Hirdetés

Mély fertőzések a bőrön

A környezetünkben élő kórokozó baktériumok könnyen megtelepedhetnek a bőrön, ha a védekező rendszer gyengült. Elég egy aprócska sérülés és megindulhat az invázió a bőr mélyebb rétegei felé, sőt a gyulladás a bőr alatti zsírszövetet, vagy akár az izmokat körülvevő kötőszövetes pólyát is elérheti.

bőrfertőzés, pyoderma, furunculus, datázsfészek |

InforMed Hírek14   InforMed | Kiss, Zs.


A felületes pyodermák (a bőrön gennykeltő baktériumok okozta fertőzések) nyom nélkül gyógyulnak, nem így a mély pyodermák, melyek minden esetben heggel. A kezdetben gennyes hólyaggal induló, majd 1-5 centiméter átmérőjű lepedékes gennyes fekéllyé alakuló mély pyoderma, (ekthyma) leggyakrabban az alsó végtagon vagy a kézen alakul ki.

Az időskor (csökkent a sejtes védekezés), idült fertőző betegségek, alkoholizmus és rossz higiénés körülmények hajlamosítanak rá. Előfordul elvakart rovarcsípések vagy rühatkás fertőzés (nagyon viszket!) talaján is.

Helyileg fontos a fertőtlenítés: langyos vízben vagy kamillateában feloldva 1 tabletta Neomagnolt vagy Hyperolt, a pörköt le kell áztatni, majd szárazra felitatni (lehetőleg steril gézzel), aztán fertőtlenítő oldattal beecsetelni és bekenni fertőtlenítő kenőccsel. Mivel fertőző, élelmiszerrel, kisgyermekekkel érintkezni nem tanácsos!

Főleg a lábszárakon és hajlatokban keletkeznek sérülések, szőrtüszőgyulladás vagy ekthyma helyén a pyoderma vegetans nevű, heggel gyógyuló fertőzés, melyre a fekélyképződéstől kezdve a sipolyokkal, bőr alatti járatokkal, gennyes hólyagosodással és puha, kiemelkedő daganatszerű elváltozásokkal tarkított kép jellemző. Ebben az esetben már antibiotikus kezelés is szükséges, és gyakran a felrakódásokat le kell kaparni - nem házilag, hanem az orvosnál.

Izolált, felületes szőrtüszőgyulladás, enyhén vörös környezetben félgömbszerű pustula (gennyes hólyag). Nyom nélkül gyógyul.

Az orbánchoz hasonlít az a mély pyoderma, amelyre kis sérülést követő, gyorsan terjedő pír, magas láz jellemző a kezdeti stádiumban. Két-három nap múlva viszont véres nagy hólyagok, majd mély, elhalt alapú fekélyek jelennek meg.

Súlyos állapot, antibiotikus kezelése szükséges. A szőrtüszők is érintettek lehetnek a bakteriális fertőzésekben: a felületes, nem összefolyó kis szőrtüszőgyulladások általában heg nélkül gyógyulnak, de a tüszőben jelentkező, gennyes csappal kiürülő furunkulus már nyomot hagy maga után.

Bármely szőrös területen felléphet, a legveszélyesebb az arc és a felső ajak területén, mivel ezekről a helyekről a fertőzés könnyen a vérkeringésbe kerülhet és a koponyába bejutva gennyes agyhártyagyulladást idézhet elő. Ezért szigorúan tilos a felső ajak furunkulusának nyomkodása, és feltétlenül meg kell mutatni orvosnak!

A furunkulusok általában 3-5 nap alatt beolvadnak és kiürülnek a külvilág felé, bár ritkán előfordul, hogy még a gennyes beolvadás előtt felszívódnak. A váladék itt is fertőző, tehát a higiénés szabályok szigorúan betartandók.

Abban az esetben, ha valakin több furunkulus lép fel egy időben, furunculosisról beszélünk. Ennek hátterében egyéb, az immunrendszert gyengítő betegség állhat, mint például cukorbetegség, amit ki kell vizsgálni, orvossal meg kell beszélni.

Darázsfészek (carbunculus) az az állapot, ha több egymás melletti szőrtüsző furunkulus jellegű, elhalással és gennycsap keletkezésével járó gyulladása észlelhető. Leggyakrabban a tarkótájékon és a faron fordul elő, néha lázzal jár.

A körömágy és a körömsáncok gennykeltő baktériumok okozta fájdalmas, vérbő duzzanattal járó gyulladását el kell különíteni az idült, gennyet nem, vagy alig ürítő és legtöbbször sarjadzó gomba (Candida albicans) által kiváltott gyulladástól. Rendszerint manikűrözés vagy munka közben sérül a köröm környéke és befertőződik. Ha tályog alakul ki, meg kell nyitni.

A baktériumok által okozott gennyes bőrgyulladások általában heveny betegségek, megfelelő higiéné, fertőtlenítés, kezelés esetén gyorsan gyógyulnak. Rossz higiénés körülmények és elhanyagolt esetek folyamatosan terhelik a szervezetet, más fertőzéseknek is kaput nyitnak, és a környezetet is veszélyeztetik. Hátterükben belgyógyászati betegség, immunrendszeri gyengeség is állhat, ezért a gyakran visszatérő és kiterjedt esetekben kivizsgálás szükséges.

bőrfertőzés, pyoderma, furunculus, datázsfészek

2018-05-10 00:01:04

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop