Hirdetés

Akne: Hét téves elképzelés

A fiatalok egyre korábban találkoznak ezzel a problémával, de mind gyakrabban érinti a felnőtt nőket is. Az aknés bőr okait kutatva gyakran téveszmékbe ütközünk.

akne, comedo, pattanásos bőr |

InforMed Hírek18:57-57   InforMed | Dénes, V.

Régóta úgy tartják, hogy a pattanások megjelenése a pubertáskor kezdetének egyik jele. Valóban, a legtöbb tinédzser átesik ezen a korszakon, és előbb-utóbb „kinövi” a csúnya bőrt.

A legújabb kutatások  azonban kimutatták, hogy egyre több felnőtt küzd mitesszerekkel, csúnya pattanásokkal, begyulladt szőrtüszőkkel és a belőlük megmaradt hegekkel. A nőgyógyászok és a bőrgyógyászok azt is felismerték, hogy sokan egészen a klimaxig szenvednek aknés bőrük miatt.

Bár egyes bőrbetegségek okát ősidők óta ismerjük, az még mindig nem tisztázott, hogy az aknésodás hátterében mi áll. Az ideál górcső alá vette a hét leggyakoribb hiedelmet ezzel kapcsolatban. Most megtudhatják, mi az igazság.

1. A pattanásos bőr pubertáskori probléma

Tény, hogy az elmúlt tíz év statisztikái alapján pubertáskorban a lányok 78%-ának, a fiúk minimum 60%-ának legalább egy pattanása van – tizenhat éves koráig. De a bőrgyógyászoknál aknés problémával jelentkezők legnagyobb csoportja (44%-ban) fiatal felnőtt, elsősorban nő, aki már kinőtt a pubertáskorból 33%-uk pedig 30 és 45 év közötti korban van.

2. Az akne oka a nem megfelelő bőrápolás

Ez nem igaz. A hiányos higiénének és a helytelen ápolásnak többnyire semmi köze a pattanásokhoz, sőt, ellenkezőleg. Gyakran pont azért lesz mitesszeres a bőr, mert egyes kozmetikumok (főleg az éjszakai krémek és a naptejek) túl zsírosak.

3. A helytelen táplálkozástól pattanásos lesz a bőrünk

Ez sem igaz. Sem a zsíros húsok, zsíros sajtok, sem a csokoládé nem oka önmagában a mitesszerek, pattanások, aknék megjelenésének. Értelmetlen hát a radikális diéta – bár a kiegyensúlyozott reformétrend hosszú távon sokat segíthet. Még ha nulldiétát csinálnánk, sem állna le a bőr faggyúképződése, legfeljebb 30%-os kapacitással működne. Sajnos az aknés bőr örökölhető: ha mindkét szülő megküzdött ezzel a problémával, akkor több mint 50% esélye van gyermeküknek arra, hogy nem csak a pubertáskorban lesz pattanásos a bőre.

4. A nap leszárítja a pattanásokat

Ellenkezőleg: a napfény UVB-sugárzása sokszor csak ront a helyzeten. Ráadásul a naptejben található anyagok miatt gyakran elszaporodnak a pattanások, és a napozással együtt Mallorca-aknét hívhatnak elő.

5. A mélytisztító, mittesszer elleni szerek óvják a bőrt

Leggyakrabban hámlasztó, radírozó, exfoliáló készítményeket vetnek be pattanások ellen a bőrgyógyászok. Az acelainsavas, benzol-peroxidos, vagy A-vitamin-savas készítmények fellazítják a hámréteg felső rétegét. A kezelés első fázisában emiatt úgy tűnik, hogy a helyzet rosszabbodott, hiszen a bőr elvékonyodott. Ilyenkor kerülni kell a napfényt. További mellékhatásként kiszárad a bőr, kicserepesedik a száj, sokszor hajhullás is kíséri a kezelést.

6. Fogamzásgátló szedése csökkenti a pattanások kialakulását

Ez néha igaz, ám nem mindig. Az erős androgén- (azaz férfihormon-) tartalmú készítmények növelik a bőr faggyúképződését. Emiatt szoktak aknés bőrűeknek antiandrogén hatású készítményeket felírni. De még így is előfordulhat, hogy az első ciklus alatt a bőr pattanásos lesz.

7. Az akne kezelhetetlen

Szerencsére már ez sem igaz. A hámlasztószerek, a külsőleg (vagy belsőleg) használatos gyógyszerek és a szakképzett kozmetikus akne elleni kezelésének kombinálásával az érintettek több mint 90%-a megszabadult – akár örökre is – bőrbetegségétől.


akne, comedo, pattanásos bőr

2021-10-22 11:03:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop