Hirdetés

Kandidiázis (candidiasis)

A kandidiázis (sarjadzógombák okozta fertőzés, moniliasis) a Candida nevű sarjadzógomba okozta fertőzés. A Candida többnyire a bőrt és a nyálkahártyákat, főleg a száj és a hüvely nyálkahártyáját fertőzi meg. Néha a mélyebben fekvő szövetekbe és a vérbe jut, életveszélyes, általános kandidiázist okozva. Ez a csökkent védekezőképességű emberek leggyakoribb, súlyos fertőzése, például AIDS-eseké, vagy azoké, akik kemoterápiában részesülnek.

kandidiázis, candidiasis |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A Candida az emésztőrendszer és a hüvely normális és ártalmatlan lakója. Ha a környezeti tényezők különösen kedvezőek (például meleg, párás időben), vagy ha károsodott az immunvédekezés, a sarjadzógomba megbetegítheti a bőrt. Mint a Dermatophyton gombák, a Candida is jól fejlődik meleg és nedves környezetben. Néha antibiotikumokkal kezelt betegek kapnak Candida-fertőzést, mivel az antibiotikum elpusztítja a bőrön normálisan található baktériumokat, s így lehetővé válik a Candida korlátlan növekedése. A kortikoszteroidok és immunszuppresszív szerek alkalmazása szervátültetések után szintén csökkentheti a szervezet védekezését sarjadzógomba-fertőzéssel szemben. Terhesek, kövérek, cukorbetegek is hajlamosak a Candida-fertőzésre.

Tünetek

A tünetek a megbetegedés helyétől függően változnak.

A bőrredők fertőzése (intertrigo) vagy a köldök fertőzése piros kiütést okoz, gyakran foltos területekkel, melyekből csekély fehéres folyadék szivárog. A bőrelváltozás szélén apró, gennyes hólyagok jelennek meg, és a kiütés viszket vagy ég. A végbélnyílás körül a Candida-kiütés felázott lehet, fehér vagy vörös, és viszket.

A hüvely Candida-fertőzése (vulvovaginitis) gyakori terheseknél, cukorbetegeknél, vagy antibiotikummal kezelteknél. Tünetei fehér vagy sárga folyás a hüvelyből, valamint égő érzés, viszketés és pír a hüvely falain és a hüvelybemenet környékén.

A hímvessző Candida-fertőzése gyakori cukorbetegeknél, vagy olyanoknál, akiknek női szexuális partnere hüvelyi Candida-fertőzésben szenved. A fertőzés piros, hámló, néha fájdalmas kiütést okoz a hímvessző alsó felszínén. Mindamellett a hüvely és a hímvessző fertőzése tünetmentes is lehet.

A szájpenész Candida-fertőzés a szájban. A sárgásfehér foltok, melyek a szájpenészre jellemzőek, a nyelvhez és a pofanyálkahártyához tapadnak, gyakran fájdalmasak. A foltok ujjal vagy kanállal könnyen lekaparhatók. A szájpenész egyébként egészséges gyermeknél nem szokatlan, de felnőtteknél csökkent védekezőképesség jele, amit esetleg cukorbetegség vagy AIDS okoz. A baktériumokat elpusztító antibiotikumok használata növeli a szájpenész kialakulásának veszélyét.

A szájzug berepedése (perleche) a szájzug Candida-fertőzése, mely apró berepedéseket okoz. Rosszul illeszkedő műfogsortól is eredhet, mely a szájzugokat nedvesen tartja, úgyhogy a sarjadzógomba itt is elszaporodhat.

Candida-okozta körömágygyulladás. A körömágyat megfertőző Candida fájdalmas duzzanatot és gennyedést okoz. A fertőzött körömlemez fehérré vagy sárgává változik, és elválhat az ujjtól.

Kórisme

Az orvos a Candida-fertőzést rendszerint a jellemző kiütésről, és az általa okozott fehér, túrószerű bevonatról ismeri fel. A diagnózishoz az orvos kaparékot vehet a bőrről, vagy lepedéket nyelvlapoccal. Az anyagot mikroszkóppal vizsgálják, vagy táptalajra oltják, hogy a fertőzés okát megállapíthassák.

Kezelés

A Candida okozta bőrfertőzések általában könnyen kezelhetők gyógyszeres kenőcsökkel vagy ecsetelőkkel. Az orvos gyakran Nystatin kenőcsöt javasol a bőr, hüvely, hímvessző fertőzéseire; a krémet naponta kétszer alkalmazzuk 7-10 napon át. A hüvely és a végbélnyílás Candida-fertőzéseinek kezelésére kúp formában is kaphatók gyógyszerek. A szájpenész gyógyszerei folyadékok, amelyekkel szájat öblítünk, majd kiköpjük, vagy cukorka formájában szopogatjuk, s az lassan oldódik a szájban. Bőrfertőzésekre néha kortikoszteroid kenőcsöt (pl. hidrokortizont) használnak, gombaellenes krémmel együtt, mivel gyorsan csökkentik a viszketést és a fájdalmat (bár önmagukban nem gyógyítják a fertőzést).

A bőr szárazon tartása segíti a fertőzés gyógyulását, és megelőzi a kiújulást. Tiszta talkum- vagy nystatin-hintőporral a felszín szárazon tartható.

kandidiázis, candidiasis

2009-02-16 20:50:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop