Hirdetés

A gombás fertőzés

A Candida albicans nevű élesztőgomba előfordul a szájban, béltraktusban is anélkül, hogy tünetet okozna, ám ha az elszaporodásához szükséges feltételek adottak, betegséget válthat ki.

gombás fertőzés, Candida |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss, Zs.

Ilyenek például a szájpenész, amikor a nyelven, szájnyálkahártyán fehéres felrakódások láthatók és égő érzés, ízérzési zavar kísérheti. A szájzugban gyulladt alapon fájdalmas berepedések keletkezhetnek.

Vízben sokat dolgozók, cukrászok, gyümölcs- és konzervgyári munkások stb. között gyakori a kézen, főleg a III-IV. ujjközépen kialakuló felázásos berepedés és a körömsánc felől induló fájdalmas körömágygyulladás. A belső szerveket megbetegítve hörghurutot, tüdő- és agyhártyagyulladást, húgyúti fertőzést, szívbillentyű-, szívbelhártya-gyulladást, legsúlyosabb esetben szepszist idézhetnek elő a legyengült szervezetben.

A penészgombák leggyakrabban mezőgazdasági dolgozókat, galambtenyésztőket betegítenek meg: a "farmertüdő" akut esetben lázzal, száraz köhögéssel, gyengeséggel járhat. Átmehet idült formába és fogyás, nehéz légzés hívhatja fel rá a figyelmet.

- Ez utóbbi gombafajták anyagcseréjük során az emberi szervezetre mérgező hatású anyagokat, többek között aflátoxint termelnek. Emiatt csak megfelelően ellenőrzött, friss ételeket együnk és kerüljük a rendszeres és nagy mennyiségű pörkölt magvak (amerikai mogyoró, pisztácia) fogyasztását.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Az első és legfontosabb, hogy ügyeljünk a lelki életünkre. (Az ép testben ép lélek mondás fordítva is igaz: ép léleknek ép a teste!)

Emellett fontos a megfelelő higiéné. Ne használjunk közös törülközőt, lábbelit. Fordítsunk nagy gondot az ujjközök szárazra törlésére. Idegen helyen, főleg uszodában stb. ne járjunk mezítláb. Előnyös, ha naponta váltogatjuk cipőnket (szellőztetés) és a bőrből készülteket részesítsük előnyben. Ha mégis fertőződünk, legyen gondunk lábbelink fertőtlenítésére.

Gyógyszertárban kapható 10-20 százalékos formalinnal átnedvesített vattacsomót helyezzünk a cipőkbe és 24 órára tegyük egy jól zárható nejlonzacskóba. Másnap kivéve még 3 napig szellőztessük őket, mivel a formalingőz mérgező és gyulladáskeltő! (Formalinallergiások nem használhatják!) Képalá: Legyen gondunk lábbelink fertőtlenítésére. Az izzadás ellen pamutzoknival, ruhaneműkkel, szellős cipőkkel, ruhával, esetleg hintőporral, dezodorral védekezhetünk. Kezünket, lábunkat és körmeinket (körömkefe!) mindig alaposan mossuk meg, de lehetőség szerint védjük a felázástól. (A bőr barrier sérül!)

Ugyancsak lényeges a helyes táplálkozás, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel. (Napi étkezésünk körülbelül 30 százalékát zöldségek, gyümölcsök tegyék ki.) Kerüljük az élvezeti szereket (kávé, alkohol, kóla stb.) túlzott fogyasztását, mert gyengítik szervezetünket. A szénhidrátok nagy mennyiségben (nemcsak cukor, hanem kenyér-, tésztafélék, méz, lekvár stb. is!) jó táptalajt teremtenek a gombák szaporodásának.

És, ha mégis?

Ne kísérletezzünk, forduljunk kezelőorvosunkhoz, hiszen a háttérben más, még súlyosabb betegség is állhat! Az orvosi fegyvertásban külső-belső gombaellenes készítmények egyaránt megtalálhatók. A külső szerek lehetnek ecsetelők, krémek, hintőpor, illetve a körömgombásodás enyhébb formáiban gombaellenes körömlakk. A belsőleg szedhető gyógyszerek listája az utóbbi pár évben bővült viszonylag kevés mellékhatással bíró szerekkel. Felületes fertőzésben 2-3 hét, mélyre terjedő, illetve belső szerveket is érintő megbetegedés esetén ennél is hosszabb lehet a kezelési idő. Kiterjedt körömgombásodás esetén biztos hatás csak belsőleg alkalmazott gyógyszertől várható, folyamatos, vagy úgynevezett lökésterápia formájában.

A körömlakkot heti egy alkalommal ajánlják rávinni a körömre, amely a körömlemezbe bejutva tartós gyógyhatást fejt ki. A gombák nagy részével szemben általában tartós gyógyításra alkalmas, azonban legjobb hatásfokkal a kezdődő és középsúlyos esetekben alkalmazható. Erről abban az esetben beszélhetünk, ha még csak egy vagy két köröm beteg és a körömlemeznek csak a 30-50%-a fertőzött. Segít megelőzni a későbbi súlyosabb formák kialakulását. Mivel szisztémás hatást nem fejt ki, károsító mellékhatásokkal sem rendelkezik, s egyéb gyógyszerekkel sem lép a szervezetben keresztreakcióba.

gombás fertőzés, Candida

2002-07-18 13:40:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop