Hirdetés

A fürdőzés veszélyei

Sportolásnál, fürdőzésnél főleg a gyermekeket, de a felnőtteket is sokféle és nem mindig könnyen felismerhető bőrártalom érheti. Bőrkeményedések alakulhatnak ki ott, ahol a legintenzívebb dörzsölés éri a bőrt: kirándulókon, futókon a lábon, teniszezőknél a kézen.

sport, fürdés, bőr |

Gyógy-ír   Kisalföld | Györe, M.

Különösen kellemetlen és fájdalmas lehet, ha hólyaggal társul. Hólyagok keletkezhetnek a dörzsölés miatt a sportcipő egyes helyeinek megfelelően. A hólyagokat nem kell megnyitni, csak leszívni, így hamarabb meggyógyulnak, mert a hólyagfedél természetes kötést jelent.

Nyomásnak kitett helyeken, talpon, lábujjakon, olykor a lábujjak között is fájdalmas tyúkszemek képződhetnek (úgynevezett szeges kérgesedés), ezeket pedikűrössel érdemes eltávolítani, de kiújulásukra mindaddig számíthatunk, amíg az előidéző lábbelit vagy a talp esetleges ortopédiai rendellenességét nem javítjuk ki.

Hosszútávfutók, maratonisták mellbimbóján a dörzsölés fájdalmas hámhiányokat okozhat. Megelőzésére védőragasztást kell tenni a területre.

Teniszezőknél, futóknál nem ritka a lábujjak körme alatti bevérzés. A ritmusos nyomás miatt ugyanis a körömlemez leválhat a körömágyról. Bevérzések a talpon is előfordulhatnak, főleg futóknál, míg szörfözőknél a térd és sípcsont területét érő gyakori trauma miatt a sípcsont felett alakulhatnak ki kisebb bőr alatti vérömlenyek vagy csomók.

A réz és klór hatásai

Medencékben úszóknál a szőke és az ősz haj megzöldülhet, ugyanis a vízben levő réz beépül a haj belsejébe. Az édes- és tengervízben való fürdés után sokféle bőrgyógyászati eltérés alakulhat ki.

Érzékeny bőrűek, atópiás hajlamú gyermekek bőre az uszodai vizek klórozása és egyéb fertőtlenítők használata következtében erősen kiszárad, a bőrszárazság miatt pedig fogékonyabbá válnak különböző bakteriális, vírusos és gombás betegségekkel szemben. Termálmedencékben fürdőknél gyakori egy bizonyos bakteriális (Pseudomonas) szőrtüszőgyulladás.

Féregveszély fürdőzés közben

Tavakban, folyókban fürdőket a cercari adermatitia veszélyezteti. A cercaria egy vízimadarakban vagy emlősökben élősködő kicsiny féreg, amelynek a közti gazdája a vízi csiga. A féreg fürdőzés közben fertőzheti az embert.

A cercaria behatolása után néhány órával a bőrön kis vörös foltot, majd egy nap múlva nagyobb vörös gyűrűvel övezett kiütést lehet látni. Mivel a féreg emberben nem szaporodik, elpusztul, a kiütések is néhány nap alatt barna pigmentációt hátrahagyva spontán gyógyulnak. (Növényekkel dúsan benőtt állóvizekben nem szabad fürödni!)

A tenger veszélyei

Az algák okozta bőrgyulladás rendszerint nem súlyos, enyhén viszkető hámlás, múló bőrpír jellemzi.

Tengervízben a tengeri sünök tüskéi fájdalmas sérülést tudnak okozni, sokszor hosszan fennálló csomóképződés is kíséri, melyben rendszerint a tüske mint idegen test megtalálható. Tengervízben fürdőzőknél gyakori egy érdekes, kizárólag a fürdőruha alatt előforduló, viszkető, csalánszerű, néhány nap alatt spontán is múló kiütés.

Állítólag a gyűszűmedúza lárvái okozzák, a lárvák ugyanis a fürdőruhában fennakadnak és a bőrt irritálják. A medúzák nyúlványaikkal vonalas, általában nagyon fájdalmas gyulladást képesek kiváltani.

Tengerparton nyaralók számíthatnak csípésére. A medúzák a csalánozók törzsébe tartoznak, nyúlványaikból érintésre is idegbénító méreg ürül. Ez az áldozataik megbénítását szolgálja. A toxin a fürdőzőkre kerülve éles, áramütésszerű fájdalmat, csalánt, hólyagokat, sőt szövetelhalást is okozhat. A medúza tapogatóinak érintése után élénkvörös csíkok, majd vonalas pigmentáció alakulhat ki. A medúzával való kontaktus után tengervízzel azonnal le kell mosni a szőrszerű képleteket és helyi gyulladáscsökkentő krémmel kell kezelni az érintett területet.

sport, fürdés, bőr

2021-07-07 10:39:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop