Hirdetés

Gombás bőrfertőzés

Különböző gombák által okozott bőrfertőzések, amelyeket a testen való elhelyezkedés szerint osztályoznak.

lábgomba, lágyéki bőrgomba, hajas fejbőr, korpa |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Az atlétaláb gyakori fertőzés, mely rendszerint meleg időben jelentkezik. Okozói a Trichophyton vagy Epidermophyton nevű gombák, melyek a lábujjak közti meleg, nedves területeken tenyésznek. A gomba enyhe hámlást okoz tünetek nélkül, vagy súlyosabbat, viszkető fájdalmas kiütéssel a lábujjak között, vagy a lábfej oldalán. Folyadékkal telt hólyagok is jelentkezhetnek. Mivel a gomba a bőr berepedését okozhatja, az atlétalábhoz bakteriális fertőzés társulhat, különösen időseknél, illetve ha a lábak vérkeringése elégtelen.

A lágyéki bőrgombásodást számos gomba és élesztőgomba okozhatja. Férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, gyakran meleg időben fejlődik ki. Piros, gyűrű alakú, néha hólyagokkal járó elváltozásokat okoz a lágyéktájon, és a combok belső oldalán. Viszket, sőt fájdalmas lehet. Gyakran kiújul, mivel a gombák korlátlan ideig életben maradnak a bőrön. A fogékony személyek fertőzése a megfelelő kezelés ellenére gyakran visszatér.

A hajas fejbőr gombás fertőzését Trichophyton vagy Microsporum okozza. A fejbőr gombás megbetegedése nagyon fertőző, különösen gyermekek között. Piros, hámló kiütést okoz, amely valamelyest viszkethet, de foltos hajhullást is okozhat, kiütés nélkül.

A köröm gombás fertőzését Trichophyton okozza. A gomba a köröm újonnan képződő részébe hatol be, a körömlemez megvastagszik, fénytelen és deformált lesz. A fertőzés a lábkörmökön sokkal gyakoribb, mint a kéz körmein. A fertőzött lábköröm leválhat az ujjról, morzsalékonnyá válik.

A test felszínes gombás fertőzését szintén Trichophyton okozza. Általában rózsaszín vagy piros kerek foltokat okoz, a közepükön ép területekkel. A test bármely részén előfordulhat.

A szakáll felszínes gombás fertőzése ritka. A szakáll megbetegedéseit többnyire baktériumok okozzák, és nem gombák.

Kezelés

A legtöbb gombás bőrfertőzés - a hajas fejbőr és a körmök kivételével - enyhe, és gombaellenes kenőcsökkel rendszerint meggyógyítható. Sok hatásos gombaellenes krém kapható recept nélkül. A gombaellenes hintőporok általában kevésbé alkalmasak a gombás fertőzések kezelésére. A gombaellenes gyógyszerek hatóanyagai: mikonazol, klotrimazol, ekonazol és ketokonazol.

A krémeket általában naponta kétszer alkalmazzák, és a kiütés eltűnése után 7-10 napig folytatják a kezelést. Ha ugyanis túl korán hagyják abba, a fertőzést nem szüntetik meg teljesen, és a kiütés kiújul.

Több nap telhet el, míg a gombaellenes krém kifejti hatását. Ezalatt gyakran kortikoszteroid-tartalmú krémekkel csökkentik a viszketést és a fájdalmat. A híg hidrokortizon (az Egyesült Államokban) szabadon kapható, hatékonyabb kortikoszteroidok csak vényre.

Súlyosabb, vagy makacs fertőzés esetén az orvos néhány hónapos kezelést rendelhet griseofulvinnal, néha gombaellenes krémekkel kombinálva. A griseofulvin - melyet szájon át szednek - igen hatásos, de mellékhatásai lehetnek: fejfájás, gyomorpanaszok, fényérzékenység, kiütés, duzzanat, a fehérvérsejtszám csökkenése. A griseofulvin-kezelés befejezését követően a fertőzés kiújulhat. Az orvos ketokonazolt is rendelhet gombás bőrfertőzések ellen. A griseofulvinhoz hasonlóan a szájon át szedett ketokonazolnak is súlyos mellékhatásai lehetnek, a májkárosodást is beleértve.

A fertőzött területek tisztán és szárazon tartása akadályozza a gombák növekedését, és elősegíti a bőr gyógyulását. A fertőzött területeket gyakran kell mosni szappannal és vízzel, majd hintőporozni. Az orvosok többnyire a keményítőtartalmú hintőporok mellőzését javasolják, mivel ezek a gombák növekedését serkentik.

Ha a gombával fertőzött bőr nedvedzik, bakteriális fertőzés alakulhat ki. Ezt antibiotikumokkal kell kezelni. Egyes orvosok a bőrön alkalmazható antibiotikumokat írnak fel, mások szájon át szedhetőket adnak. Hígított Burow-oldat vagy Whitfield-kenőcs (mindkettő recept nélkül kapható) is segíthet a nedvedzés megszüntetésében.

lábgomba, lágyéki bőrgomba, hajas fejbőr, korpa

2022-02-19 13:06:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop