín |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálat során kiderült, hogy a kék szeműeknél ritkább a vitiligo (festékhiány), a barna szeműek azonban az átlagnál hajlamosabbak a bőrön és a hajban fehér foltokkal járó betegségre.

A kutatók szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a szem színe utalhat a melanoma kockázatára is, ugyanis a két betegség genetikailag rokon.

Genetikai értelemben a vitiligo és a melanoma sarkos ellentétei egymásnak. Ugyanaz a genetikai variáció, ami az egyik embert fogékonyabbá teszi a vitiligóra, kevésbé valószínűvé teszi, hogy melanomája alakul ki, és fordítva.

A vitiligo autoimmun betegség, amelynek során az immunrendszer megtámadja az egészséges pigmentsejteket, és a beteg bőrén valamint a hajában szabálytalan alakú fehér foltok keletkeznek. A vitiligóban szenvedőknél nagyobb más autoimmun betegségek (pajzsmirigy-betegség, 1. típusú diabétesz, reumatoid artritisz, valamint lupus) kockázata is. A melanoma a bőrrákok legveszélyesebb, legtöbb halálesetet okozó fajtája.

A kutatók 450 vitiligós betegnél vizsgálták meg a vitiligóval kapcsolatos géneket, összehasonlításul 3200 nem spanyol származású európai amerikai adatai szolgáltak.

Az elemzés során 13 új, a vitiligóra hajlamosító gént találtak. Az is kiderült, hogy a kék vagy szürke szeműek a vártánál kisebb, a barna szeműeknek pedig a normál eloszlásnál nagyobb százalékának volt vitiligója.

A kutatók szerint a vitiligóval összefüggésbe hozott rendellenes immunválasznak lehet köze a melanoma kockázatának csökkentéséhez.

A vitiligónál egy normális folyamat (amikor az immunrendszer megkeresi és elpusztítja a korai rákos melanomasejteket) túlműködéséről van szó. Ha a kutatók többet megtudnak a vitiligóval kapcsolatos génekről, akkor más autoimmun betegségekről és a melanomáról is több információ állhat majd rendelkezésükre.
vitiligó, melanoma, szemszín

2012-06-23 07:25:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop