Hirdetés

A sör és a pikkelysömör kapcsolata nőknél

A legújabb eredmények szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen söröznek, fokozott a pikkelysömör (psoriasis) kockázata.

psoriasis, pikkelysömör, sör, glutén, autoimmun betegség |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

Amerikai kutatók 15 éven át követtek 82 869 nőt, akiket a vizsgálat kezdetén nem diagnosztizáltak pikkelysömörrel. A résztvevők beszámoltak alkoholfogyasztásukról, valamint arról, mikor állapították meg náluk a pikkelysömört.

Kiderült, hogy még a viszonylag mérsékelt sörfogyasztás is fokozta a psoriasis kockázatát, a heti 2,3 ital közel 80 százalékkal. A heti öt sör megduplázta annak a rizikóját, hogy valakit ezzel a bőrbetegséggel diagnosztizáljanak.

Kijelenthetjük, hogy ha egy nő alkoholt kíván fogyasztani, és ha a családjában előfordult már pikkelysömör, vagy neki volt korábban, ne igyon sört– mondja dr. Abrar A. Qureshi, a Dermatology című folyóiratban megjelent cikk szerzője.

A psoriasis alapítvány elnöke szerint korábban is találtak már kapcsolatot az alkohol és a psoriasis között, bár a kapcsolat jellege nem tisztázott még. Van bizonyíték arra, hogy az alkoholfogyasztás hat az immunrendszerre, a pikkelysömör pedig autoimmun betegség. Az is kiderült, hogy hatással van a keratinocitáknak nevezett bőrsejtekre. Az azonban nem világos, miért csak az erős sör, miért nem a bor vagy más alkohol a bűnös. Lehet, hogy van valami a borban, ami visszafordítja a folyamatot.

A különféle alkoholos italok összetevőinek vizsgálatánál megállapították, hogy az erősebb söröknek magasabb a fehérje-, különösen a gluténtartalma. Korábban már jelentettek kapcsolatot a glutén és egyes autoimmun betegségekben (psoriasis, cöliakia) szenvedők állapotának romlása között – teszi hozzá dr. Qureshi.

Health.com
psoriasis, pikkelysömör, sör, glutén, autoimmun betegség

2011-05-26 10:11:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop