Hirdetés

Szőrtüszőgyulladás, kelés és darázsfészek

A szőrtüszőgyulladást Staphylococcus fertőzés okozza. A szőrtüszőkben csekély mennyiségű genny képződik, és irritáltak, pirosak lesznek. A fertőzés károsítja a szőrszálat, amely könnyen kihúzhatóvá válik.

folliculitis, furunculus, carbunculus, szőrtüszőgyulladás, kelés, darázsfészek |

InforMed Hírek14   InforMed


A szőrtüszőgyulladás tartós problémává válhat ott, ahol a tüszők legmélyebben ülnek a bőrben, mint például a szakáll területén. A merev szálak meggörbülnek és befúródnak a bőrbe, fertőzés nélkül is gyulladást okozhatnak.

A kelések (furunkulusok) nagy, érzékeny, duzzadt, kiemelkedő bőrelváltozások, melyeket Staphylococcus fertőzés okoz a szőrtüszők körül.

Leggyakrabban a nyakon, mellkason, arcon, fenéken alakulnak ki, de különösen fájdalmasak az orron, fülön vagy az ujjakon létrejövők. Közepükben rendszerint genny található. Gyakran fehér, enyhén véres váladék szivárog a kelésből. Egyeseknél kiújuló és kínzó kelések (furunculosis) jelentkeznek, és néha járvány tör ki olyan fiataloknál, akik zsúfolt lakónegyedekben, rossz higiénés viszonyok közt élnek.

A darázsfészek (carbunculus) kelések csoportja, amely a bőr elhalásával és hegesedéssel jár.

Lassabban fejlődik és gyógyul, mint az egyes kelések, továbbá lázat és kimerültséget okozhat, mivel súlyosabb fertőzés. Leggyakrabban férfiak hátán és nyakán jelentkezik. Idősek, cukorbetegek, súlyos betegségben szenvedők fokozottan hajlamosak rá.

Kezelés

A bőr tisztán tartása, lehetőleg fertőtlenítőt tartalmazó folyékony szappannal a legjobb módszer a fertőzések megelőzésére, és terjedésük megakadályozására. Nedves meleg (párakötés) segíti a beolvadást, és az egyes kelések spontán kiürülését.

Ha a kelés az orr közelében van, az orvos rendszerint szájon át szedhető antibiotikumot rendel, mivel félő, hogy a fertőzés gyorsan az agy felé terjed, ezért az orvos a gennyből mintát vesz laboratóriumi vizsgálatra, és szájon át szedhető antibiotikumot ír fel. Kiújuló kelések esetén néha hónapokig vagy évekig kell antibiotikumot szedni.

folliculitis, furunculus, carbunculus, szőrtüszőgyulladás, kelés, darázsfészek

2018-01-19 08:46:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop