Hirdetés

A pattanásos bőr

Szinte mindenki átesik ezen a "betegségen" kamaszkorában. Van, aki 1-2 év alatt esik át, van, aki évekig kínlódik vele. Van, aki néhány mitesszerrel megússza, van, akinél hegek maradnak utána, amelyek egy életre megkeseríthetik viselőjének életét. A mai, eredményes kezelések mellett ennek csak nagyon ritkán szabadna előfordulnia.

akne, comedo |

Szépség orvosi szemmel 2003 ;   Melánia Kiadó | Nyirkos, P.

Mi okozza?

Ha egy mondatban szeretnénk válaszolni: a serdülőkori hormonváltozások váltják ki. Bizonyított tény, hogy a pattanások kialakulásához szükség van elsősorban férfi jellegű nemi hormonokra (nőkben is termelődik kis mennyiségben olyan hormon, ami egyébként a férfiakra jellemző). Itt azonban el kell oszlatnunk egy félreértést: a pattanások megjelenése egyáltalán nem utal arra, hogy hormoneltérés, még kevésbé, hogy hormonbetegség van a háttérben. Megmérve egy erősen pattanásos fiatal hormon szintjeit, nagyjából ugyanazt kapjuk, mint azoknál a társainál, akiknek nincs pattanása. Annyira ritka az eltérés, hogy a legtöbbször nem érdemes részletes endokrinológiai kivizsgálást végezni még súlyosabb pattanás esetén sem. Ha valami szokatlant tapasztalunk, akkor már szóba kerül a kivizsgálás: például, ha nagyon fiatalon, vagy éppen szokatlanul késői életkorban keletkeznek pattanások, különösen, ha hirtelen jelennek meg. Azt, hogy szükséges-e kivizsgálás, bőrgyógyásznak kell eldöntenie.

Ha a hormonszintek nagyjából egyformák, akkor miért van mégis egyik fiatalnak súlyosabb, a másiknak meg enyhébb pattanása? Erre az a magyarázat, hogy ezekre a hormonváltozásokra nem egyformán érzékeny a bőrünk. Van, akinek jobban, van, akinek kevésbé. Hogy mennyire, azt az öröklés dönti el. Elsősorban tehát velünk született hajlam határozza meg a pattanás súlyosságát.

Ennek megértéséhez nézzünk meg egy tipikus szőrtüszőt. A szőrtüsző egy betüremkedése a hámnak, amibe faggyúmirigyek nyílnak. A faggyú a szőrszál mentén a felszínre kerül, és a hám védel mét és folyamatos zsírozását, puhán tartását biztosítja. Sok szőrtüszőben azonban nem képződik szőrszál (vagy legalábbis csak nagyon csökevényes), és így a faggyú nehezebben kerül ki a felszínre. Az ilyen szőrtüszőknek a hámja is sérülékenyebb, töredezettebb. Ha ez a hámtörmelék és a faggyú nem tud jól kiürülni, akkor alakul ki az úgynevezett mitesszer, vagy "comedo". A comedo lehet fekete vagy fehér is, attól függően, hogy nyitott-e a bőr felszíne felé.

A comedo kialakulása csak az első lépcső, melyet továbbiak követhetnek. A pangó, faggyús váladékban baktériumok szaporodhatnak el. A baktériumok egyébként is ott vannak a bőrünkön, tehát nem fertőzésről van szó, csak arról, hogy kedvező feltételek nyílnak a szaporodásukra. Ezek az élősködők (Propionibaktériumok) ugyanis a levegőtől elzárt helyeket szeretik, mert nincs olyan enzimrendszerük, amely megvédené őket az oxigén káros hatásától.

A baktériumok azután gyulladást váltanak ki, és így alakulnak ki a gyulladásos jelenségek. Ezek már sokkal feltűnőbbek lehetnek, mint a mitesszerek. Még rosszabb, ha ezek a néhány milliméteres gennyes csomócskák kiszakadnak, és nagyobb csomókat alkothatnak, amelyek már biztosan hegekkel gyógyulnak. Szerencsére ez ritkább.

 
akne, comedo

2003-01-24 13:12:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop