Hirdetés

Hullik a hajam!

Gyakran hallhatjuk többnyire hölgyektől ezt a kétségbeesett felkiáltást. Mikor érdemes valóban pánikba esni, és mikor tekinthetjük természetesnek ezt az állapotot?

hajhullás, hajszál, bőrgyógyász, szőrtüsző, kopaszság |

Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, L.

A normális, ún. fiziológiás hajhullás során naponta 50100 hajszálat veszítünk el. Kóros hajhullásról csak akkor beszélünk, ha huzamosabb ideig napi hajveszteségünk 100 felett van.

Megkülönböztetünk foltokban jelentkező, illetve a hajas fejbőr egészét érintő ún. diffúz hajhullást. Utóbbi esetében hajritkulásról is beszélhetünk. Ha a szőrtüszők csak átmenetileg szüneteltetik tevékenységüket, a hajszálak idővel visszanőnek. A hajhullás tehát reverzibilis. Ha az ártalom során a szőrtüszők elpusztulnak, semmi remény a haj újbóli kinövesztésére. Ilyenkor a hajvesztés maradandó, irreverzibilis. Súlyos esetben az összes hajszál kihullik, sőt a kopaszságot bizonyos területeken a szőrzet elvesztése is kísérheti (pl. szakáll, bajusz, szempilla, szemöldök, stb.) A helyzet azonban ekkor sem reménytelen: ha a szőrtüszők megmaradnak, megfelelő kezeléssel az esetek egy részében sikerül látványos eredményt elérni. A diffúz, egyenletes hajhullás általában jóindulatú, reverzibilis. A kiváltó ok megszűnése vagy megszüntetése után reális esély van a hajszálak visszanövésére. Eredetétől függően a diffúz hajhullás lehet átmeneti vagy tartós.

Az átmeneti típus legismertebb formája a terhesség, szülés vagy szoptatás idején kialakuló hajhullás. A szoptatás befejezését követően a hajszálak néhány hónap alatt fokozatosan visszanőnek. Orvoshoz tehát csak ennél tovább fennálló hajritkulás esetén érdemes fordulni. A terhesség, szoptatás idején jelentkező hajvesztés oka elsősorban hormonális, tehát felesleges ismerősök által ajánlott "biztos szerek" alkalmazása.

Hasonló panaszt okozhatnak bizonyos fogamzásgátlók szedése.

Ilyenkor a nőgyógyásszal és a bőrgyógyásszal is meg kell a problémát beszélni. Nem ritkán a gyógyszer cseréje pozitív változást hoz. A fogamzásgátló elhagyása után keletkező hajhullás a terhességi, szoptatási hajhulláshoz hasonlóan többnyire néhány hónap alatt megszűnik. Átmeneti hajhullást okozhatnak még magas lázzal járó fertőző betegségek (pl. influenza, orbánc, tüdőgyulladás stb.), súlyos műtétek, baleset. Váratlan egyszeri lelki megterhelés (pl. haláleset) esetén a hajhullás rövid ideig tart. Ha azonban a lelki probléma huzamosabb ideig fennáll, a hajvesztés is ennek megfelelően tartósabb lesz. Hosszantartó hajhullás esetén a kiváltó ok is hosszabb ideig áll fenn. Panaszt alig okozó góc (pl. idült mandula-, prosztata-, petefészek-gyulladás, rossz fog), tuberkulózis, vérszegénység, a pajzsmirigy betegségei, illetve a rosszindulatú daganatok ilyen típusú hajhullást eredményeznek. Ezekben az esetekben általában a haj minősége is romlik, a megmaradó hajszálak vékonyabbak, töredeznek, fénytelenek.

Hasonló panaszt okozhatnak bizonyos nyomelemek (pl. cink), egyes vitaminok (pl. fólsav, B12-, ill. A-vitamin) és a fehérje hiánya. Ez többnyire csak szélsőségesen vegetáriánus táplálkozás esetén fordul elő. Igényesen étkezőknél (sok gyümölcs, zöldség, tejtermék, szárnyas hús, hal) ezek a hiányok gyakorlatilag nincsenek. Szintén tartós hajhullás lehet a következménye bizonyos gyógyszerek (Syncumar, daganatellenes szerek, citosztatikumok) szedésének. Mit tegyünk, ha észrevesszük, hogy hajunk fokozottan hullik?

Ha előzőleg terhesség állt fenn, vagy súlyos betegség zajlott le, ne essünk kétségbe. Érdemes a fejbőr vérkeringését serkentő hajszeszt használni, és többféle nyomelemet és vitamint tartalmazó készítményt szedi. Semmiképpen nem szabad azonban a közkedvelt A-vitamint tartósan alkalmazni!!! A szervezetben felhalmozódó nagyobb mennyiségű A-vitamin ugyanis szintén erőteljes hajhullást eredményez. Ha a kiváltó ok nem nyilvánvaló, és a hajhullás tartós, mindenképpen bőrgyógyászhoz érdemes fordulni az eredet tisztázása és a megfelelő kezelés érdekében.

hajhullás, hajszál, bőrgyógyász, szőrtüsző, kopaszság

2002-07-18 12:34:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop